ČEKA IH KAOS

Srlja li Izrael u Hamasovu klopku? ‘Mogli bi platiti visoku cijenu, a zna se što slijedi‘

Hamas je spreman i humanitarne posljedice kopnene invazije mogle bi se pokazati skupim za Izrael. Pitanje je dokle će svijet gledati

Borci brigade Al-Qassam, oružanog krila Hamasa

 Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Izrael je spreman pokrenuti kopnenu ofenzivu na sjevernu polovicu Gaze, napad koji je, unatoč svoj vojnoj nadmoći zemlje, pun neizvjesnosti i čije su potencijalne humanitarne posljedice ekstremno mračne.

Izraelska vojska je pozvala 300.000 rezervista u ponedjeljak kako bi nadogradila svoju stalnu vojsku od 170.000 ljudi i gomilala je proteklih dana svoje snage u blizini granice s Gazom. Hamas, s druge strane, kako se procjenjuje, može računati na 30.000 boraca, možda desetinu snaga koje će Izrael vjerojatno angažirati za invaziju, a nema ni tenkove ni zračnu moć koju bi mogla angažirati protiv napadača.

Takav nadmoćan omjer snaga trebao bi dati Izraelskim obrambenim snagama (IDF) velike šanse za zauzimanje područja Pojasa Gaze, koje uključuje njegovo glavno urbano središte, grad Gazu, iz kojeg je izraelsko vodstvo u petak naredilo evakuaciju 1,1 milijuna Palestinaca.

image

Izraelska vojska

Aris Messinis/Afp

Hamas je, pak, dugo vremena bio spreman za izraelski upad te je iskopao sofisticiranu mrežu tunela preko Gaze, koja bi trebala omogućiti njegovim snagama da prežive zračno bombardiranje. Neki tuneli koje je Izrael ranije otkrio jer su prolazili ispod granične ograde, su na čak 70 metara dubine.

Svi problemi koji čekaju IDF

Iznimno urbanizirani teren - Pojas Gaze jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu - također će pogodovati braniteljima dok pokušavaju uzvratiti udarac, navodi u svojoj analizi za The Guardian njihov urednik tema obrane i sigurnosti Dan Sabbagh. Za svaki preostali objekt morat će se boriti, a teško miniran teren mogao bi dodatno ometati Izraelce ukoliko bi Hamas kopirao tehniku koju koristi Rusija da otupi ukrajinsku protuofenzivu.

Izrael je također pravio planove, a ako IDF preuzme kontrolu nad ulazima u tunele, vjerojatnije je da će ih minirati nego pokušati u njih ući. No, bez potpune kontrole nad podzemnom mrežom, gdje će se vjerojatno nalaziti Hamasova zapovjedna mjesta, bilo kakva vojna kontrola sjevera Pojasa Gaze bit će nesigurna.

Izraelski zahtjev da palestinski civili napuste sjever također ukazuje na ono što će vjerojatno biti još jedan dio napadačke strategije - brutalni pokušaj čišćenja sjevernog sektora od Hamasovih boraca. Te su namjere gotovo sigurno nagoviještene nemilosrdnim zračnim bombardiranjima, u kojima je ubijeno više od 1500 Palestinaca (nove su procjene da se radi oko 1800 žrtava, op.a.), od kojih su trećina djeca.

image

Borci Hamasa

Majdi Fathi/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Majdi Fathi/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Čitave četvrti, poput Rimala u gradu Gazi, sravnjene su sa zemljom. Izraelske zračne snage priopćile su da su do četvrtka bacile 6.000 bombi na ciljeve Hamasa, a idućeg jutra pogodile su još 750 meta. Bivši UN-ov istražitelj ratnih zločina, Marc Galasco, istaknuo je da je to gotovo jednako broju bombi koje su NATO snage bacile u Afganistanu u jednoj godini - njih 7423.

Gotovo je izvjesna stvarnost da će kopnena invazija biti krvava i moguće je da će međunarodna politička potpora Izraelu, koja je visoka nakon što je u Hamasovom brutalnom napadu prije tjedan dana ubijeno 1300 izraelskih civila, opadati kako sve više palestinskih civila bude ubijeno ili ostane zarobljeno bez skloništa, hrane ili električne energije.

Također, postavlja se pitanje kakva će biti izraelska srednjoročna strategija ako uspije preuzeti kontrolu nad sjeverom Gaze. Logično bi, naime, bilo usmjeriti se i prema jugu - upad s ciljem eliminacije Hamasa kao kontrolne sile ima smisla samo ako je okupacija potpuna. To je bio razlog koji je stajao, u širem opsegu, iza 20-godišnje okupacije Afganistana koju su predvodile SAD kao odgovor na napade 11. rujna.

Hamasova zamka?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da je cilj Izraela "slomiti i eliminirati" Hamas, ali kao dugogodišnja vlast u Gazi, Hamas je duboko ukorijenjen u svoje društvo. H.A. Hellyer, analitičar utjecajnog britanskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI), rekao je kako bi Izrael, da bi preuzeo kontrolu, morao "uništiti sve upravljačke kapacitete u Gazi" i zamijeniti ih vojnom upravom, dok bi se istovremeno gotovo sigurno morao nositi s pobunom koja bi bila u tijeku.

image

Izraelska vojska

Jalaa Marey/Afp

Hasan Alhasan, stručnjak za Bliski istok pri Međunarodnom institutu za strateške studije, otišao je korak dalje, upitom na internetskom seminaru u petak postoji li "bilo kakva održiva vojna strategija, osim potpunog etničkog čišćenja Gaze, koja bi dovela do trajnog poraza Hamasa" i ako "Izrael uđe u zamku koju je postavio Hamas".

Alhasanov argument je da se Hamas može "regenerirati za generaciju ili dvije" jer u konačnici može crpiti snagu iz 2,3 milijuna stanovnika Gaze, s novim regrutima koji bi bili odgajani sa sjećanjima na nasilnu prošlost. Slično je ranije ovog tjedna ustvrdio bivši šef MI6, britanske vanjske obavještajne službe, Alex Younger. "Ne možete ubiti sve teroriste bez stvaranja novih terorista", rekao je on, zaključuje Sabbagh na kraju analize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:34