ŠOKANTAN ZAPLET

‘Trumpa je izdao njegov vlastiti zet, on je krtica! Jared je FBI-ju dojavio za tajne dokumente u Mar-a-Lagu‘

To je bio član Trumpova unutarnjeg kruga. Jared ili netko od djece, smatra i Donaldov bivši odvjetnik Michael Cohen

Jared Kushner i Donald Trump

 Chris Kleponis/pool/cnp/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia/Chris Kleponis/pool/cnp/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia

Mary Trump, psihologinja i nećakinja Donalda Trumpa, sumnja kako je Jared Kushner bio "krtica" koja je dojavila FBI-ju za povjerljive dokumente u Mar-a-Lagu, a navodno im je on otkrio i gdje ih točno trebaju tražiti. Pretres, koji je odobrio glavni državni odvjetnik Merrick Garland, obavljen je u ponedjeljak, a cilj mu je bio zaplijeniti strogo povjerljive dokumente koje je bivši američki predsjednik držao u spomenutoj rezidenciji na Floridi.

U intervjuu za The Dean Obeidallah Show Mary Trump pitali su tko bi mogao biti doušnik, a ona je odgovorila: "Teško je izabrati, ali sumnjam na Kushnera, supruga Trumpove najstarije kćeri Ivanke".

Inače, Ivanka i Jared bili su viši savjetnici Bijele kuće u Trumpovoj administraciji.

- Mislim da bismo trebali jako dobro razmotriti zašto je Jared dobio dvije milijarde dolara i zašto je mjesecima šutio. Treba se zapitati tko bi od upletenih morao prijaviti Donalda kako bi se izvukao iz nevolje ili barem ublažio nevolju u kojoj se nalazi. Zvuči mi kao netko u Jaredovoj poziciji. Ne kažem da je to Jared, ali moglo bi biti - izjavila je Mary Trump, a prenosi Newsweek.

Rekavši ovo, očito je aludirala na investiciju od dvije milijarde dolara koju je Kushner osigurao od Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije šest mjeseci nakon što je njegovu tastu završio mandat u Bijeloj kući. Naime, bivši odvjetnik Donalda Trumpa, Michael Cohen, također je rekao kako je doušnik mogao biti netko od djece bivšega predsjednika ili njegov zet.

- To je definitivno bio član Trumpova unutarnjeg kruga. Ne bih se iznenadio kad bih saznao da je to bio Jared ili netko od Donaldove djece - izjavio je u četvrtak Cohen.

image

Donald Trump

MANDEL NGAN/AFP

Drugi su pak nagađali da je Trumpov bivši šef kabineta, Mark Meadows, možda dao informacije FBI-ju.

Vijest da je bivši američki predsjednik nepropisno odnio povjerljive dokumente u Mar-a-Lago u javnost je procurila početkom veljače. Državna uprava za arhive i dokumentaciju (NARA) potvrdila je kako traži 15 kutija s dokumentima. Trump je tad tvrdio kako je riječ o zabuni jer ga je, rekao je, "njegovo osoblje žurno iselilo iz Bijele kuće".

Iako su kutije vraćene NARA-i, sumnjalo se da bivši predsjednik i dalje na svojemu posjedu drži dio tajnih materijala. Federalni istražitelji počeli su intervjuirati Trumpovo osoblje kako bi utvrdili što je odneseno iz Bijele kuće. Sve je rezultiralo sudskim pozivom koji je uručen Trumpu krajem svibnja u kojemu se traži da dostavi određene dokumente. On to nije napravio pa su FBI i Ministarstvo pravosuđa odlučili pretresti imanje bivšega predsjednika.

Trump je sve komentirao riječima kako je "racija bila dio prijevare i lova na vještice".

- Surađivao sam s vlastima oko predaje. Kao prvo, sa svega je skinuta oznaka povjerljivosti. Drugo, nisu trebali ništa zaplijeniti. Mogli su to imati kad god su htjeli bez igranja politike i provale u Mar-a-Lago - objavio je Trump u petak na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25