RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci otkrili što su Rusi učinili prije bijega iz Hersona; Pogođeni spremnici goriva u Belgorodu: ‘To je bio projektil‘

Ključne događaje 264. dana invazije na Ukrajinu pratili smo iz minute u minutu

Eksplozija u Belgorodu, arhivska fotografija

 Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji 264. dana rata

- Zelenski posjetio Herson

- ISW: Rusi kreću u novu ofenzivu

- Putin naredio demobilizaciju studenata u Donecku i Luhansku

- Britanski obavještajci: Zbog hladnoća će biti manje ofenziva

- Automobil naletio na minu u regiji Herson, poginula četveročlana obitelj


Američki dužnosnik: Rusi izveli relativno uredno povlačenje iz Hersona

Ruske snage izvele su relativno uredno povlačenje iz južnog ukrajinskog grada Hersona, rekao je u ponedjeljak visoki američki vojni dužnosnik. To je u suprotnosti s nekim od kaotičnijih ruskih povlačenja u Ukrajini, prenosi Sky News.

"Ocjenjujemo da je to bilo relativno uredno povlačenje", rekao je novinarima dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Rusija je prošlog tjedna započela povlačenje iz tog južnog grada i sa zapadne obale rijeke Dnjipro, a Ukrajinci su regiju već proglasili oslobođenom.


Britanski zastupnik: Poražena Rusija biti će kaotična i opasna

Ako i na proljeće nastavi gubiti rat u Ukrajini, Rusija bi mogla postati "kaotična država na nuklearni pogon", rekao je danas britanski zastupnik Bob Seely.

"Kada Rusija izgubi ovaj rat, onda se moramo početi pitati koliko će Putin biti očajan i što će se dogoditi unutar Rusije. Mislim da moramo početi razmišljati o samom kraju rata, jer će se on vjerojatno desiti na proljeće. Moramo razmišljati o tome kako bi mogla izgledati katastrofa koja se događa u kaotičnoj Rusiji koja ima nuklearno oružje. Dakle, našu vladu čeka puno posla"- kazao je Seely u Donjem Domu britanskog parlamenta.


Ukrajina: Rusi su uništili ključnu elektranu u Hersonu

Ukrajinski nacionalni operater Ukrenergo objavio je u ponedjeljak da je Rusija uništila ključnu elektranu u Hersonu prije povlačenja trupa iz grada i s desne obale Dnjepra prošlog tjedna.

"Elektrana koja je opskrbljivala strujom cijelu desnu obalu u regiji Herson i značajan dio regije Mikolajiv je praktički uništena", napisao je predsjednik Ukrenerga Volodimir Kudricki na Facebooku.

Dodao je da je to jedna od "posljedica bespomoćnog straha okupatora prije njihova bijega".

"Veći dio oslobođene regije Hersona je bez struje od 6. studenoga", nastavio je Kudricki. “Dajemo sve od sebe da što prije opskrbimo ljude električnom energijom”, napisao je.

Ukrajina je "proslijedila popis opreme koja je potrebna regiji Herson našim međunarodnim partnerima", rekao je, dodajući da su "Poljska i Francuska već odgovorile".

Ruska vojska izvela je nekoliko valova napada bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu posljednjih tjedana.


Hrvatska i BiH glasale za rezoluciju UN-a, Srbija suzdržana

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u ponedjeljak pozvala Rusiju na odgovornost zbog njenog djelovanja u Ukrajini, usvojivši rezoluciju kojom utvrđuje da Rusija Ukrajini duguje odštetu.

Rezolucija, za koju je glasalo 94 od 193 zemalja članica skupštine, kaže da Rusija, koja je započela invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači, "mora snositi pravne posljedice svojih međunarodno pogrešnih djela, uključujući odštetu za povredu, sa svom štetom koju su takva djela prouzrokovala".

Rezolucija, koja nije obvezujuća, no nosi političku težinu, predlaže da države članice, u suradnji s Ukrajinom, osnuju međunarodni registar kako bi se prikupili dokazi i tvrdnje protiv Rusije.

Ambasador Ukrajine pri UN-u Sergij Kislicja je Općoj skupštini prije glasanja rekao da je Rusija napadala sve od tvornica do stambenih zgrada i bolnica.

