SPORNE IZJAVE

Papa na udaru žestokih kritika zbog veličanja ruskih imperijalističkih careva: ‘Ovo je stvarno revoltirajuće‘

Vi ste nasljednici velike Rusije... Nastavite tim putem, rekao je u videoobraćanju katoličkoj mladeži u Sankt Petersburgu

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli/AFP

Papa Franjo našao se u ponedjeljak na udaru kritika jer je mlade Ruse pozvao da ne zaborave da su nasljednici careva poput Petra Velikog, na kojega se pozivao ruski predsjednik Vladimir Putin kad je opravdavao invaziju na Ukrajinu.

Franjo je sporne izjave dao u petak u videoobraćanju katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Petersburgu.

Isprva je pročitao pripremljen govor na španjolskom jeziku, a zatim se prebacio na talijanski i rekao: "Ne zaboravite svoju baštinu. Vi ste nasljednici velike Rusije: velike Rusije careva, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II., velikog Ruskog carstva, velike kulture, humanizma. Vi ste nasljednici velike majke Rusije. Nastavite tim putem!".

Vatikan je u subotu objavio tekst obraćanja, ali je izostavio posljednji, improvizirani odlomak. Video Papina obraćanja prenijele su vjerske internetske stranice.

"Slušajući kako rimski papa, u ovome složenom povijesnom trenutku, uzdiže Katarinu II. ... To je za brojne katolike pomalo čudno", piše u uredničkom osvrtu talijanski Il Sismografo, portal specijaliziran za katoličke teme.

Carica poznata kao Katarina Velika, koja je vladala od 1729. do 1796., pripojila je Krim 1783. Također se navodi da je Katarina štitila isusovce na ruskom teritoriju, nakon što ih je papa Klement XIV. godine 1773. želio ugasiti u ostatku svijeta. Papa Franjo je isusovac.

Putin je prošle godine odao počast caru Petru Velikom, drugoj povijesnoj osobi koju je spomenuo Franjo, povlačeći paralelu između sebe i ruskoga cara u onome što vidi kao povijesni zadatak spajanja ruskih zemalja.

"Ovo je stvarno revoltirajuće", napisao je o Papinim izjavama bivši estonski predsjednik Toomas Hendrik na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Nexta, internetska stranica koja prenosi vijesti iz Bjelorusije i Poljske, objavila je na X-u: "Usput budi rečeno, katolici u Poljskoj, Litvi i Bjelorusiji triput su ustali protiv tog "prosvijećenog carstva‘".

Vlada u Kijevu zasad nije komentirala Papine izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:42