KRIZA VLASTI

Portugalski premijer podnio ostavku zbog korupcije u vladi, raspisani novi izbori za ožujak

"Odlučio sam raspustiti parlament i raspisati izbore za 10. ožujka", rekao je konzervativni predsjednik države

Marcelo Rebelo de Sousa

 Mario Cruz/Afp

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa objavio je u četvrtak navečer da raspušta parlament i raspisuje prijevremene parlamentarne izbore za 10. ožujka 2024., nakon ostavke premijera Antonija Coste koji je umiješan u korupcijski skandal.

"Odlučio sam raspustiti parlament i raspisati izbore za 10. ožujka", rekao je konzervativni predsjednik države u televizijskom obraćanju.

Predsjednik je zahvalio Costi "na spremnosti" da nastavi voditi vladu dok njegov nasljednik ne preuzme dužnost.

Konzervativni predsjednik se obratio javnosti pošto je nekoliko sati ranije saslušao članove državnog vijeća, savjetodavnog tijela, o političkoj situaciji u zemlji.

Rebelo de Sousa je odlučio raspisati izbore, kao što su tražile glavne oporbene stranke ljevice i desnice, koje je primio u srijedu, kako bi se razriješila politička kriza nastala zbog Costine iznenadne ostavke.

Nije prihvatio prijedlog socijalista koji su bili za to da se imenuje novi premijer koji bi vladao uz potporu većine kojom raspolažu u parlamentu.

Takvo rješenje ne bi bilo idealno jer premijer "ne bi bio potvrđen na izborima", rekao je predsjednik.

Predsjednik portugalske vlade, jedan od rijetkih socijalista na čelu neke europske vlade, u utorak je dao ostavku u povodu naloga za uhićenje šefa njegovog kabineta i jednog od ministara zbog "korupcije" i "trgovanja utjecajem" u postupku davanja koncesije za rudnik litija i za proizvodnju zelenog vodika.

Antonio Costa će biti posebno ispitan zbog sumnje da je intervenirao "kako bi deblokirao procedure" u okviru tog slučaja, navodi državno tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:20