NAORUŽANI NAPADAČI

Sigurnosne službe tragaju za trideset i jednim migrantom otetim u sjevernom Meksiku

Tražitelji azila i aktivisti za ljudska prava već mjesecima upozoravaju na povećani broj otmica

Ilustracija

 Herika Martinez/Afp

Meksičke sigurnosne službe tragaju za 31 migrantom koji su u subotu autobusom putovali do granice sa SAD-om kroz sjevernu državu Tamaulipas, a oteli su ih naoružani napadači, priopćile su vlasti u utorak.

Autobus je krenuo iz industrijskog grada Monterreya, a odredište mu je bio grad Matamoros, nasuprot Brownsvillea u Teksasu. Međutim, na autocesti u općini Reynosa presreli su ga kriminalci u pet automobila, rekao je za Reuters Jorge Cuellar, glasnogovornik državnog sigurnosnog ureda.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u utorak da tragaju za migrantima i nada se da će više informacija dati u srijedu.

Tražitelji azila i aktivisti za ljudska prava već mjesecima upozoravaju na povećani broj otmica u pograničnoj regiji Tamaulipas, posebno u Reynosi, gdje se razne moćne kriminalne skupine bore za vlast.

Do otmice je došlo unatoč tome što su meksičke vlasti pojačale kontrole duž autocesta u Tamaulipasu tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, kada se tisuće Meksikanaca koji žive u SAD-u vraćaju u posjet obiteljima u Meksiko.

Rekordan broj migranata putovao je Srednjom Amerikom i Meksikom u prošloj godini kako bi došli u SAD, bježeći od siromaštva, nasilja, klimatskih promjena i sukoba.

Tisuće ih prolaze pograničnom državom Tamaulipas svakog mjeseca unatoč sigurnosnim rizicima u regiji, dok se razne skupine organiziranog kriminala bore za kontrolu nad unosnim rutama trgovine drogom i migrantima.

Grupe za migrante na društvenim mrežama prepune su objava u kojima se traži savjet kako sigurno putovati u Matamoros.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:47