GOSPOĐA TUŽITELJICA

Povratak del Ponte: Diplomacija joj je dojadila, želi novu istragu na Balkanu

U intervjuu je poručila da je u srcu ostala tužiteljica i ponudila se da vodi istragu o trgovini organima

ZAGREB - Jedna od njezinih najvećih “lovina”, umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina u Haagu čeka presudu, a bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u Buenos Airesu iščekuje kraj veleposlaničkog mandata.

Izlet u diplomatske vode koji je počeo u siječnju 2008., kad je kao švicarska veleposlanica otišla u Brazil, Carlu del Ponte nije “izliječio” od žudnje za tužiteljskim poslom. U intervjuu koji je nedavno dala švicarskom Neue züricher zeitungu poručila je da je “u srcu ostala tužiteljica” i ponudila da stane na čelo neovisne međunarodne institucije koja bi provela istragu o međunarodnoj trgovini organima zatočenih nealbanaca s Kosova.

Del Ponte je, naime, prva u svojoj knjizi, koja je objavljena nakon njezina odlaska s tužiteljske dužnosti i na hrvatski prevedena pod naslovom “Gospođa tužiteljica”, pisala o “žutoj kući”, smještenoj dvadesetak kilometara južno od albanskog gradića Burelj, kao mogućem mjestu gdje su nealbancima zatočenim na Kosovu i ilegalno prebačenim u Albaniju vađeni organi, a potom preprodavani bogatim pacijentima u zapadnoeuropskim državama i SAD-u.

Potresne tvrdnje

“Žrtvi kojoj bi izvadili samo prvi bubreg kirurzi bi zašivali ranu i bila bi ponovo zatvarana u kolibu, sve dok ne bi bila ubijena zbog vađenja vitalnih organa. Na taj način su zatvorenici u kolibi znali kakva ih sudbina čeka i navodno su prestravljeno molili da ih odmah ubiju...”, napisala je Del Ponte u svojoj knjizi.

Na potresne tvrdnje iz njezine knjige mnogi su s nevjericom odmahivali rukom sve dok prošle godine posebni izvjestitelj Vijeća Europe, Dick Marty, u svom izvješću nije ustvrdio da su pripadnici OVK, uključujući i sadašnjeg kosovskog premijera Hashima Thacija, odgovorni za nestanke i prebacivanje zatočenih nealbanaca s Kosova u Albaniju te za sudjelovanje u vađenju i trgovini ljudskim organima.

Premalo dokaza

U spomenutom intervjuu Del Ponte je rekla da su nakon prve istrage koju su istražitelji Haaškog suda proveli u veljači 2004., uključujući i dvodnevnu forenzičku pretragu žute kuće, imali premalo dokaza za optužnicu, ali da su indicije o zločinima bile ozbiljne.

Iako je izjavila da su se njezini istražitelji tijekom istrage susreli s nizom političkih opstrukcija, u intervjuu Neue züricher zeitungu je rekla: “Za mene bi bio izazov preuzeti istragu o Kosovu... Imam dobar uvid u dosjee i mogla bih je brzo provesti”.

Hrvati su za Del Ponte ‘cari amici’

Nakon odlaska s dužnosti glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju veleposlanica Carla Del Ponte još jednom se susrela s visokim predstavnicima hrvatskog tužiteljstva.

To je bio neformalni, prijateljski, ručak s glavnim tužiteljem Mladenom Bajićem i njegovim zamjenikom Josipom Čulom koji su u Argentini boravili na nekom međunarodnom skupu. Del Ponte ih je primila u švicarskoj ambasadi oduševljena velikim buketom koji je joj donio Čule, ali ga je platio Bajić.

“Cari amici”, rekla je bivša tužiteljica grleći dvojicu Hrvata s kojima je provela mnoge sate u žestokim raspravama. Svjedoci tog susreta kažu da je pritom damski nogu zabacila unatrag. ( I. A. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:02