‘MUČNO ISKUSTVO‘

Američka košarkašica piše knjigu o svom traumatičnom ruskom zatočeništvu: ‘Tek sam sada spremna to podijeliti‘

Približit će čitateljima ‘njezino sirovo, emocionalno putovanje od olimpijske pobjednice do taoca njezina današnjeg života‘

Košarkašica Brittney Griner iza rešetaka

 Evgenia Novozhenina/Afp

Zvijezda WNBA, Brittney Griner, odlučila je napisati knjigu o svom 10-mjesečnom boravku u ruskom zatvoru zbog posjedovanja droge, nakon što su službenici moskovske zračne luke pronašli ulje kanabisa u njezinoj prtljazi.

Kako piše Insider, američka vlada smatrala ju je "nepravedno pritvorenom" nakon mjeseci zastoja i kašnjenja na ruskim sudovima, a nakon što je izgubila prvotno suđenje i kasniju žalbu, Griner je poslana da odsluži svoju devetogodišnju kaznu u Rusiji.

Razmjena zatvorenika visokog profila, odnosno, zloglasnog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta i poznate američke košarkašice, vratila je Griner u Sjedinjene Države početkom prosinca. Ubrzo nakon toga, objavila je da se vraća na košarkaški teren i svojoj WNBA ekipi, Phoenix Mercury.

image

Brittney Griner 2021. godine

Christian Petersen/Afp

Sada, četiri mjeseca nakon povratka kući, Griner kaže da je "spremna podijeliti" svoje mučno iskustvo.

- Stigla sam u Moskvu kako bih se ponovno pridružila košarkaškom timu UMMC Ekaterinburg i odmah sam zadržana u zračnoj luci - rekla je Griner u priopćenju svog izdavača, Alfreda A. Knopfa.

- Taj dan je bio početak nedokučivog razdoblja u mom životu koje sam tek sada spremna podijeliti - kazala je Griner.

Prema priopćenju, njeni memoari, koji još nisu imenovani, približit će čitateljima "njezino sirovo, emocionalno putovanje od olimpijske pobjednice do taoca njezina današnjeg života". Ne samo da će detaljno opisati svoje zatočenje "sa živopisnim detaljima", već će također razgovarati o "osobnom nemiru koji je doživjela tijekom gotovo 10-mjesečnog iskušenja i otpornosti koja ju je držala do posljednjeg dana, odnosna, njezina povratka".

image

Brittney Griner

Kirill Kudryavtsev/Afp

Griner se također namjerava pozabaviti "pitanjem jednakosti plaća za žene sportašice u Sjedinjenim Državama", što ju je upravo navelo da igra u Rusiji sedam prethodnih sezona.

Osim toga, Griner će raditi na "podizanju vijesti o drugim Amerikancima koji su nepravedno pritvoreni u inozemstvu". Ova će knjiga, nada se, pomoći u tim naporima.

Griner je osmerostruka sudionica WNBA All-Stara koja je osvojila prvenstvo s Mercuryjem 2014. Također je osvojila dvije zlatne olimpijske medalje s američkom ženskom košarkaškom reprezentacijom. Visoka je 2.06 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:05