"Ukrajina će imati obeshrabrujući zadatak obnove zemlje i oporavka od ovog rata, no taj oporavak nikada neće biti potpun bez osjećaja pravde za žrtve ruskog rata. Vrijeme je da se Rusiju pozove na odgovornost", poručio je Kislicja.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja je prije glasanja na skupštini rekao da su odredbe rezolucije "pravno ništavne i nevažeće", pozvavši zemlje da glasaju protiv nje.

"Zapad nastoji produžiti i pogoršati sukob i namjerava iskoristiti ruski novac za to", kazao je Nebenzja.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv rezolucije u ponedjeljak, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, a 73 su države bile suzdržane, uključujući Brazil, Indiju, Južnu Afriku i Srbiju. Nisu glasale sve zemlje. Hrvatska je podržala rezoluciju.


Rusija ukinula dobnu granicu za vojsku

Rusija je ukinula dobnu granicu za one koje žele sklopiti prvi ugovor o vojnoj službi. To je učinjeno dekretom koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Prije dekreta oni koji su željeli pristupiti oružanim snagama morali su biti mlađi od 40, odnosno 30 godina, ako je riječ o strancima.


Rusi potvrdili sastanak s CIA-om

Kremlj je potvrdio da su danas u Ankari održani razgovori između američkih i ruskih obavještajnih dužnosnika, javlja novinska agencija TASS.To je ranije izvijestio glasnogovornik Bijele kuće, koji je rekao i kako je direktor CIA-e Bill Burns upozorio šefa ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) Sergeja Nariškina o svim posljedicama nuklearnog ratovanja.


Pogođeni spremnici s gorivom u ruskoj regiji Belgorod

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod uz samu granicu s Ukrajinom, objavio je da su kod sela Kozinka projektilom pogođeni spremnici goriva koji su se potom zapalili.

‘Selo Kozinka u okrugu Grajvoronski je granatirano. Kao rezultat pogotka projektila na području farme gori spremnik s dizelom‘, objavio je Gladkov. Dodao je da u napadu nije bilo žrtava.


Šef CIA-e razgovarao s ruskim kolegom

Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns nalazi se u Turskoj gdje se sastao sa šefom ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) kako bi prenio poruku o posljedicama potencijalnog ruskog korištenja nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

O rusko-američkom susretu u Turskoj najprije su izvijestile ruske novine Kommersant. Naveden je anoniman izvor koji je rekao da će Sergej Nariškin, čelnik ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) prisustvovati razgovorima.

Bijela kuća je rekla da Burns, bivši američki veleposlanik u Rusiji, neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima s Nariškinom.

Ukrajina je unaprijed obaviještena o Burnsovom putu u Tursku, rekao je dužnosnik. Burns ne razgovara o nagodbi po pitanju rata u Ukrajini, nego prenosi poruku o posljedicama ruskog korištenja nuklearnog oružja, dodao je dužnosnik.

Burns se sastao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom 2021. godine u ime predsjednika Joea Bidena u pokušaju da prenese zabrinutost Washingtona o gomilanju ruske vojske oko Ukrajine.

Kremlj, kad je upitan o izvješću novina Kommersant, rekao je da ih ne može ni potvrditi ni zanijekati. SVR nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.

Osim rata, Rusija i SAD imaju pregršt neriješenih pitanja o kojima trebaju razgovarati, od produžetka ključnog sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja i crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica do moguće zamjene zatvorenika te rata u Siriji.


Peskov: ‘Herson je naš teritorij‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je bio upitan kako komentira posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog gradu Hersonu, u koji su ovih dana ušle ukrajinske snage na kon što su se ruske povukle. Konkretno, Peskova su ruski novinari pitali smatra li taj posjet - provokacijom.

- Nemamo komentara, znate da je to teritorij Ruske Federacije, kratko je rekao Peskov.

Herson je bio jedini glavni grad neke ukrajinske oblasti koji je Rusija zauzela od početka invazije 24. veljače, a budući da je Moskva taj teritorij u rujnu i službeno anektirala i proglasila "zauvijek svojim", povlačenje njihovih snaga smatra se velikim porazom za Kremlj i predsjednika Putina osobno.


