UZROK - NEPOZNAT

Jezivi prizori na obali, vlasti tvrde: ‘Ne, to nema nikakve veze s ispuštanjem vode iz uništene nuklearke...‘

Zabrinuti smo zbog širenja informacija koje nisu utemeljene na znanstvenim dokazima, poručili su iz agencije za ribarstvo

Ilustracija

 Sandro Di Carlo Darsa/Photoalto/Profimedia

Tisuće i tisuće riba isplutale su početkom mjeseca na površinu mora u blizini japanske ribarske luke Hakodate na Hokkaidu. Bio je to prizor koji je istovremeno jeziv i tužan, jer su tijela životinja stvorila srebrni pokrivač na morskoj vodi, duži od jednog kilometra. Potom, dva tjedna kasnije, isto se ponovilo u Nakiriju, gradu na pacifičkoj obali južno od Hokkaida. Ribari su odmah počeli s uklanjanjem tijela mrtvih riba.

- Nikad prije nisam vidio ovako nešto. Tek prošle godine počeli smo loviti sappu u Nakiriju. Zbog toga se pitam mijenja li se morski ekosustav - rekao je jedan ribar koji je na tom području radi već 25 godina, prenosi Guardian.

Stručnjaci nagađaju da su se ribe zapravo nasukale jer su ih do iznemoglosti progonili predatori. No, do ovakvog masovnog uginuća može doći i kada dođe do naglog pada temperature vode. No, to su samo nagađanja.

- Uzrok je trenutno nepoznat. Planiramo uzorkovati morsku vodu na mjestu gdje su ribe isplivale i poslati je na analizu- rekao je za Mikine Fujiwara, lokalni dužnosnik za ribarstvo.

Dužnosnici japanske vlade kritizirali su izvješće u britanskim novinama Daily Mail, gdje je objavljeno kako mrtva riba može imati veze s ispuštanjem vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.U izvješću stoji kako je voda počela izbacivati mrtvu ribu na obalu gotovo četiri mjeseca nakon što je postrojenje počelo ispuštati vodu, koja sadrži male količine radioaktivnog izotopa tricija, u Pacifik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila je plan, navodeći u sigurnosnoj procjeni da bi ispuštanje vode imalo "neznatan radiološki utjecaj na ljude i okoliš".

Kina, koja se usprotivila oslobađanju i uvela zabranu japanskih morskih plodova, optužena za licemjerno ponašanje, jer njene nuklearne elektrane rutinski pumpaju otpadnu vodu s višim razinama tricija od onih pronađenih u ispustu Fukushime.

- Zabrinuti smo zbog neutemeljenih informacija - rekao je dužnosnik japanske agencije za ribarstvo za Asahi Shimbun.

Fotografije mrtvih riba dijele se na društvenim mrežama – mnoge popraćene teorijama zavjere o Fukushimi.

- Nisu pronađene abnormalnosti u vodi. Zabrinuti smo zbog širenja informacija koje nisu utemeljene na znanstvenim dokazima - poručili su iz agencije za ribarstvo.

Gradski dužnosnici u Hakodateu pozvali su lokalno stanovništvo da ne konzumira nasukanu ribu i to nakon što su se pojavile informacije da su neki skupljali količine za prodaju ili jelo.

- Ne znamo sa sigurnošću u kojim je okolnostima ova riba nastradala, pa ne preporučujem da je jedete - rekao je Takashi Fujioka, stručnjak za morski život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:46