SNIMAO DRONOM

Sin nekadašnjeg Putinovog bliskog suradnika uhićen u Norveškoj: ‘Ostat će u pritvoru, mogao bi pobjeći‘

Norveški premijer okrivio je ‘strane obavještajne službe‘ za niz misterioznih dronova prijavljenih da su viđeni posljednjih tjedana

Vladimir Jakunjin i njegov sin Andrej

 Profimedia/YouTube

Sin ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu uhićen je u Norveškoj zbog ilegalnog upravljanja dronom u zabranjenom području.

Biznismen Andrej Jakunjin (47), sin bivšeg šefa Ruskih željeznica Vladimira Jakunjina, sedmi je Rus koji je uhićen zbog ilegalnih letova ili neovlaštenog fotografiranja.

Norveška je, naime, zabranila Rusima da prelijeću njezin teritorij dronovima ili zrakoplovima nakon invazije Moskve na Ukrajinu, a Oslo je pojačao sigurnost oko kritične infrastrukture nakon nedavne navodne ruske sabotaže plinovoda Sjeverni tok.

Jakunjin je, nakon što je uzdigao dron iznad arhipelaga Svalbard, koji se nalazi u geopolitički strateškoj arktičkoj regiji, priveden u ponedjeljak u Hammerfestu u sjevernoj Norveškoj.

Pretražili mu jahtu

Policija je pretražila njegovu jahtu Firebird, koja je ostala u luci, i pronašla njegovu rusku putovnicu.

Dronovi i elektronika u njegovom posjedu zaplijenjeni, a on je završio u dvotjednom pritvoru nakon što je policija ustvrdila da postoji rizik njegovog bijega iz zemlje.

Za upravljanje dronom prijeti mu kazna od tri godine zatvora, a za neovlašteno fotografiranje kazna od godinu dana.

"Osumnjičenik je priznao da je upravljao dronom u Svalbardu", rekla je policijska dužnosnica Anja Mikkelsen, no njegov odvjetnik Jens Bernhard Herstad tvrdi kako Jakunjin nije imao razloga vjerovati da je to protuzakonito. "On je britanski državljanin”, rekao je odvjetnik.

Njegova jahta je nekoliko mjeseci plovila duž norveške obale i oko arhipelaga Svalbard, norveškog teritorija strateški smještenog u srcu Arktika s relativno velikom ruskom zajednicom.

Ranije ove godine, Jakunjin, koji živi u Italiji, ali je prije živio u Londonu, rekao je ruskim medijima u egzilu da nikada nije glasao za Vladimira Putina i da se protivi ratu u Ukrajini.

Njegov otac stavljen je na američki popis sankcija nakon nezakonite ruske aneksije Krima 2014. godine, no ni kod Putina nije bolje prošao.

Naime, vjerni saveznik i dugogodišnji prijatelj Kremaljskog cara, Vladimir Jakunjin, smijenjen je s mjesta šefa Ruskih željeznica 2015. nakon što je njegov sin podnio zahtjev za britanskim državljanstvom, što je ruski predsjednik navodno smatrao "izdajom".

image

Vladimir Jakunjin

Mudrats Alexandra/Tass/Profimedia/Mudrats Alexandra/tass/profimedia

Niz incidenata s dronovima

Norveški premijer Jonas Gahr Store okrivio je "strane obavještajne službe" za niz misterioznih dronova prijavljenih da su viđeni posljednjih tjedana.

"Neprihvatljivo je da strane obavještajne službe lete bespilotnim letjelicama iznad norveških zračnih luka", rekao je Store nakon što je dron primijećen u blizini zračne luke u Bergenu, drugom po veličini norveškom gradu, čime je nakratko obustavljen zračni promet.

Inače, Norveška je zamijenila Rusiju kao glavnog dobavljača plina za EU nakon invazije na Ukrajinu i sabotaže na plinovodu Sjeverni tok koji je doveo do pojačane sigurnosti oko plinskih i naftnih platformi.

Jakunjinovo uhićenje je uslijedilo samo nekoliko dana nakon što je šest Rusa privedeno u tri odvojena incidenta u Norveškoj koji su uključivali dronove i neovlašteno fotografiranje osjetljivih lokacija.

Nekoliko norveških stručnjaka upozorilo je da je bogata nordijska zemlja bila naivna u pogledu prijetnje kritičnoj infrastrukturi, poput plinovoda, nakon niza nedavnih incidenata, uključujući presjecanje internetskog kabela za Svalbard, koji se nalazi više od 500 km sjeverno od kopna.

Upozorenja su pojačana otkako su eksplozije prošlog mjeseca ispod Baltičkog mora kod Danske oštetile cjevovode Sjeverni tok 1 i 2 namijenjene prijenosu plina između Rusije i Njemačke.

Norveški premijer je rekao da nema izravne prijetnje Norveškoj, ali je sigurnosna situacija ozbiljna. "Ne želimo da bilo tko leti ovom vrstom uređaja iznad važnih postrojenja u Norveškoj. Mi tome kažemo ne i mi ćemo to zaustaviti", dodao je premijer.

Store je naglasio da je Norveška svoju nuklearnu spremnost sagledala "od A do Ž", te je Rusiju nazvao militariziranim, radikaliziranim i totalitarnim društvom.

Prošlog je tjedna jedan Rus priveden jer je upravljao dronom u blizini zračne luke Tromso na sjeveru zemlje, četiri Rusa su uhićena jer su fotografirali osjetljiva područja, a još jedan je uhvaćen kako pokušava napustiti zemlju s dronom.

U ponedjeljak je rusko veleposlanstvo u Oslu priopćilo da "histerija" u Norveškoj utječe na "obične turiste", nazivajući zabranu ruskog upravljanja dronovima "neopravdanom i diskriminirajućom".

U međuvremenu su glavne političke stranke u Finskoj podržale planove za izgradnju ograde na granici s Rusijom dugoj 1300 km kako bi se zaustavili masovni ilegalni prelasci.

Helsinki je zabrinut da bi Putin mogao naoružati migrante nakon što je 40.000 ljudi prešlo u Finsku otkako je Putin naredio djelomičnu mobilizaciju kako bi ojačao svoju vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:54