KRAJ AGONIJE

Spašeni migranti koji su oteti na sjeveru Meksika: ‘Sigurni su i zdravi‘

Naoružani napadači u subotu su oteli migrante iz autobusa na autocesti u općini Reynosa, blizu meksičke granice sa Sjedinjenim Državama

Ilustrativna fotografija

 Herika MARTINEZ/AFP

Meksičke vlasti spasile su 31 migranta, uključujući žene i djecu, koji su oteti tijekom vikenda u sjevernoj meksičkoj državi Tamaulipas, priopćile su vlasti u srijedu.

Predsjednički glasnogovornik Jesus Ramirez potvrdio je spašavanje na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, istaknuvši da su migrante preuzele vlasti te da već prolaze odgovarajuće medicinske preglede.

Uz objavu je priložio fotografiju na kojoj se vide muškarci, žene i djeca, uključujući i jedno koje drži plišanu životinju.

Migranti su "sigurni i zdravi", napisala je meksička ministrica unutarnjih poslova Luisa Alcalde na X-u.

Naoružani napadači u subotu su oteli migrante iz autobusa na autocesti u općini Reynosa, blizu meksičke granice sa Sjedinjenim Državama.

Autobus je išao prema gradu Matamorosu, koji se nalazi nasuprot Brownsvillea u Teksasu.

Meksička ministrica sigurnosti Rosa Icela Rodriguez rekla je ranije u srijedu da su oteti migranti iz Venezuele, Ekvadora, Kolumbije, Hondurasa i Meksika.

Ranije je navela da je otmica "neuobičajena" zbog velikog broja žrtava, iako u Meksiku nije neuobičajeno da migrante izvlače iz autobusa i otimaju. Obično su migranti prisiljeni moliti svoje rođake da plate otkupninu.

Dodala je da su vlasti pratile mobitele migranata u pokušaju da ih pronađu.

Tražitelji azila i aktivisti za ljudska prava već mjesecima upozoravaju na eskalaciju krize s otmicama u pograničnoj regiji Tamaulipasu, posebno u Reynosi.

Prema bivšem sigurnosnom dužnosniku koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, to je područje mjesto sukoba između dvije frakcije moćnog Zaljevskog kartela, poznatih kao Metros i Škorpioni.

Rekao je da je krijumčarenje i trgovina migrantima postala najunosnija nezakonita industrija u regiji.

U svibnju prošle godine oslobođeno je 49 migranata, uključujući 11 maloljetnika, nakon što su bili oteti na jugu Meksika dok su autobusom putovali prema američkoj granici.

Lani je rekordan broj migranata putovao Srednjom Amerikom i Meksikom s ciljem da stignu do Sjedinjenih Država, bježeći od siromaštva, nasilja, klimatskih promjena i sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:05