SLUČAJ ALFA

Nakon niza korupcijskih skandala ukrajinsko ministarstvo obrane ima novi problem, spominju i tužbe

Kijev je u više navrata upozoravao da oskudne i spore vojne obveze stranih partnera oslabljuju njihove operacije na bojnom polju

Oleksiy Reznikov

 Sergei Chuzavkov/Afp

Brojne tvrtke u zemljama članicama NATO saveza ne uspijevaju ispuniti ugovore vrijedne desetke milijuna dolara, priopćeno je iz Kijeva, dok ukrajinske snage nastavljaju protuofenzivu koja zahtijeva brojno oružje i vojne zalihe.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov potvrdio je jučer da poljska tvrtka Alfa dosad nije ispunila ugovore potpisane 2022. godine u vrijednosti od oko 95 milijuna dolara.

- To je jedna od stranih tvrtki koje su potpisale ugovore s Ministarstvom obrane, rekao je Reznikov za Ukrajinsku pravdu, koja je prethodno objavila detalje o opremi koja nedostaje. Protiv Alfe je već podignuto nekoliko arbitražnih tužbi, dodaje Reznikov.

- Mnogo je takvih tvrtki i nažalost nisu sve uspjele ispuniti potpisane ugovore, čak ni neke od najutjecajnijih tvrtki na tržištu to nisu uspjele, rekao je ministar obrane, dodavši da je Ministarstvo već dobilo jedan arbitražni spor protiv neimenovanog stranog dobavljača.

- Ima i ukrajinskih, ali i američkih firmi koje nisu isporučile obećano, ističe Reznikov.

Nije rekao koliko američkih tvrtki nije uspjelo isporučiti dogovoreno, a nije precizirao ni iz kojih su zemalja drugi dobavljači koji kasne.

Iz tvrtke Alfa su ukrajinskom ministarstvu ponudili druge vrste projektila, a sada Ukrajina pokušava utvrditi odgovara li im to. Nakon toga će tražiti isporuku ili povrat avansa, poručio je Reznikov, piše Newsweek.

image

Oleksiy Reznikov

Sergei Chuzavkov/Afp

Ured predsjednika i ministarstvo obrane pokušavaju pronaći vojne dobavljače koji bi podržali obranu Ukrajine. Opseg ruske invazije pokazao se kao zastrašujuć izazov za obrambene tvrtke i zapadne vlade koje su navikle na manje intenzivne borbene operacije.

Kijev je u više navrata upozoravao da oskudne i spore vojne obveze stranih partnera oslabljuju njihove operacije na bojnom polju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kao primjer naveo zakašnjele isporuke oružja iz zapadnih zemalja, što je odgodilo operaciju protuofenzive na jugoistoku zemlje.

Slučaj Alfa mogao bi se pokazati kao još jedna javna sramota za ministarstvo obrane koje već ima nekoliko korupcijskih skandala dok nastoji izbaciti ruske snage s 20 posto ukrajinskog teritorija koji je još uvijek okupiran, piše Newsweek.

Sam Reznikov prošle je godine umalo izgubio posao zbog prenapuhanog vojnog ugovora za nabavu hrane vrijednog 350 milijuna dolara. Nekoliko je dužnosnika zbog toga smijenjeno sa svojih položaja, a glasine o smjeni samog Reznikova i dalje kruže.

Podsjetimo, i predsjednik Zelenski je ranije ovog mjeseca smijenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih vojnih odbora nakon opsežne istrage o korupciji pri novačenju u oružane snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:13