OSIROMAŠENI URANIJ

Ukrajini stiže moćno američko streljivo zbog kojeg Putin bijesni: ‘Ruski tenkovi nemaju šanse‘

London je potvrdio da će poslati projektile s osiromašenim uranijem za tenkove Challenger, sada se nagađa da isto smjera i SAD

Tenk M1 Abrams

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Ruski tenkovi u Ukrajini bit će ranjivi na svim točkama, čak i tamo gdje je oklop najdeblji. To bi bio zaključak s obzirom na nove izvještaje koji sugeriraju da se SAD sprema opskrbiti Kijev tenkovskim streljivom s osiromašenim uranijem (DU).

Neimenovani američki dužnosnici rekli su za The Wall Street Journal (WSJ) u ponedjeljak da Washington namjerava poslati streljivo s osiromašenim uranijem u Ukrajinu, koje bi se ispaljivalo iz američkih tenkova Abrams, koji su također na putu. SAD se obvezao poslati 31 glavni borbeni tenk Abrams, a očekuje se da će stići u ratom razorenu zemlju na jesen.

Ne postoje značajne prepreke za slanje streljiva s osiromašenim uranijem od strane SAD-a, rekao je za WSJ viši dužnosnik američke administracije.

Sastav gušći od olova i probija oklop

Streljivo s obogaćenim uranijem često je u oružanim snagama mnogih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju. Sastav takvih projektila gušći je od olova i sami od sebe postaju probojniji kada udare u metu. To je kinetičko streljivo, koje ne eksplodira, ali probija oklop tenka i pritom stvara veliku toplinu kada se ispali velikom brzinom i može se koristiti za napad na neprijatelje na većoj udaljenosti. Ti se projektili ne bi ispaljivali iz ukrajinskih tenkova sovjetskog dizajna, kažu stručnjaci, i vjerojatno su kompatibilni samo s borbenim vozilima zapadne proizvodnje.

image

Ruski tenkovi u Ukrajini

Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

No, to je streljivo i dalje kontroverzno zbog proturječnih studija o njegovom utjecaju na zdravlje. "Opasnost za zdravlje koju predstavlja osiromašeni uranij i dalje je predmet vatrene rasprave", rekao je ranije stručnjak za vojnu tehnologiju David Hambling za Newsweek.

Streljivo s osiromašenim uranijem je "najmoćnije tenkovsko streljivo koje postoji", rekao je za Newsweek bivši pukovnik britanske vojske Hamish de Bretton-Gordon, koji je zapovijedao snagama kemijske, biološke, radiološke i nuklearne obrane (CBRN) Ujedinjene Kraljevine i NATO-a. To streljivo "ima daleko veću snagu od tradicionalnog tenkovskog streljiva", kaže de Bretton-Gordon. "Što se tiče uništavanja ruskih tenkova, nevjerojatno je učinkovito", dodaje.

image

Ruski tenkovi u Ukrajini

Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

"Ono što je ključno, osiromašeni uran će značiti da možete uništiti ruske tenkove na bilo kojoj točki, čak i na mjestu gdje je oklop najdeblji", tvrdi de Bretton-Gordon.

London je još u ožujku potvrdio da će poslati projektile s osiromašenim uranijem za svoje glavne borbene tenkove Challenger 2, koji su već stigli u Ukrajinu. Ti projektili "vrlo su učinkoviti u uništavanju modernih tenkova i oklopnih vozila", izjavila je tada visoka britanska dužnosnica zadužena za pitanja obrane Annabel Goldie. De Bretton-Gordon sada kaže kako ima "potpunog smisla" poslati tenkove Abrams s projektilima s osiromašenim uranijem.

‘Rusi više vole mobilniji, nego teže oklopljen tenk‘

"Uopće ne iznenađuje što se to događa s Abramsima", kaže, pak, umirovljeni pukovnik američkih marinaca Mark Cancian.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane rekao je u ožujku da oružane snage te zemlje desetljećima koriste osiromašeni uran u svojim granatama za probijanje oklopa te da je to "standardna komponenta". No, taj je potez svejedno razbjesnio ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je upozorio da taj potez sadrži "nuklearni element". "To je standardna komponenta i nema nikakve veze s nuklearnim oružjem ili sposobnostima", odgovorio je tada glasnogovornik ministarstva obrane Velike Britanije. "Rusija to zna, ali namjerno pokušava širiti dezinformacije".

image

M1 Abrams

Ab Forces News Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/Ab Forces News Collection/alamy/alamy/profimedia

Za glavne borbene tenkove zapadne proizvodnje poput tenkova Abrams, Challenger 2s ili Leopard - koje su Ukrajini donirali SAD, Njemačka, Britanija i drugi međunarodni saveznici - daleko je vjerojatnije da su zaštićeni od projektila s osiromašenim uranijem, ističe de Bretton-Gordon. "Ruski tenkovski oklop nije, ni na koji način, tako dobar i jak kao zapadni oklop", dodao je on.

Kad su zapadni tenkovi u pitanju, odabrana je opcija moćnih topova i teškog oklopa na glavnim borbenim tenkovima, često imaju više članova posade i spremište streljiva podalje od kupole, objašnjavaju stručnjaci. Tu je također bolja kontrola vatre, dok su ruski tenkovi manjeg dizajna s manje članova posade, koju štiti slabiji oklop, ali imaju automatsko punjenje.

Ipak, nije samo streljivo s obogaćenim uranijem ono što zapadnjačke tenkove čini učinkovitijima, tvrdi Cancian - karakteristike kao što je bolja kontrola vatre također igraju ključnu ulogu. Ruske oružane snage "više vole imati mobilniji tenk, nego jače oklopljen tenk", zaključuje, pak, de Bretton-Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:09