TEKTONSKI POREMEĆAJ

U Portugalu je pala ostavka koja će potresti europsku ljevicu: ‘Moja je savjest čista, ali ne mogu ostati...‘

Neslužbeno je figurirao kao čovjek koji je trebao maknuti Ursulu von der Leyen s mjesta predsjednice Europske komisije

Antonio Costa

 Ludovic Marin/Afp/Profimedia/Ludovic Marin/afp/profimedia

Portugalski premijer António Costa podnio je ostavku nekoliko sati nakon što su tužitelji pritvorili njegova šefa osoblja u istrazi o navodnoj korupciji u državnom vrhu u projektima iskopavanja litija te vezanima uz vodik.

Costina ostavka ima dvostruki negativan efekt na političkoj ljevici od Lisabona do Bruxellesa: prvi, zato što nakon ovog skandala Portugal, prema svemu sudeći, čekaju prijevremeni izbori koji prijete padom prilično uspješne lijeve vlade, i drugi, Costa je zeznuo europske socijaldemokrate i socijaliste jer je neslužbeno figurirao kao njihov kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije na predstojećim europskim izborima idućeg lipnja. Njegova abdikacija znači da lijevi centar Europske unije gubi svojega najuspješnijeg premijera, koji je ostvario tri uzastopne izborne pobjede.

António Costa, za kojeg su tužitelji rekli da je meta povezane istrage, objavio je odluku u televizijskoj izjavi nakon sastanka s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom. Izjavio je da mu je savjest čista, ali se neće kandidirati četvrti put za premijera.

"Dostojanstvo dužnosti premijera nije spojivo s bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, njegovo dobro ponašanje, a još manje sa sumnjom u prakticiranje bilo kakvog kaznenog djela", rekao je i sada je na predsjedniku Portugala odluka hoće li dopustiti Costinim socijalistima, koji imaju većinu u parlamentu, da sastave novu vladu ili će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore.

Tužiteljstvo je prethodno objavilo da je pet osoba privedeno u sklopu istrage, uključujući Vítora Escáriju, šefa Costina kabineta, čiji su uredi pretreseni zajedno s nekoliko vladinih zgrada. U priopćenju se također navodi da su ministar za infrastrukturu João Galamba, koji je prije obavljao funkciju ministra energetike, i predsjednik Agencije za životnu sredinu APA Nuno Lacasta formalno osumnjičeni i da će se pojaviti pred istražnim sucem.

Istraga o navodnoj "zloporabi sredstava, aktivnoj i pasivnoj korupciji političkih osoba i trgovini utjecajem" uključuje koncesije za iskopavanje litija na sjeveru zemlje. Također istražuje projekt proizvodnje vodika i podatkovni centar koji će graditi tvrtka Start Campus u Sinesu, gradu oko 60 milja južno od Lisabona. U priopćenju objavljenom u utorak tužitelji su naveli da su 42 prostorije pretražili policija i osoblje Odjela za kriminalističku istragu i radnje. S više od 60.000 tona poznatih rezervi litija, smatra se da Portugal ima središnju ulogu u naporima Europske unije da smanji ovisnost o uvozu električnih baterija.

Portugalski parlament trebao bi ovaj mjesec glasati o nacrtu državnog proračuna za 2024., ali čini se da bi politička kriza mogla odgoditi njegovo usvajanje, baš kao i početak privatizacije portugalske nacionalne zrakoplovne kompanije TAP. Iako su Costini bivši saveznici u Komunističkoj stranci i lijevom bloku pozvali na istragu činjenica prije donošenja bilo kakvih zaključaka, druge su stranke brzo pozvale na nove opće izbore, posebno socijaldemokrati, tamošnji desnocentristi. Njihov lider Luís Montenegro izjavio je da je spreman za izvanredne izbore. I André Ventura, čelnik krajnje desne stranke Chega, također je pozvao na novu anketu, rekavši da će "svako drugo rješenje odgoditi politički proces u zemlji".

Tako završava jedna uspješna politička karijera. U siječnju prošle godine Costin PS (Partido socialista, Socijalistička partija) osvojio je 117 od 230 parlamentarnih mandata i ponovno formirao vladu. Prijevremene izbore izazvali su Lijevi blok i komunisti odbijanjem da podrže proračun koji su predložili socijalisti, s kojima su bili u neformalnoj koaliciji od izbora 2019. godine, uz obrazloženje da prijedlog ne vodi dovoljno računa o izdvajanjima za socijalne politike i povećanje plaća. Najjača opozicijska stranka u Portugalu je PSD (Partido Social Democrata, Socijaldemokratska partija), stranka desnoga centra koja se izborila za 71 mandat, dok je krajnje desna stranka Chega (Dosta) osvojila 12 mandata. Ostale stranke s lijeve strane spektra - BE (Bloco de Esquerda, Lijevi blok) i PCP (Partido Comunista Português, Portugalska komunistička partija) ispali su veliki gubitnici jer su pali na samo 11 mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:58