Mira Murati

Tko je mlada Albanka koja bi trebala spasiti OpenAI? ‘Ljudi bi mogli biti uznemireni kad vide što radimo...‘

Od svibnja 2022. Murati je voditeljica tehnologije OpenAI-ja, odgovorna za razvoj popularnih sustava ChatGPT i Dall-E

Mira Murati

 Patrick T. Fallon/Afp/Profimedia/Patrick T. Fallon/afp/profimedia

Nakon što je Sam Altman smijenjen s pozicije izvršnog direktora OpenAI-ja iz još uvijek nerazjašnjenih razloga, na njegovo je mjesto nakratko postavljena Mira Murati.

Murati se pridružila OpenAI-ju 2018. i smatra se jednim od mozgova koji stoje iza razvoja ChatGPT-ja.

Od prošle godine nosi titulu glavne tehnološke direktorice (CTO), odgovorne za upravljanje istraživanjem i razvojem organizacije te njezinim tehnološkim potrebama. Od 17. do 19. studenoga privremeno je obnašala titulu glavnog izvršnog direktora (CEO) dok na tu poziciju u ponedjeljak nije postavljen suosnivač Twitcha Emmett Shear.

Goldman Sachs

Murati je 34-godišnja Albanka koja se sa 16 godina preselila u Kanadu. Diplomirala je na Dartmouthu gdje je stekla diplomu prvostupnice strojarstva. Stažirala je u Goldman Sachsu, jednoj od najpoznatijih svjetskih investicijskih banaka.

Za razvoj umjetne inteligencije počela se zanimati kad se 2013. godine pridružila Tesli. Tada je počela raditi na Autopilotu, softveru za pomoć vozačima pomoću umjetne inteligencije. Tri godine poslije prelazi u tvrtku Leap Motion kako bi radila na sustavu proširene stvarnosti koji bi zamijenio tipkovnice. OpenAI-ju se pridružila 2018. kao potpredsjednica za primijenjenu umjetnu inteligenciju i partnerstva. U to je vrijeme tvrtka bila isključivo neprofitna organizacija posvećena tome da umjetna inteligencija koristi cijelom čovječanstvu. Murati je zagovarala javno testiranje proizvoda, tvrdeći kako razvijanje opće umjetne inteligencije (AGI) isključivo unutar granica laboratorija može biti uznemirujuće jednom kada se predstavi javnosti.

Dva smjera

Od svibnja 2022. Murati je voditeljica tehnologije OpenAI-ja, odgovorna za nadziranje AI sustava ChatGPT i Dall-E te je zadužena za komunikaciju tvrtke s Microsoftom, najvećim investitorom i partnerom OpenAI-ja.

Osim toga, Murati je pomogla u oblikovanju politike umjetne inteligencije u Washingtonu i Europi te je podržala potrebu da se AI zakonodavno regulira. "Ovo je jedinstveni trenutak u kojemu možemo utjecati na to kako će tehnologija oblikovati društvo. Proces je to koji ide u oba smjera - tehnologija oblikuje nas i mi oblikujemo nju. Važno je da OpenAI i tvrtke poput naše dovedu AI do javnosti na kontroliran i odgovoran način", izjavila je svojedobno za britanski Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:28