IZVELI IH NA SUD

Špijunski skandal stoljeća: Sablazan u Njemačkoj nakon što su otkrili koji su ljudi radili za Ruse

Prema optužnici, pripadnik BND-a Carsten L. od Rusije je dobio 450.000 eura, a posrednik Arthur E. najmanje 400.000 eura

Tužitelji će za špijune koji su Rusima predali informacije o, između ostalog, sustavu protuzračne obrane Iris-T tražiti doživotni zatvor ako im se dokaže posebno teški slučaj izdaje

 Afp

Agent njemačkog BND-a koji usred ruskog rata protiv Ukrajine odaje tajne Rusima: u Berlinu je u srijedu počelo suđenje pripadniku BND-a Carstenu L. pod optužbom da je špijunirao za Ruse. To je najveće suđenje za špijunažu u posljednjih nekoliko desetljeća u Njemačkoj, piše Spiegel. Carstenu L. prijeti najmanje pet godina zatvora, ali čak i doživotna kazna ako se potvrdi ono za što ga savezno tužiteljstvo tereti - posebno teški slučaj izdaje, odnosno odavanja državne tajne.

Sudi mu se zajedno sa suoptuženikom, trgovcem dijamantima Arthurom E. Razotkriveni su zahvaljujući suradnji BND-a i američkog FBI-ja. Tužiteljstvo tereti Carstena L. da je tajne dokumente BND-a dva puta ispisao ili fotografirao sa svog računala pa ih predao Arthuru E. koji ih je prenio FSB-u u Moskvi, objavio je njemački ZDF.

Optužnica se odnosi na devet dokumenata, navodi Deutsche Welle. Sudi se obojici, iza zatvorenih vrata. U pritvoru su gotovo godinu dana. Carsten L. uhićen je u prosincu 2022., a Arthur E. mjesec dana poslije kada je iz Sjedinjenih Država stigao u zračnu luku u Münchenu. U rujnu je podignuta optužnica. Arthur E. više je puta svjedočio i najvažniji je svjedok tužiteljstva, otkriva Spiegel.

Tehničko izviđanje

Zaposlen u BND-ovu Odjelu za tehničko izviđanje, koji prati telefonske, satelitske i internetske komunikacije u inozemstvu, Carsten L. mogao je raspolagati brojnim informacijama. FSB je poduzetniku Arthuru E. dao popis informacija koje bi htjeli dobiti, među ostalim o njemačkom sustavu protuzračne obrane Iris-T. Sve se to, prema navodima ZDF-a, događalo u jesen 2022. godine. Prema optužnici, pripadnik BND-a Carsten L. od Rusije je dobio 450.000 eura, a posrednik Arthur E. najmanje 400.000 eura.

Koliku je to štetu nanijelo Njemačkoj i BND-u, bit će ključno pitanje na suđenju: tužitelji nisu otkrili na što se odnose dokumenti predani Rusima, ali je magazin Der Spiegel izvijestio da su povezani s BND-ovim nadzorom ruske plaćeničke skupine Wagner u Ukrajini. BND je hakirao Wagnerov kanal na ruskoj aplikaciji za razmjenu poruka Kod.

Zbog curenja je nadgledanje Wagnerova chata postalo beskorisno: komunikacija u chatu je presušila, pa su Njemačka i saveznici ostali bez ključnih informacija o ruskim vojnim djelovanjima u Ukrajini, piše Spiegel. BND je špijuna u svojim redovima otkrio prije nešto više od godinu dana. Glavni tužitelj u Karlsruheu je lani, nekoliko dana prije Badnjaka, objavio priopćenje pod naslovom: "Uhićenje zbog sumnje na izdaju", podsjeća Deutsche Welle.

Ruski poduzetnik

Vijest je izazvala veliku zabrinutost s obzirom na rat u Ukrajini. Agentov suučesnik Arthur E. uhićen je u siječnju ove godine. Njemačko tužiteljstvo objavilo je da su proveli istragu u bliskoj suradnji s BND-om i uz potporu FBI-ja.

Prema detaljima koje iznosi DW, Carsten L. navodno je ispisao tajne dokumente na svom računalu u sjedištu berlinskog BND-a i u Pullachu u rujnu i listopadu 2022. ili ih je fotografirao s ekrana računala. Arthur E. potom je digitalne kopije dokumenata odnio u Moskvu i proslijedio ih ruskoj tajnoj službi. Te je sastanke navodno organizirala treća osoba, neimenovani ruski poduzetnik. Navodno je Rus rezervirao i platio letove Arthura E. za Moskvu.

"Tijekom sastanka u Moskvi u rujnu 2022. zaposlenik FSB-a dao je Arthuru E. popis pitanja koja su bila od posebnog interesa za tajnu službu. Kako bi odgovorio na njih, Carsten L. ponovno je koristio informacije BND-a. Arthur E. proslijedio je odgovore FSB-u na sastanku u listopadu 2022.", stoji u optužnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:11