POMOĆ IZ RUMUNJSKE

Ukrajincima stiže moćni raketni sustav, Zelenski je oduševljen: ‘Ovo je ključni doprinos našoj obrani‘

Ukrajina koristi i europske alternative sustavima protuzračne obrane Patriot, ali američki Patriotsi smatraju se najučinkovitijima
 Daniel Mihailescu/Afp

Rumunjska je najavila da će poslati raketni sustav Patriot u Ukrajinu. Prema tvrdnjama rumunjske vlade, spremni su na ovaj potez pod uvjetom da im Sjedinjene Države nadoknade ovaj gubitak u sustavu obrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je molio zapadne saveznike za doniranje nekoliko sustava Patriot, objavio je na X-u: "Ovaj ključni doprinos ojačat će naš zračni štit i pomoći nam da bolje zaštitimo naše ljude i kritičnu infrastrukturu od ruskog zračnog terora."

‘Zaustavljajući sada ruski teror, Ukrajina sprječava potencijalnu agresiju na Moldaviju, Rumunjsku, baltičke države i sve naše susjede‘, napisao je Zelenski.

Ukrajina koristi i europske alternative sustavima protuzračne obrane Patriot, kao što su platforme SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T ili S-300, ali američki Patriotsi smatraju se najučinkovitijima, pa su zahtjevi ukrajinskog predsjednika razumljivi.

Uz Rumunjsku i Njemačka najavljuje da će Ukrajini ustupiti tri svoje platforme, a njemački dužnosnici su izrazili svoju frustraciju zbog nespremnosti drugih država da na sličan način pomognu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:52