Peskov: Okolnosti zahtijevaju ostanak Putina u Rusiji

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin nije otputovao na summit G20 jer ‘okolnosti zahtijevaju njegovu nazočnost u Rusiji‘. Rusiju na summitu predstavlja šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Nije precizirao o kojim je okolnostima riječ. Peskov je istaknuo da je Lavrov primio poruku od Putina koju bi trebao prenijeti tijekom summita.


IAEA pozvala Rusiju da se povuče iz NE Zaporižja

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) pozvala je Rusiju da povuče svoje snage iz nuklearne elektrane Zaporižja.

U nacrtu rezolucije nuklearnih inspektora, koju je na uvid dobio Reuters, izražava se zabrinutost jer Rusija nije poslušala pozive da zaustavi sve operacije u nuklearnim postrojenjima u Ukrajini.


U Ankari počeli razgovori između Rusije i SAD-a

U Ankari su započeli razgovori između ruske i američke delegacije. Kommersant javlja da je u Ankaru stigao Sergej Naruškin, glavni ruski obavještajac.

Ovaj sastanak nije se ranije najavljivao u medijima. Izvor Kommersanta odbio je iznijeti pojedinosti razgovora. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može potvrditi niti demantirati informacije o razgovorima u Ankari.

Posljednji put se rusko i američko izaslanstvo sastalo u Ženevi 10. siječnja početkom godine kada su razgovarali o sigurnosnim jamstvima.


Bivši ruski premijer: Nazire se kraj rata

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov probudio je nadu da se "nazire kraj rata" istaknuvši da "Moskva počinje gubiti rat".

- Povlačenje ruskih trupa iz Harkiva i Hersona je ‘znak da Putin gubi rat‘. Mislim da će se u idućim mjesecima dogoditi posljednji čin, rekao je za Sky News.

Upozorio je, međutim, da je jasno da Putin ne želi stati i opisao ruskog čelnika kao "fanatika".

- Već je počeo početak kraja sukoba, rekao je.

Mihail Kasjanov bio je ruski premijer između 2000. i 2004. godine.


Lavrov odmah po slijetanju na Bali prevezen u bolnicu, Rusi opovrgavaju

Indonezijske vlasti su izvijestile da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prevezen u bolnicu odmah po slijetanju na Bali, gdje se održava summit G20, prenose strane agencije.

Trojica dužnosnika vlade Indonezije i jedan medicinski djelatnik rekli su da mu je pružena liječnička pomoć, a dvojica su ustvrdila da je Lavrov imao problema sa srcem. Nikakve dodatne pojedinosti nisu poznate. AP javlja da je Lavrov prebačen u bolnicu Sanglah u Denpasaru.

Veleposlanstvo Rusije u Indoneziji zasad se nije oglašavalo o slučaju.

Odmah nakon objave vijesti, rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je izvješća rekavši da je riječ o ‘lažnim vijestima‘, prenosi Reuters.

- Sergej i ja gledamo vijesti iz Indonezije i ne možemo vjerovati svojim očima: ispada da je ministar hospitaliziran. Ovo je naravno, akrobacija u lažiranju, poručila je Maria Zaharova, glasnogovornica ministarstva.

Zaharova je ubrzo na svoj profil na Telegamu objavila snimku na kojoj Sergej Lavrov, kako se čini, sjedi na terasi svog apartmana hotela na Baliju i čita neke dokumente.

- O našemu predsjedniku se već 10 godina piše da se razbolio. Takva igra nije novost u politici, poručio je Lavrov s Balija.

Lavrov je, kako prenosi agencija RIA Novosti, savjetovao novinarima sa Zaada da budu iskreniji i češće pišu istinu.

U međuvremenu je guverner pokrajine Bali rekao za Reuters da je Lavrov posjetio bolnicu radi pregleda, ali da je s njegovim zdravljem sve u redu.


Zelenski posjetio Herson

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas u prijepodnevnim satima Herson. Uz poklike i suze dočekali su stanovnici Hersona predsjednika Zelenskog.

