NAJAVA

Trump: ‘Čim pobijedim, vraćam zabranu ulaska državljana muslimanskih zemalja u SAD!‘

‘Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje‘, poručio je Trump

Donald Trump

 Timothy A. Clary/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u subotu na konvenciji židovskih republikanaca obećao da će, ako ponovo bude izabran, vratiti zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja.

"Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje", poručio je Trump prisutnima na godišnjem samitu Republikanske židovske koalicije.

"Sjećate se te zabrane, vratitu ću je prvog dana", ustaknuo je Trump.

Na početku svog mandata 2017., Trump je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih skupina, ali je, zajedno s Trumpovim tvrdolinijaškim antiimigracijskim programom, bila popularna u njegovoj izbornoj bazi.

Predsjednik Joe Biden ukinuo je tu zabranu prvog tjedna u Bijeloj kući, 2021.

Bivši stanar Bijele kuće je bio jedan od nekoliko uvaženih republikanaca koji su se pojavili na skupu utjecajnih židovskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu potporu Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Trump je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će "braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao nitko prije".

Sukob između Izraela i Hamasa je "borba između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i izopačenosti i između dobra i zla", rekao je Trump.

Trump se na skupu obrušio na Bidenovu administraciju, ali i suzdržao od kritiziranja svojih suparnika.

Potpora Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD-u i jedno od rijetkih pitanja američke vanjske politike koje igra ulogu na biralištima zbog, između ostalog, velikog broja glasača židovskog podrijetla te važnosti za kršćane evangelike za koje je postojanje židovske države preduvjet za "drugi dolazak" Isusa Krista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:15