BOMBA 1989. GODINE

U atentatu na Carlu Del Ponte sudjelovali i talijanski agenti

Dinamit su postavili mafijaši, ali s njima su bili i talijanski obavještajci

RIM - Mafija nije djelovala sama kada je 1989. u Addauri na Siciliji podmetnutom bombom pokušala pred njegovom kućom ubiti tužioca Giovannea Falconea, udarnog antimafijaškog istražitelja, te tadašnju švicarsku saveznu tužiteljicu Carlu Del Ponte, s kojom je Falcone u suradnji razbio švicarsku bankovnu tajnu i otkrio crne fondove Cose nostre (a onda je tim tragom milanski tužilac Antonio Di Pietro otkrio crne fondove istaknutih pripadnika pučističke lože P2, poput Silvija Berlusconija).

Ubijen sa ženom

Najnovija istraga, o kojoj izvješćuje rimska la Repubblica, otkrila je da su dinamitske štapove i mehanizam za paljenje postavili 20. lipnja pripadnici mafijaške “familije” iz Acquesante, ali da su s njima bili pripadnici talijanske obavještajne zajednice koji su se, očito, služili mafijašima za svoje tajne, vjerojatno propučističke ciljeve (a mafiji su te usluge “plaćali” uslugama sa svoje strane).

Spominjao se i gumenjak u moru na kojemu su bila još dvojica obavještajaca i za koje se dugo tvrdilo da su bili vanjska podrška atentatorima. Sada se pak tvrdi da su ta dvojica bili po svoj prilici policajac Antonino Agostino i Emanuele Piazza, čiji zadatak nije bio pomoći atentatorima, nego onemogućiti atentat.

Antonino Agostino ubijen je, zajedno sa ženom, nepuna dva mjeseca kasnije, a da njegovi likvidatori nikada nisu otkriveni. Navodno ih nije otkrila ni Cosa nostra, iako je njezin tadašnji “šef nad šefovima” Salvatore “ Totň” Riina naredio paralelnu mafijašku istragu. Sada se čini da su ga ubili špijuni. Barem tako je sâm Falcone navodno rekao jednome visokome policijskom dužnosniku, koji je sada skupio snagu to reći. Policija je svojedobno - na temelju doušničkih laži - istraživala ubojstvo iz strasti, pokušavajući razabrati tko je i zašto bio ljubomoran da ubije i ženu i muža.

Pažljivo obavijestili mafiju

Emanuele Piazza bio je bivši (ili “bivši”) policajac koji je tada surađivao s civilnom špijunažom SISDE, a zadaća mu je bila nalaziti bjegunce. Netko je o tome pažljivo obavijestio mafiju, koja ga je zadavila 1990., a policiji su podmetnuti lažni tragovi da je “s nekom ženskom utekao u Tunis”.

Opisi dvojice ronilaca bili su objavljeni tada u novinama - ali ih nema u fasciklima istrage. Atentat u Addauri doima se i danas kao zamka sa živim pijeskom, tvrdi la Repubblica.

Sukobi frakcija talijanskih tajnih službi

Dvojica agenata nisu jedini mrtvaci u toj istrazi. Ubijen je ubrzo Francesco Paolo Gaeta, sitan kriminalac koji se u pogrešno doba našao na pogrešnu mjestu, pa vidio manevre jednih i drugih obavještajnih agenata oko plaže gdje je Falcone vodio Carlu Del Ponte. Ubijen je i Luigi Illardo, mafijaš koji je služio kao informator karabinijerskom pukovniku Micheleu Riciu i koji je pukovniku opisao jednoga od špijuna koji su pomagali mafijašima u smještanju paklenog stroja.

Očito je da su u aparatima talijanske države postojale dvije grupe: jedna koja je koristila mafiju i za političke terorističke atentate, koja je štitila mafiju kao saveznicu, i koja je željela Falconeovu smrt, te druga kojoj je interes bio spasiti glavu tome antimafijaškom istražitelju, koji je na kraju ipak ubijen snažnom bombom kod Capacija u svibnju 1992. ( I. Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:07