VRUĆA TEMA

Španjolska potvrdila da planira zatvoriti nuklearne elektrane do 2035., gašenje počinje 2027.

Nuklearke podmiruju 20-ak posto ukupnih španjolskih potreba za strujom

Nuklarka u Cofrentesu, u Španjolskoj

 Jose Jordan/Afp

Španjolska vlada predstavila je nove energetske mjere, potvrdivši da planira zatvoriti nuklearne elektrane do 2035. godine.

Gašenje nuklearki počet će 2027. godine, a zbrinjavanje radioaktivnog otpada i demontaža stajat će oko 20,2 milijarde eura, izvijestila je vlada, dodajući da će troškovi biti pokriveni iz fonda koji podupiru operateri elektrana.

Nuklearke podmiruju 20-ak posto ukupnih španjolskih potreba za strujom, a njihovo gašenje bilo je vruća tema u nedavnoj izbornoj kampanji. Vladajući socijalisti odlučili su ih ugasiti, a oporbeni konzervativci planirali su poništiti njihovu odluku.

Među ostalim mjerama vlada je u srijedu predstavila i izmjene propisa kojima se uređuje razvoj novih projekata zelene energije i dražbi u području obnovljivih izvora energije.

Madrid je produljio ključne administrativne rokove za nove projekte. Kompanije sada imaju 49 mjeseci vremena za pribavljanje građevinske dozvole.

Dražbe u segmentu obnovljivih izvora ubuduće mogu uključivati ​​kvalitativne kriterije koji bi vodili računa o društvenim i ekološkim standardima kako bi se "prepoznala dodana vrijednost europskih proizvoda", navodi se u priopćenju ministarstva energetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:39