OPREČNI IZVJEŠTAJI

Što se najzad dogodilo s Trumpovim putovnicama tijekom pretresa njegovog imanja u Mar-a-Lagu?

‘Ovo je napad na političkog protivnika na razini dosad neviđenoj u našoj zemlji. Treći svijet‘, potužio se Trump na svojoj društvenoj mreži

Nalog za pretres Trumpovog imanja objavljen u petak pokazuje da FBI istražuje Trumpa zbog kršenja tri savezna zakona

 Mandel NGAN/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužio je FBI agente koji su sudjelovali u pretresu njegove kuće u Mar-a-Lagu da su mu "ukrali" putovnice. U međuvremenu je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo da su mu sve putovnice vraćene.

"Wow. U raciji FBI-ja u Mar-a-Lagu ukrali su mi tri putovnice (jedna je istekla), zajedno sa svime ostalim. Ovo je napad na političkog protivnika na razini dosad neviđenoj u našoj zemlji. Treći svijet", napisao je Trump na vlastitoj društvenoj mreži Truth Social koja mu služi za obračunavanje s neistomišljenicima i besciljno lamentiranje o teorijama zavjere.

Prošlog su tjedna agenti FBI-ja s Trumpovog imanja na Floridi odnijeli gomilu "strogo povjerljivih" dokumenata, uključujući i neke za koje su rekli da bi mogli prouzročiti "iznimno ozbiljnu štetu" američkih interesima ako se otkriju javnosti. FBI je dom bivšeg američkog predsjednika pretražio jer je dobio informaciju da je iz Bijele kuće nakon što mu je predsjednički mandat završio odnio kutije s povjerljivim dokumentima.

Nalog za pretres Trumpovog imanja objavljen u petak pokazuje da FBI istražuje Trumpa zbog kršenja tri savezna zakona, uključujući prikupljanje, gubitak ili prijenos informacija ministarstva obrane; skrivanje, uklanjanje ili općenito sakaćenje službenih spisa; i uništavanje, mijenjanje ili falsificiranje zapisa u federalnim istragama.

Iz podataka o službenoj "potvrdi o primitku imovine" vidljivo je da su federalni istražitelji u pretresu 8. kolovoza pronašli gomilu strogo povjerljivih dokumenata, ali nisu spominjali nikakve putovnice.

Novinarka Norah O‘Donnell iz CBS Newsa jučer je na svom Twitter profilu objavila kako, prema informacijama koje je dobila od jednog dužnosnika ministarstva pravosuđa, FBI nije u posjedu Trumpovih putovnica. No, ubrzo je stigla i oprečna vijest iz ministarstva pravosuđa u kojem priznaju da su putovnice uzeli tijekom pretresa, ali su iste vratile Trumpu.

"Putovnice koje su pripadale Donaldu Trumpu vraćene su bivšem predsjedniku nakon prošlotjedne pretrage FBI-a u njegovoj kući u Mar-a-Lagu", rekao je neimenovani dužnosnik Ministarstva pravosuđa za NBC News.

"Prilikom izvršenja naloga za pretragu, FBI slijedi postupke pretrage i zapljene koje nalažu sudovi, a zatim vraća predmete koje nije potrebno zadržati u svrhu provođenja zakona", poručili su iz FBI-ja.

Taylor Budowich, direktor komunikacija bivšeg predsjednika Trumpa, podijelio je e-mail Jaya Bratta, najvišeg dužnosnika protuobavještajne službe u Odjelu za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravosuđa, potvrđujući da su tri putovnice zaplijenjene u raciji i da će biti vraćene bivšem predsjedniku uskoro.

"Saznali smo da su agenti zaplijenili tri putovnice koje su pripadale predsjedniku Trumpu, dvije su istekle, a jedna je njegova aktivna diplomatska putovnica. Vraćamo ih i bit će spremni za preuzimanje u WFO (Washington Field Office, drugi najveći ured FBI-ja, op.a.) danas u 14 sati", stoji u poruci Trumpovim odvjetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 03:14