- Napredujemo. Spremni smo za mir, mir za cijelu našu zemlju, rekao je Zelenski stigavši u Herson. Također je zahvalio NATO-u i saveznicima za njihovu podršku u ratu protiv Rusije.

Na glavnom trgu okupili su se i roditelji s djecom, neki gurajući dječja kolica. Okupljeni su mahali ukrajinskim zastavama, a neki su zastavu prebacili oko ramena.

image

Zelenski u Hersonu

Handout/Afp
image

Zelenski u Hersonu

Handout/Afp

"Stvarno sam sretan, možete reći po reakciji ljudi, njihova reakcija nije namještena", rekao je u komentarima kojima je svjedočio dopisnik Reutersa iz Hersona.

Upitan gdje bi ukrajinske snage sljedeće mogle napredovati, rekao je: "Ne Moskva... Nismo zainteresirani za teritorije druge zemlje".

Nekoliko minuta prije nego što je stigao, ljudi u središtu Hersona mogli su čuti obližnje granatiranje. Nakon što je Zelenskij završio govor, gradom je odjeknulo još nekoliko topničkih eksplozija.


Borrell: Ukrajina će odlučiti o nastavku pregovora s Rusijom

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da će Ukrajina odlučiti hoće li nastaviti mirovne pregovore s Rusijom.

- Naša dužnost je da ih podržimo, rekao je.

Istaknuo je da je rusko povlačenje iz Hersona i povratak tog grada pod konotrolu Ukrajine "jako dobra vijest" koja pokazuje da je vojna podrška EU-a Ukrajini ispravna odlka.

Ustvrdio je da je vojna podrška EU-a Ukrajini veća nego što neka izvješća sugeriraju. Naime, bilo je ovih dana izvješća iz prijestolnice EU-a da su napori Unije minorni u odnosu na pomoć SAD-a.

- Mislim da je važno staviti na stol prave brojke, rekao je Borrell obećavajući da će kasnije iznijeti detalje.

Borrell je u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova.


Nitko se ne želi slikati pokraj Lavrova, otkazano zajedničko fotografiranje na summitu G20

Tradicionalna ‘obiteljska‘ fotorgafija izaslanika summita G20 ove godine se ukida, piše Politico.

Naime, čelnici zemalja skupine G20 na taj su način željeli izbjeći fotografiranje pokraj ‘nasmiješenog ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova", a među njima je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji bi trebao sudjelovati na summitu.

Vjeruje se da je s ovakvim ishodom nezadovoljan indonezijski predsjednik Joko Widodo, pa organizatori razmatraju fotografiranje šefova država i vlada kako bi se iz fotografije svakako maknuo ministar Lavrov.


Putin naredio demobilizaciju studenata u Donecku i Luhansku

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je demobilizaciju studenata koji su unovačile vlasti samoproglašenih republika Doneck i Lugansk, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

- Snage Narodne milicije su integrirane u Oružane snage Ruske Federacije nakon ulaska Luganska i Donecka u sastav Rusije. Putin nam je naložio da demobiliziramo studente i vratimo ih u mjesto studiranja, rekao je.


Britanski obavještajci: Zbog hladnoća će biti manje ofenziva i više statičnih obrambenih linija

Zima će donijeti promjene na bojišnici, a zbog lošijih uvjeta ratovanja bit će manje ofenziva i više statičnih obrambenih linija, a povećava se rizik od kvarova na vojnoj opremi, navodi u najnovijem obavještajnoj izvješću ministarstva obrane Velike Britanije.

Kraći dani, niže temeprature i lošije vremenske prilike prestavljat će jedinstvene izazove za vojnike na ratištu.

Kako biva sve hladnije, postrojbe bez zimske odjeće i adekvatnog smještaja vjerojatno će stradavati na hladnoći, dodaje ministarstvo.


Prigožin traži istragu protiv guvernera St. Peterburga zbog navodne veleizdaje

Kako javlja PR služba ruskog biznismena i osnivača Wagner grupe, Jevgenij Prigožin poslao je zahtjeve FSB-u i javnom tužitelju da istraže guvernera Sankt Peterburga Aleksandra Beglova zbog veleizdaje. U priopćenju se ne navode razlozi.

