PRVI TJEDAN RATA

U iščekivanju ofenzive na Gazu: Niti jedna od zemalja u susjedstvu ne želi prihvatiti izbjeglice

Izraelci na arapskom pozivaju Palestince na evakuaciju sigurnim koridorima do juga

Palestinske izbjeglice napuštaju Gazu

 Middle East Images/abaca/Abaca Press/Profimedia/Middle East Images/abaca/abaca Press/profimedia

Iako nikad ne objavljujemo na Šabat, jer je to za nas najsvetiji dan u tjednu, zbog izvanrednih smo okolnosti odlučili nastaviti dijeliti informacije o situaciji na terenu na društvenim mrežama", stoji u objavi izraelske vlade na X-u, bivšem Twitteru, čime se dalo naslutiti kako ipak neće krenuti u kopnenu ofenzivu Gaze na obljetnicu prvog tjedna rata s Hamasom.

Jesu li toj odluci presudili vjerski razlozi ili sve snažniji pritisak međunarodne zajednice da lokalnim civilima osigura još vremena za evakuaciju, teško je sa sigurnošću znati. Do sada je poginulo više od 1500 Izraelaca i 1900 Palestinaca, a obje strane bilježe nekoliko tisuća ozlijeđenih.

Upozorenje

Izraelske obrambene snage (IDF) zadužile su posebnog stručnjaka za komunikaciju s Palestincima u Gazi koji je lokalnim civilima na arapskom uputio sljedeću poruku: "Naše će vam snage osigurati sigurno kretanje navedenim rutama od 10 do 16 sati. Iskoristite to vrijeme za evakuaciju. Budite sigurni da su se čelnici Hamasa pobrinuli za sebe!". Za to vrijeme iz lokalnih se džamija emitira poruka: "Držite se svojih domova i držite se svoje zemlje!". Članovi Hamasa apeliraju na civile da ostanu u Gazi te im najavljuju da će se boriti do posljednje kapi krvi.

"Potreban nam je hitan humanitarni koridor prema Gazi kako bismo mogli dopremiti goriva, hranu i vodu za sve potrebite. Čak i ratovi imaju pravila", poručio je u petak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da trenutačno traju konzultacije s regionalnim vladama o prihvatu palestinskih izbjeglica iz Gaze, kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa na koju upozoravaju UN i druge nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava.

Podsjetimo, Izrael je prošloga tjedna blokirao sve granične prijelaze prema Gazi, čime se taj uski pojas našao pod totalnom opsadom, zbog čega je došlo do nestašica pitke vode, struje, goriva, lijekova i medicinskih potrepština.

image

Antony Blinken i Benjamin Netanyahu

Jacquelyn Martin/Afp

Jedini način da civili prebjegnu na sigurno je putem graničnog prijelaza Rafah, kojim bi došli u Egipat, zbog čega se ta susjedna zemlja već danima nalazi pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice da otvori svoje granice i prihvati izbjeglice iz Gaze.

Operativni prijelaz

CNN piše kako je egipatska strana prijelaza operativna, ali da se problem krije u palestinskoj strani koju su početkom tjedna uništile izraelske rakete. Međutim, Egipat nije pretjerano oduševljen idejom prihvata stotina tisuća palestinskih izbjeglica, zbog čega dolazi do problema.

"Imamo empatije prema situaciji u Gazi i radimo sve što je u našoj moći da pomognemo lokalnom stanovništvu, no unatoč tome, dužni smo raditi na rješenju koje nas ne bi toliko koštalo", poručio je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, istaknuvši kako je njegova zemlja već udomaćila gotovo devet milijuna izbjeglica, zbog čega se nalaze na rubu ekonomske krize.

Međutim, egipatski mediji posljednjih su dana objavili seriju upozorenja na opasnost koja prijeti nekontroliranim priljevom migranata iz Gaze, istaknuvši kako bi ih se moglo prisilno smjestiti na Sinaj.

‘Ostanite u Gazi‘

"Najvažnije je da Palestinci ostanu u Gazi, da ondje brane svoje domove i da se ondje nastave boriti za svoju državu", potvrdio je i egipatski predsjednik u svom nedavnom obraćanju naciji.

Istu je poruku američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, koji se nalazi na svojevrsnoj turneji Arapskim poluotokom, uputio i jordanski kralj Abdullah ovoga petka, jer njegova zemlja graniči sa Zapadnom obalom u kojoj se također nalaze Palestinci.

Potrazi za rješenjem koje bi spasilo više od milijun palestinskih civila pridružio se i Katar, potvrdio je to ovoga vikenda i šef diplomacije te zemlje Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, dodavši da Doha pošto-poto želi spriječiti prelijevanje izraelsko-palestinskih tenzija na ostatak Bliskog istoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:07