NOVE OVLASTI

Šifra ‘lažne Gucci kape‘: Pilot-projekt švedske policije uzburkao strasti u Skandinaviji

Švedska očajnički želi obuzdati rat bandi na svojim ulicama. Novi pilot-projekt dat će veće ovlasti patrolama, ali mnogi su protiv

Policajci Michael Cojocaru i Rissa Seidou na glavnom trgu u Rinkebyju, švedskom gradu poznatom po velikoj imigrantskoj zajednici.

 Jonathan Nackstrand/Afp

Švedska policija dobila je nove ovlasti u borbi protiv kriminalnih bandi. Imaju pravo zaustaviti i pretresti svaku osobu, ako procijene da im je sumnjivo odjevena.

Riječ je o pilot-projektu za zaustavljanje epidemije nasilja i članstva mladih Šveđana u mafijaškim skupinama, piše britanski Times. Zaustavljati se, prema pisanu britanskog dnevnika, neće samo gangsterski odjevene mladiće, već i one "devijantnog ponašanja" i s drugim rizičnim karakteristikama.

Dozvola za pretres na temelju stila odijevanja izazvala je, očekivano, najviše reakcija, većinom negativnih. Neki švedski političari javno kritiziraju policijske planove, protiveći se, kako neki kažu, "lovu na lažne Gucci kape". Međutim, Švedska je tako očajna u pokušaju da uvede red na ulicama da je sprema na očajničke mjere. I tako je pala odluka da će policajci odsad u određenim zonama moći zaustaviti prolaznike ili putnike u automobilu, ako procijene kako postoji mogućnost da su počinili neko kazneno djelo. Dozvole za takvo policijsko postupanje bit će privremene, odnosno izdavat će se na dva tjedna. Vrijedit će za područja za koje će policija procijeniti da tamo postoji velika opasnost od oružanog nasilja, poput četvrti u kojima je nedugo prije toga bilo pucnjave. Pilot-program počinje krajem ožujka, i testirat će ima li od njega koristi. "Švedska zaista mora testirati nove alate, jer ako nastavimo kao dosad, možemo pretpostaviti da će se ostati isto. To ne smije biti tako", rekao je Gunnar Strommer, ministar pravosuđa.

Martin Melin, poznati policajac i član Liberalne stranke, iznio je usporedbu s Gucci šiltericama. "Nisu svi koji nose lažne Guccijeve šilterice kriminalci, ali mnogi kriminalci ih nose", rekao je.

Švedska policija želi, dakako, izbjeći mogućnost rasnog profiliranja, koje je veliki problem u zemljama poput SAD-a. Međutim, s obzirom na to da su mnogi članovi bandi djeca imigranata, bit će to teško izbjeći. Kritičari eksperimenta ističu da će se upravo to dogoditi u praksi. Zbog toga su se javili mnogi istaknuti javni službenici kritizirajući ideju. "Naše je mišljenje da se taj prijedlog ne bi trebao provesti. Zabrinuti smo jer bi moglo doći do izdvajanja osoba na temelju fizičkog izgleda", rekao je ombudsman za diskriminaciju Lars Arrhenius. Prema riječima Mari Heidenborg, visoke pravosudne dužnosnice, koja se bavi vladinim poštivanjem vladavine prava, prijedlog je problematičan. Heidenborg je izrazila zabrinutost jer ideja stvara veliki prostor za "subjektivne prosudbe, koje će u retrospektivi biti teško preispitati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55