‘FSB PUŠTEN S LANCA‘

Uhićenje novinara WSJ-a povezano s ruskim špijunima koji su pali u Sloveniji: ‘On je moneta‘

Pripadnici ruske tajne službe nabacili su mu džemper preko glave i strpali ga u kombi...

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Prije nekoliko dana, 30. ožujka, u uralskom gradu Jekaterinburgu, dok je ručao u tamošnjem restoranu Bukowski Grill, pripadnici ruske tajne službe FSB u civilu uhitili su dopisnika američkog dnevnog lista The Wall Street Journal Evana Gershkovicha. Nabacili su mu džemper preko glave i strpali ga u kombi te odveli u mjesni zatvor.

Uskoro je iz FSB-a objavljeno da je Gershkovich uhićen zbog "posla nespojivog s novinarskim radom", odnosno da se bavio špijunažom, za što bi prema ruskim zakonima mogao dobiti od 10 do 20 godina zatvora.

Kako javlja neovisni ruski portal Meduza, američki novinar prebačen je u moskovski zloglasni zatvor Lefortovo, a istražni sudac mu je odredio pritvor do 29. svibnja 2023. Inače, kako javlja Deutsche Welle, na prvo saslušanje nisu pustili njegova odvjetnika Danila Bermana.

image

Evan Gershkovich

Dimitar Dilkoff/Afp

Doduše, ruski režimski mediji donose da su "u tijeku izvidne radnje" i da optužnica još nije podignuta, ali da je "sumnja opravdana". Prema oskudnim informacijama u ruskim režimskim medijima, Gershkovich je navodno skupljao informacije o "ruskoj vojnoj proizvodnji", a u Jekaterinburgu ima nekoliko vojnih tvornica.

Moskovski Komersant piše kako je Gershkovich boravio i u Nižnjem Tagilu, gdje je također jedna od važnih ruskih vojnih tvornica Uralvagonzavod. Kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da nema što dodati izvješću FSB-a te da je, koliko on zna, "novinar uhićen s dokazima o prijestupu", ali da se nada kako ovo neće izazvati "osvetničke provjere ruskih novinara u SAD-u".

No, ruski neovisni istraživački novinar Andrej Zaharov smatra, piše pak ruska redakcija BBC-ja, da je uhićenje Gershkovicha povezano s nedavnim uhićenjem dvoje ruskih špijuna u Sloveniji te da je on tek "moneta" za razmjenu.

image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Podsjetimo da su pripadnici slovenske obavještajne službe Sova uhitili dvoje ruskih špijuna koji su s argentinskim putovnicama živjeli u Ljubljani pod imenima Maria Mayer i Ludwig Girsch.

Ruska strana brzo je priznala da je riječ o njihovim obavještajcima, pa britanski The Guardian navodi da su se odmah pokrenuli "zakulisni pregovori o razmjeni" uhićenih ruskih špijuna za zapadnjake, odnosno Amerikance u ruskim zatvorima.

S obzirom na to da Rusi u svojoj tamnici već imaju jednog spremnog za takvu razmjenu, bivšeg američkog marinca optuženog za špijunažu Paula Whelana, nedostajao im je još jedan za "dubl".

Za Paula Whelana se svojedobno govorilo da će biti u paketu zajedno s američkom košarkašicom Brittney Griner (uhićena u Moskvi zbog, navodnog, krijumčarenja narkotika), kada se dogovarala razmjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Na kraju je bilo jedan za jedan, pa je Whelan ipak ostao u zatvoru do bolje prilike, a sada bi i on mogao zajedno s Gershkovichem biti razmijenjen za "lažne Argentince" iz Slovenije.

image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Doduše, neki drugi izvori navode da bi u igri mogli biti i neki drugi Moskvi važni obavještajci koji čame u zapadnim zatvorima.

Podsjetimo da su Rusi tražili da se u trampu s Viktorom Butom "uključi" i FSB-ov "killer" Vadim Krasikov (koristio se tada dokumentima na ime Vadim Sokolov), koji je u Berlinu ubio čečenskog vojnog zapovjednika Zelimhana Hangošvilija, ali (tada) Nijemci na to nisu pristali.

I glavni urednik neovisne medijske platforme Mediazona Sergej Smirnov kaže za Meduzu da je Gershkovich zapravo "otet kao talac za razmjenu" te da je njegovo uhićenje "poruka da zapadni novinari više nisu sigurni u Rusiji, niti mogu slobodno obavljati svoj posao".

Za neovisnog ruskog vojnog analitičara Andreja Soldatova ovo znači samo jedno - "FSB je pušten s lanca". Ruski bloger Jaroslav Širšikov iz Jekaterinburga nakon uhićenja Gershkovicha oglasio se na svom Telegram kanalu i kazao da se s njim susretao te da je ovoga zanimalo kako se rusko društvo odnosi prema privatnoj vojsci Wagner te kakvo je opće raspoloženje prema "specijalnoj vojnoj operaciji".

image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Uredništvo WSJ-a odbacuje optužbe da se njihov dopisnik bavio nezakonitim poslovima, pogotovo ne špijunažom, te smatraju da je ovo zapravo pritisak i "sijanje straha" među strane, zapadne, dopisnike u Rusiji kako ne bi obavljali svoj posao.

U svom obraćanju javnosti WSJ navodi kako je FSB pratio Gershkovicha, snimao njega i njegove sugovornike. I dobitnik Nobelove nagrade za mir, glavni urednik Novaje gazete Dmitrij Muratov rekao je da je uhićenje američkog dopisnika "dio šireg plana da se strani, ali i domaći novinari zaplaše i "novinarstvo u Rusiji učini opasnim poslom".

Evan Gershkovich nedavno je pisao i o antivladinim prosvjedima u Gruziji, izvještavao o posjetu kineskog lidera XI Jinpinga Moskvi, a često je putovao po Rusiji i pisao o odnosu stanovnika prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:54