‘JA SAM TURIST‘

Uzbuna u Norveškoj: Uhićen Rus koji je kod sebe imao tri putovnice i opremu za dronove!

Norveški sud naložio je dvotjedni pritvor za 50-godišnjeg Rusa koji je priznao da je upravljao letom dva drona "iz privatnih razloga"

Norveški vojnik čuva tamošnje ključno plinsko postrojenje

 Carina Johansen/Afp/Profimedia

Nakon što su prošlog mjeseca u eksplozijama oštećeni plinovodi Sjeverni tok u Baltičkom moru, pitanje sigurnosti ključne energetske infrastrukture u Europi je postalo još osjetljivije, a zadnjih su tjedana u Norveškoj, koja je postala jedan od vodećih dobavljača plina za EU nakon što je Rusija zavrnula ventile, pažnju nadležnih službi privukla nadlijetanja dronova u blizini odobalnih (offshore) naftnih i plinskih platformi.

Jučer je pak norveški sud naložio, na zahtjev policije, dvotjedni pritvor za 50-godišnjeg Rusa koji je uhićen u utorak i priznao da je upravljao letom dva drona iznad Norveške "iz privatnih razloga". Navodno je fotograf, a sumnja se, naravno, da su dronovi bili upravljani da lete i snimaju važnu energetsku infrastrukturu te je pritvor određen zbog mogućnosti bijega. Kako prenose mediji, Rus je boravio u Norveškoj od kolovoza, a tvrdi da je u zemlji bio turistički, na odmoru.

Norveška tužiteljica Anja Mikkelsen Indbjør izjavila je da je osumnjičen za kršenje sankcija koje su nametnute nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u sklopu kojih je norveška vlada zabranila ruskim državljanima da slijeću ili polijeću zrakoplovima iz njihove zemlje, ili ju prelijeću, a to se odnosi i na dronove. Hoće li protiv njega biti proširena optužnica, vidjet će se nakon što policija pregleda zaplijenjeni materijal, fotografije i video snimke.

Prema američkom CBS News kanalu, uhićeni Rus je Vitalij Rustanov i prijeti mu zbog kršenja sankcija tri godine zatvora. Lokalni norveški mediji su objavili da je u svojoj prtljazi imao tri putovnice – dvije ruske i jednu izraelsku. Zaplijenjena su i "četiri terabajta podataka, neki od njih su bili kriptirani."

Dronove i brojne uređaje za pohranu podataka su, navodno, locirali norveški carinici u sklopu rutinske granične kontrole na prijelazu u mjestu na sjeveroistoku Norveške, Storskog, što je jedini granični prijelaz između Norveške i Rusije.

Inače, od eksplozija na plinovodima u međunarodnim vodama Baltičkog mora, pripadnici posebne jedinice norveške vojske su pozvani da čuvaju osjetljivu infrastrukturu, piše Deutsche Welle, a već ranije su vlasti savjetovale energetske kompanije da pripaze na mogućnost nadlijetanja špijunskih dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:41