JEDINSTVENA

Ukrajinci predstavili novo oružje: Marička će biti nova ruska noćna mora

Glavne prednosti budućeg podvodnog drona su niska razina buke i nevidljivost
 Screenshot: Twitter

Ukrajina je predstavila svoj novi podvodni dron za napad na ruske ratne brodove, piše ukrajinski portal foks.ua.

Dron je dobio žensko ime Marička te bi, pretpostavlja se, mogao promijeniti situaciju na moru, odnosno brodovi ruske Crnomorske flote postaju ranjiviji, budući da su dosad napade uglavnom izvodili površinskim dronovima.

Portal navodi da je to "ukrajinska ideja" koju su ostvarili tamošnji vojni stručnjaci. Postavili su cilj - stvoriti nacionalni projekt "Vojska podvodnih dronova" koji će se temeljiti na bespilotnim letjelicama Marička. Maričku su razvili inženjeri Ammo Ukraine, a procjenjuje se da će stajati 433.000 dolara, izvijestili su ukrajinski mediji.

Prema tom projektu, Marička će se odlikovati jedinstvenim sposobnostima, među kojima je uništavanje brodova, nosača mostova i obalnih utvrda.

Pogotovo je to važno jer Rusija trenutačno ima prednost na Crnom moru, a Ukrajinci su već nekoliko puta pokušali uništiti most koji spaja rusko kopno s poluotokom Krimom, no postigli su samo kratkotrajno zaustavljanje prometa. Stoga očekuju puno od Maričke.

Glavne prednosti budućeg podvodnog drona su niska razina buke i nevidljivost, odnosno sposobnost da se sakrije neprijateljskim sustavima elektroničkog ratovanja.

Točne specifikacije budućeg brodskog drona drže se u tajnosti. Prema svemu sudeći, budući da su programeri već kupili veliku seriju baterija, morski dron imat će električni pogon. Također tvrde da će Marička moći "vrebati" pod vodom u iščekivanju mete i aktivirati se bilo timerom, bilo signalom operatera. Marička ima domet od oko 600 milja i može izvoditi napadne, transportne ili izviđačke misije, piše Navalnews.

Šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je da su pomorski dronovi uspjeli "paralizirati" rusku Crnomorsku flotu.

- Uvjereni smo da će nakon prvog napada Maričke ruska flota izgubiti na važnosti koju sada ima jer se mnogi ciljevi u Ukrajini, u prvom redu luka Odesa, gađaju upravo raketama instaliranim na ratnim brodovima - uvjereni su autori projekta.

Ukrajinski vojni analitičar Mihail Žirohov smatra da je najvažnija ruska vojna luka na Crnom moru, Novorosijsk, vrlo "privlačna meta" za ukrajinsku vojsku, ali ju je teško pogoditi, iako je već bila gađana. On vjeruje da bi zbog Maričke Novorosijsk mogao postati vrlo ranjiv.

Trenutačno se razvoj financira samostalno, uglavnom iz donacija. Zbog toga se uključio i popularni sastav Hlopci z Franeka te će, osim koncerata, ponuditi i zastavu s potpisom šefa ukrajinske obavještajne službe Kirila Budanova za prodaju na aukciji. Novac dobiven od aukcije namijenjen je za daljnji razvoj Maričke.

Ukrajina je prije predstavila mnogo manji podvodni dron nazvan Toloka. Međutim, još se utvrđuje je li korišten za napad na ruske brodove, izvijestio je britanski The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:06