POMAMA

Strah od krize u ‘prijestolnici smeća‘: Za 500 smetlarskih mjesta javilo se 26.114 kandidata, zovu i odvjetnici

Sad ih očekuje rješavanje testa od 50 pitanja s višestrukim odgovorima, od kojih moraju označiti koji su točni

Smeće u Napulju (ilustrativna fotografija)

 Marita Blauth/intro/Imagebroker/Profimedia/Marita Blauth/intro/Imagebroker/Profimedia

Za 500 stalnih ekoloških operatera, kako se u Italiji politički korektno zovu smetlari, u Napulju se prijavilo točno 26.114 kandidata. Kriza je opet na vratima, inflacija se vije, bolje je sigurno radno mjesto igdje - računaju mnogi. Uostalom, specijalni kamioni rade manje-više sve sami, malo tko među operaterima barata zaista metlom - zašto ne pokušati.

Manja je senzacija koliko ih se javilo, veća je senzacija tko se sve javio. Kvalifikacijski prag čini završen treći razred niže srednje škole, "mala matura" nakon osam godina obvezatnog školovanja. A ipak ih 10.445 imaju završenu maturu, a 1232 i završen fakultet.

Nisu posrijedi samo višegodišnji nezaposleni, nego i osobe zaposlene u trgovinama, restoranima, raznim poduzećima. Ima među njima i odvjetnikâ. Jedna odvjetnica već radi na tom poslu, kaže da joj advokatura ne bi ostavila vremena za bavljenje bolesnim djetetom, da joj više ne smeta što mete.

Sad ih očekuje rješavanje testa od 50 pitanja s višestrukim odgovorima, od kojih moraju označiti koji su točni. Počeli su u ponedjeljak ujutro na Prekomorskom sajmištu, svaki dan tri šihte, i tako do 30 rujna.

Ako netko pita kako je u Italiji, osobito na njezinu Jugu - ova vijest daje barem dio odgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:05