Krajem rujna, brojni prokremaljski portali počeli su objavljivati glasine da navodna kći Beglova posjeduje nekretnine u Francuskoj. U studenome je izvor blizak Beglovu rekao za Meduzu da bi to mogao biti temelj za ovakav zahtjev FSB-u.

Ovo je nije prvi put da se Prigožin okomio na Beglova. Prije dva tjedna tražio je da se istraže navodi da je guverner organizirano organiziranu kriminalnu skupinu.


Automobil naletio na minu u regiji Herson, poginula četveročlana obitelj

Četveročlana obitelj, uključujući dijete (11), poginula je u regiji Herson nakon što je automobil u kojeu su putovali naletio na minu.

Kirilo TImošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izvijestio je o pogibiji u nedjelju navečer putem Telegrama.

Rekao je da je do smrtonosne ekplozije došlo u selu Novoraisk.


ISW: Rusi kreću u novu ofenzivu

Američki think-tank Institut za proučavanje rata u najnovijoj analizi govori o vjerojatnom razvoju događaja na bojišnici nakon ukrajinskog preuzimanja kontrole nad zapadnim dijelom regije Herson.

Rusi ne stvaraju uvjete za smirivanje neprijateljstava do kraja jeseni i zime, već kreću u novu ofenzivu u regiji Doneck. Ukrajinci će vjerojatno upotrijebiti borbenu moć nakon preuzimanja Hersona kako bi ojačali protuofenzivu u regiji Luhansk ili otvorili novu protuofenzivu negdje drugdje, ocjenjuje ISW.

Napominju da ovo nije vrijeme za usporavanje slanja pomoći Kijevu ili pojačavanje pritiska za prekidom vatre, nego vrijeme za pomaganje Ukrajini da iskoristi trenutak u uvjetima koji pogoduju Kijevu više nego Moskvi.

U analizi ističu da je uspjeh Ukrajine zapravo rezultat inovativne upotrebe preciznog raketnog sustava HIMARS koji je poslao SAD s ciljem prekida ruskog opskrbnog lanca.

ISW piše da je Vladimir Putin vjerojatno dopustio zapovjedniku Sergeju Surovikinu povlačenje iz zapadnog Hersona pod uvjetom da preuzme kontrolu nad ostatkom regije Doneck uz pomoć ruskih snaga iz Hersona koje su se povukle kao i novih rezervista.

Ovo zapažanje, koje je iznio je Andrij Zagorodnjuk, predsjednik Ukrajinskog centra obrambenih strategija, vjerojatno objašnjava nastavak intenziteta ruskih ofenzivnih operacija oko Bakhmuta ali i područja Vuhledara, koje su počele 28. listopada.

Ove operacije započele su u uvjetima velikog blata na terenu i prije nego što su se ruski zapovjednici prikupili dovoljno borbene moći. Surovikin im je vjerojatno naredio da krenu kao ozbiljan znak predanosti Putinu.

Ruska ofenziva u regiji Doneck će se intenzivirati u idućim tjednima kada stignu mobilizirani vojnici zajedno sa snagama koje su se povukle iz Hersona, Ukrajinske snage naći će se pod velikim pritiskom pa će Kijev vjerojatno morati preusmjeriti trupe, ocjenjuje ISW.


Zelenski: Ruske snage počinile su brojne ratne zločine u Hersonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage za ratne zločine u Hersonu i u okolici. "Pronađena su trupla civila i vojnika. U Hersonskoj oblasti ruska vojska je iza sebe ostavila iste strahote kao i na drugim područjima naše zemlje u koja je uspjela ući", rekao je Zelenski istaknuvši da je dokumentirano 400 ruskih "ratnih zločina", ne rekavši odnose li se samo na Herson.

Predsjednik je u subotu navečer rekao da su Rusi uništili glavnu infrastrukturu prije nego su se povukli iz Hersona.

"Radimo na uspostavi komunikacija, interneta i televizije, činimo sve kako bismo čim prije normalizirali opskrbu strujom i vodom", izjavio je u nedjelju.

"Svi smo izvan sebe od sreće", rekao je Zelenski u subotu navečer.

Ukrajinske oružane snage oslobodile su desetke naselja u okolici Hersona, prvog većeg grada koji su ruske snage zauzele od početka invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:55