OVO SE NE PAMTI

Njemački špijuni šokirali šefove nadrealnim zahtjevom: ‘Mi vam ne možemo ponuditi te uvjete...‘

Ipak, unatoč predrasudama da su agenti stalno na terenu, čini se da su druge obavještajne službe našle kompromis

Ilustrativna fotografija, sjedište njemačke tajne službe u Berlinu

 /Profimedia

Kao što je dobro poznato iz filmova o Jamesu Bondu, tajni agent 007 dobio je dozvolu za ubijanje.

No oni koji danas žele postati špijuni, traže nešto posve drugo: oni žele dozvolu za rad od kuće što predstavlja veliki kulturološki pomak s kojim se sada mora suočiti njemačka obavještajna služba, piše Guardian.

Naime, Bruno Kahl, predsjednik Savezne obavještajne službe (Bundesnachrichtendienst - BND), kazao je kako je prilično teško pronaći nove zaposlenike jer stariji odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih koji bi ih zamijenili.

‘Mi ne možemo ponuditi neke od uvjeta koji se danas uzimaju zdravo za gotovo‘, kazao je Kahl opisujući svoje muke da pronađe dovoljno novih agenata.

‘Rad na daljinu skoro da i nije moguć u BND-u iz sigurnosnih razloga, a to što ne možete ponijeti svoj mobitel na posao mnogo je za tražiti od mladih ljudi koji apliciraju za posao‘, rekao je Kahl.

Za BND radi oko 6500 ljudi, stoji na web stranici agencije. Služba je osnovana 1956. u Zapadnoj Njemačkoj tijekom hladnog rata i ostala je gotovo nepromijenjena nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1989. Istočnonjemački vanjski obavještajni odjel, HVA, raspušten je.

Posljednjih desetljeća, njemačka je obavještajna služba blisko surađivala sa SAD-om prije invazije na Irak i špijunirala novinare u Njemačkoj, što je izazvalo mnogo kontroverzi.

Ipak, unatoč predrasudama da su agenti stalno na terenu, čini se da su druge obavještajne službe našle kompromis.

Obavještajna služba iz Ujedinjenog Kraljevstva na svojoj web stranici potencijalnim kandidatima nudi ‘fleksibilan rad‘ uz koji ‘možete riješiti i neke osobne obveze‘.

Američka obavještajna služba, CIA, rekla je da ima ‘nekoliko radnih skupina‘ od kojih neke mogu raditi od kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:13