KAKO PREŽIVJETI?

Ukrajinski hotel goste mami debelim zidovima, neki vodiči nude ture iz noćne more: ‘Nije za one slabog srca!‘

Svi ukrajinski hoteli, koji su trenutačno otvoreni, imaju skloništa, većinom u preuređenim parkirnim garažama ili podrumima

Prizor pokraj hotela Leopolis u Lavovu

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Gospodarstvo Ukrajine smanjilo se za više od 30 posto tijekom 2022. godine i doživjelo najveći gubitak u povijesti svoje neovisnosti. Turizam je jedan od sektora koji je najteže pogođen ruskom invazijom.

Dok su mnogi aspekti života u Ukrajini stali zbog sukoba, čini se da u zapadnom dijelu zemlje turistička infrastruktura ipak napreduje.

Primjerice, hotel Leopolis u Lavovu je u ljeto prošle godine završio s restauracijom i otad radi bez prekida, unatoč ruskim zračnim napadima. Čak i tijekom rata stopa popunjenosti Leopolisa uglavnom nadmašuje popunjenost tijekom pandemije koronavirusa.

"Imaju mnogo različitih mjesta za poslovne sastanke i možda najbolje konferencijske usluge u Lavovu. Također mi se sviđa sigurnost debelih zidova hotela", rekao je za CNN Igor Gut iz Kijeva, koji poslovno putuje u Lavov dok su njegova supruga i sin u Hrvatskoj.

Svi ukrajinski hoteli, koji su trenutačno otvoreni, imaju skloništa, većinom u preuređenim parkirnim garažama ili podrumima. Leopolisovo sklonište nalazi se u nekadašnjem cigar baru koji je 2018. pretvoren u privatni prostor za događanja, a također ima i malu teretanu.

Razlozi za dolazak

Dok u Leopolis posjetitelji uglavnom dolaze radi posla, u ukrajinska skijališta odlaze iz drugih razloga. Smještena u Karpatskim planinama, ukrajinska odmarališta su prije rata bila puna međunarodnih posjetitelja, mnogih iz Saudijske Arabije i obližnjih zemalja. Na primjer, odmarališta Edem Hotel grupe su wellness mjesta specijalizirana za medicinske programe i programe protiv starenja te za detoksikaciju i opuštanje. Prije rata je 30 posto njihovih gostiju dolazilo iz inozemstva, a sada su 100 posto njihovih gostiju Ukrajinci koji dolaze nakratko pobjeći od rata.

Novi segment u ukrajinskom ugostiteljstvu je ponovno ujedinjenje. Obitelji koje žive u različitim gradovima zemlje ili čak u drugim zemljama provode vrijeme zajedno u karpatskim planinskim odmaralištima ili drugim hotelima u zapadnoj Ukrajini.

"Ukrajinci trebaju okrijepiti dušu i tijelo kako bi se ponovno nastavili boriti", rekao je za CNN izvršni direktor Edema Oleksij Vološin.

Budući da su njezini hoteli lječilišta, grupacija obiteljskih hotela Edem koristi svoje objekte za pomoć vojnicima koji su ranjeni u borbi. Nakon što su otpušteni iz bolnice, pojedini vojnici su odvedeni u Edem u Lavovu kako bi tamo nastavili svoju fizičku i mentalnu rehabilitaciju.

Interno raseljene osobe (IDP), koje su se zbog rata morale preseliti, također koriste hotele. Budući da su zapadni ukrajinski gradovi općenito sigurniji, mnogi su pobjegli u Lavov. Brojni hoteli osigurali su besplatan smještaj i obroke za interno raseljene osobe.

Muzeji se prilagođavaju

Mnogi muzeji su također otvoreni i prilagođavaju se.

"Unatoč nedostatku mnogih izložaka, muzeji imaju nove izložbe, poput [umjetnice] Marije Primačenko. Za mnoge je [posjet muzejima] svojevrsna terapija. Raste i potražnja za sviješću o Ukrajini i njezinoj povijesti", objasnila je za CNN Kristina Lebed, voditeljica turističkog ureda u Lavovu.

No, ne bilježe sva mjesta u Ukrajini porast broja dolazaka. Katerina Minić, koja upravlja hotelom Dvir Knyazhoyi Korony u mjestu Slavske, oko 145 kilometara južno od Lavova, kaže za NPR da je broj gostiju u tom hotelu manji za oko 60 posto u odnosu na godinu prije početka sveobuhvatne ruske invazije.

Putovanja međunarodnih turista u Ukrajinu pala su između 85 i 90 posto. Turoperatori u sigurnijim područjima Ukrajine izvijestili su da su stope popunjenosti pale za 50 posto tijekom ljeta 2022. u usporedbi s prethodnom godinom. Turizam u gradovima poput Odese i drugim dijelovima južne Ukrajine bližim prvoj liniji sukoba je jedno vrijeme potpuno stao.

Ukrajinska turistička industrija ipak polaže velike nade u budućnost. Iako je u Ukrajini na snazi ratno stanje i obustavljen je zračni promet, ulazak i izlazak stranih državljana kopnom je dopušten. Nakon što se ponovno uspostave letovi Ukrajina očekuje da će među prvim stranim gostima biti poduzetnici, građevinari i vojno osoblje.

Ture iz ‘noćne more‘

Kad se strani turisti počnu vraćati u Ukrajinu, sasvim sigurno će doći i do povećanje tzv. mračnog turizma, koji se definira kao turizam koji uključuje obilaske mjesta stradanja ili smrti. Pojedini će turisti htjeti otputovati u Ukrajinu budući da znaju neke od gradova i geografiju zemlje.

Za one već sada dovoljno hrabre da je posjete udruga Visit Ukraine nudi vođene obilaske gradova koje je ruska invazija opustošila. Kako navode na svojoj web stranici, Visit Ukraine nude "sigurne obilaske" ukrajinskih gradova koji će putnicima "otvoriti oči" o stvarnosti rata i omogućiti im da vide kako ljudi u Ukrajini žive usred sukoba.

Prema navodima Visit Ukraine, obilaze se relativno sigurni gradovi kao što su Užgorod, Černivci, Lavov, Ternopil i Ivano-Frankivsk.

"Ture nisu za one sa slabim srcem. Ne samo zbog razaranja kojem ćete svjedočiti, nego će vodiči pričati i o događajima tijekom invazije. Mnogi od njih nadilaze neke od vaših najgorih noćnih mora", ističu organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:47