IZA KULISA

Tajni dokumenti otkrili: Prigožin Ukrajincima poslao nevjerojatnu ponudu, evo što je tražio

Šef Wagner grupe Ukrajincima je htio odati ruske položaje. Zauzvrat je tražio da oni povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta

Jevgenij Prigožin

 Handout/AFP

Krajem siječnja, dok je svaki dan na stotine njegovih plaćenika ginulo u bahmutskoj klaonici, šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin Ukrajini je poslao nevjerojatnu ponudu. Rekao je da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, gdje su njegove snage, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne. Prigožin je ovaj prijedlog dao svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj službi GUR, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata, o čemu govore dokumenti američkih obavještajnih službi koji su procurili preko platforme Discord, piše Slobodna Dalmacija.

The Washington Post podsjeća kako se Prigožin javno svađao s ruskim vojnim zapovjednicima, za koje i danas bijesno tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage i da ništa ne znaju o vojnoj doktrini. Ovakva Prigožinova ponuda teška je izdaja Kremlja i mecene mu, predsjednika države Vladimira Putina, s kojim u zadnje vrijeme Prigožin nije u dobrim odnosima i s kojim više nema otvoren kanal komunikacije.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin htio otkriti Ukrajincima.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su The Washington Postu da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom, poznatom kao GUR. Jedan dužnosnik rekao je da je Prigožin više puta ponudio ponudu za Bahmut, ali da ju je Kijev odbio jer ne vjeruju Prigožinu i smatraju da bi njegovi prijedlozi mogli biti zamka.

Američki dužnosnik također je upozorio na to kako u Washingtonu postoje slične sumnje u vezi s Prigožinovim namjerama. U intervjuu za The Washington Post ovoga mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom.

“Ovo je pitanje vojne obavještajne službe”, rekao je tad. Također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Kao što je poznato, Prigožin je javno obećao da će zauzeti Bahmut najkasnije do 9. svibnja, Dana pobjede. No ne samo da se to nije dogodilo, nego se u gradu - koji je postao najbrutalnija ljudska klaonica na svijetu - priča okrenula potpuno u drugom pravcu. Ukrajinci trenutno nadiru sa svih strana i ruske obrambene linije oko Bahmuta potpuno su se urušile. Prigožinovi borci jedino još u samom razrušenom gradu čvrsto drže položaje.

image

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp

Drugi dokumenti koji su procurili u Discordu otkrivaju da se dužnosnici ruskog Ministarstva obrane privatno pitaju kako odgovoriti na Prigožinove kritike lošeg učinka ruske vojske i na njegove zahtjeve za još oružja i streljiva. Dokumenti također govore o borbi za moć između Prigožina i najviših vojnih zapovjednika u Moskvi uključujući i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Prema dokumentima, u tom je napetom okruženju Prigožin održavao tajnu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom koja osim telefonskih poziva uključuje i osobne sastanke s časnicima GUR-a u neimenovanoj zemlji u Africi. Poznato je da Wagnerove snage osiguravaju nekoliko vlada na tom kontinentu. Američki obavještajni podaci pokazuju da Prigožin žali zbog velikih gubitaka njegovih snaga i poziva Ukrajinu da snažnije udari po ruskoj redovnoj vojsci. Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obavještajnom časniku da ruska vojska ima problema sa zalihama streljiva. Također je savjetovao ukrajinskim snagama da napadnu Krim dok je moral ruske vojske nizak. Izvješće se također pozivalo na druge obavještajne podatke, ističući da je Prigožin bio svjestan pada morala i među svojim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naredbe za borbenim rasporedom u području Bahmuta znajući što ih čeka.

U ratnim uvjetima nije neobično da suprotstavljene strane održavaju neki oblik komunikacije. U intervjuu je ukrajinski dužnosnik okarakterizirao kontakte u duhu poznate maksime kako treba prijatelje “držati blizu, a neprijatelje još bliže", piše Slobodna Dalmacija.

Dokumenti koji su procurili također sugeriraju da Kijev sumnja ili možda čak zna da je Kremlj svjestan Prigožinove komunikacije s ukrajinskom obavještajnom službom. Jedan dokument, temeljen na presretnutim komunikacijama, navodi da je šef ukrajinskih obavještajaca Kiril Budanov očekivao da će Rusi iskoristiti pojedinosti Prigožinovih tajnih razgovora s GUR-om i njegovih sastanaka s njihovim časnicima u Africi kako bi ga natjerali da se predstavi kao ukrajinski agent. Dokument ne precizira sumnja li Budanov da Moskva već zna da Prigožin razgovara s časnicima GUR-a.

Kad je obaviješten da dokumenti američkih obavještajnih službi otkrivaju njegovu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom, Prigožin je relativizirao cijelu situaciju.

"Da, naravno da mogu potvrditi ovu informaciju, nemamo što skrivati od stranih specijalnih službi. Budanov i ja još smo u Africi”, napisao je ironično Prigožin u nedjelju na svom Telegram kanalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:28