REVOLUCIJA NA RATIŠTU

Zapad protiv Rusa testira novo oružje, tu je i misteriozna ‘Delta‘: ‘Ukrajinci životima plaćaju ove vježbe...‘

Putinova invazija označila je prekretnicu u povijesti ratovanja i najavila novo razdoblje koje će u potpunosti promijeniti lice budućih sukoba

Ukrajinski vojnik koji operira dronovima na fronti 

 Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Rat u Ukrajini test je za novo zapadno oružje, novu tehnologiju koja će, pokazuje se, obilježiti neke buduće ratove. Iako je rat u Ukrajini većinom artiljerijski rat i većina oružja koje se koristi je iz sovjetskog doba, ona je i poligon za isprobavanje novih razvijenih ratnih tehnoloških rješenja, od kojih se najviše istaknuo dron.

Ugledni američki dnevnik New York Times u svojoj analizi spominje kako je jedan od sustava isprobanih u Ukrajini američki sustav Delta. Nije to raketni bacač, top ili neka druga vrsta teškog naoružanja. Riječ je o informacijskom sustavu koji funkcionira u realnom vremenu - online mreži za praćenje ruskih snaga namijenjenih ukrajinskim jedinicama, civilnim dužnosnicima i drugim promatračima.

Topnički napadi

Softver razvijen u suradnji s NATO-om jedva da je prije toga bio testiran u borbi. Ali dok su se ukrajinske jedinice kretale po regiji Herson, u velikoj protuofenzivi koristile su, uz moćno zapadno artiljerijsko oružje, i Deltu kako bi potisnule ruske snage. Velika protuofenziva golemi je ukrajinski uspjeh u devetomjesečnom ratu.

Bitka za Ukrajinu, napominje New York Times, i dalje ostaje u velikoj mjeri rat iscrpljivanja, s nemilosrdnim topničkim napadima i drugim taktikama iz Drugog svjetskog rata. Međutim, jednako kao i to tradicionalno ratovanje prati se napredak u tehnologiji i obuci kako bi se utvrdilo kako novi sustavi mijenjanju lice rata, dodaje NYT.

Među zanimljivom novom tehnologijom svakako su i brodovi na daljinsko upravljanje, oružje protiv dronova poznato pod imenom Sky Wipers (Nebeske otrovnice) i ažurirana verzija sustava protuzračne obrane izgrađena u Njemačkoj, koji njemačka vojska tek treba koristiti.

"Ukrajina je najbolji poligon jer imamo priliku testirati sve pretpostavke u borbi i uvesti revolucionarne promjene u vojnu tehnologiju i moderno ratovanje", rekao je Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije, u listopadu na jednoj konferenciji u inozemstvu.

Fedorov je naglasio sve veće oslanjanje na zrakoplove s daljinskim upravljanjem i brodove za koje vojni stručnjaci kažu da su postali omiljeno oružje u ovom ratu. To se događa prvi put. Ukrajina je u neku ruku prekretnica u povijesti ratovanja i najavljuje novo razdoblje, koje bi se moglo nazvati erom dronova.

"U posljednja dva tjedna još smo se jednom uvjerili da će se ratovi budućnosti voditi najviše oko dronova, a minimalno s ljudima", komentirao je Fedorov.

Daljinsko upravljanje

Od prošlog ljeta Ukrajina i njezini saveznici testiraju plovila na daljinsko upravljanje, napunjena eksplozivom, u Crnom moru, što je kulminiralo hrabrim napadom u listopadu na rusku flotu kod Sevastopolja, piše NYT.

Ukrajinska vojska još je lani, ratujući protiv pobunjenika u Donbasu, koristila nove topove za ometanje bespilotnih letjelica poznate kao Sky Wipers. Ovo oružje za preusmjeravanje dronova i njihovo blokiranje razvijeni su u Litvi i bili su na tržištu samo dvije godine prije nego što ih je Ukrajina dobila putem NATO-ova programa pomoći.

Danas su tek jedna vrsta ometača dronova koji lete ukrajinskim zračnim prostorom.

"U Ukrajini učimo kako se boriti i kako koristiti našu NATO-ovsku opremu", komentirala je bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaite. No, nakon toga je zaključila: "Ipak, to je za mene sramota jer Ukrajinci životima plaćaju ove naše vježbe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:50