SMRT RUSKOG BLOGERA

‘Bio je na najvećim žarištima invazije i uvijek bi se vratio živ. No rat ga je snašao u kafiću u Sankt Peterburgu‘

Vladlen Tatarski održao je govor u kafiću čiji je vlasnik Jevgenij Prigožin, a onda mu je jedna žena uručila statuu s eksplozivom

Vladlen Tatarski

 Eyepress News/Newscom/Profimedia/Eyepress News/newscom/profimedia

Proputinovski bloger Vladlen Tatarski (40) ubijen je u kafiću Street Bar u Sankt Peterburgu nakon što mu je uručena bomba ručne izrade prerušena u statuu. On je netom prije toga održao govor u prepunom ruskom kafiću. U eksploziji je stradalo 25 ljudi, od kojih se četvero bore za život.

- Improvizirana eksplozivna naprava koja je eksplodirala u kafiću u Sankt Peterburgu bila je punjena podstreljivom - objavila je ruska novinska agencija TASS.

- Odjednom je grunulo, dim je bio posvuda, a ljudi su trčali. I ja sam pojurio na ulicu. Kad sam se vratio potražiti svoj telefon, vidio sam tri ili četiri osobe kako leže na podu - ispričao je očevidac.

Tatarski, pravoga imena Maksim Fomin, imao je više od 560.000 pratitelja na kanalu Telegram.

Kafić u kojem je došlo do eksplozije navodno je u vlasništvu Jevgenija Prigožina, ruskog oligarha i prijatelja predsjednika Vladimira Putina te čelnika paravojne organizacije Wagner.

A svega nekoliko sati prije eksplozije, Tatarski je bio pun riječi hvale za plakate kojima se na moskovskim ulicama traže novaci za zloglasnu skupinu Wagner.

Ruska novinska agencija RIA tvrdi kako je bomba bila skrivena u kipu koji je poklonjen blogeru. Navodno mu je figuricu predala neimenovana žena. Video koji kruži društvenim mrežama pokazuje trenutak kad Tatarski prima statuu zlatne boje - ista je navodno trebala predstavljati ratnog propagandista.

- U kafiću je bilo 100-tinjak ljudi. Za jednim stolom sjedila je žena po imenu Nastja. Rekla je da je umjetnica koja želi predstaviti heroje Putinove specijalne vojne operacije. Navodno je rekla Tatarskom kako je zasad uspjela napravila samo njegovo poprsje na kipu koji se nalazi na garderobi na ulazu u kafić. Otišla je tamo, uzela veliku kutiju i dala je u ruke blogeru. On joj je rekao ‘hvala‘ i stavio ga pored sebe. Nastja se vratila na svoje mjesto, a tri minute kasnije odjeknula je eksplozija - ispričao je jedan očevidac, a prenosi The Mirror.

image

Kafić u kojem je ubijen Vladlen Tatarski

Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Tatarski je ubijen na mjestu, a neki ruski mediji javljaju kako je bomba bila aktivirana preko radioveze. Statua u kojoj je bio skriven eksploziv navodno je bila napravljena od gipsa, što je otežavalo otkrivanje ubojitog sredstva.

Ubijeni bloger izvještavao je s prve crte bojišnice u Ukrajini, a ruske državne vijesti Russia Today objavile su kako se još 2014. pridružio ruskim snagama u Donbasu.

- Pobijedit ćemo, pobit ćemo sve i opljačkati sve koliko bude potrebno, baš kako mi to volimo - rekao je Tatarski lani u Kremlju, kad je Putin proglasio četiri okupirane regije Ukrajine ruskim teritorijem, što je bio potez koji većina drugih zemalja smatra nezakonitim.

Ovo je, inače, drugi atentat na ruskome tlu na osobu koja je blisko povezana s ratom u Ukrajini. Zasad nema indikacija o tome tko stoji iza eksplozije. Prije Tatarskoga, prošloga kolovoza u eksploziji automobila u blizini Moskve ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionalista. Ruska Savezna sigurnosna služba optužila je ukrajinske tajne službe za taj napad, što Ukrajina negira.

Smrt Maksima Fomina šokirala je blogersku zajednicu.

- Bio je na najvećim žarištima posebne vojne operacije i uvijek bi se vratio živ. No rat ga je snašao u kafiću u Sankt Peterburgu - rekao je Semjon Pegov, koji drži blog War Gonzo.

image

Vladlen Tatarski

Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:24