ODGOVOR AMERIKANCIMA

Šef HDZ-a BiH: ‘To što oni traže bilo bi politički naivno. Ne bih želio da nam sutra netko u Sarajevu zatvori plin...‘

Američki državni tajnik pozvao je kolege u RH i BiH da utječu na Čovića da se taj posao povjeri Bh Gasu sa sjedištem u Sarajevu

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak kako je strateški interes BiH i tamošnjih Hrvata da kompanija sa sjedištem u Mostaru izgradi i upravlja plinovodom koji bi povezao Hrvatsku i BiH, nasuprot očekivanjima američkog državnog tajnika da se taj posao povjeri Bh Gasu sa sjedištem u Sarajevu.

U pismu je državni tajnik SAD-a Anthony Blinken pozvao kolege u RH Gordana Grlića Radmana i BiH Elmedina Konakovića da utječu na Čovića kako bi prestao s opstrukcijama izgradnje Južne plinske interekonekcije kojim bi se BiH priključila na hrvatski plinovod i LNG terminal na otoku Krku.

"Dopustiti da jednim bitnim strateškim energentom kao što je plin upravlja netko drugi s različitim mogućim strategijama bi bilo politički naivno. Ja nisam voljan tako nešto uraditi. Ne bih želio da sutra netko zbog političke krize zatvori plin u Sarajevu onima u Posušju", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Plinovod između Hrvatske i BiH bi se trebao povezati kod Imotskoga, odnosno Posušja u BiH, te na taj način diversificirati opskrbu ovim energentom budući da plin sada jedino stiže Turskim tokom, a transportom plina upravlja kompanija Bh Gas u Sarajevu. Čović inzistira na tome da nova kompanija, sa sjedištem u Mostaru, koja bi se zvala Južna plinska interkonekcija, izgradi i upravlja tim plinovodom kao novi plinski operater.

Po njegovim riječima to je posve usklađeno s europskim propisima. Naveo je da novi plinovod prolazi kroz četiri većinske hrvatske županije, te da u Federaciji BiH postoje dvije elektroprivredne kompanije koje većinski pokrivaju hrvatske odnosno bošnjačke sredine, jednako kao i dva telekoma, te dva poštanska operatera. Najavio je da će nastaviti inzistirati da se realizira ta inicijativa s kompanijom sa sjedištem u Mostaru dodajući da se ne obazire na pritiske. "Ja sam rekao, kao što imamo BH Gas, imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju i na to se ne može nitko ljutiti. To će također biti u vlasništvu Vlade FBiH pa se ne može govoriti ni o kakvim interesima", dodao je.

Čović je komentirajući jučerašnje razgovore pet vladajućih stranaka u BiH istaknuo da nema nijednog razloga da visoki međunarodni predstavnik intervenira u Izborni zakon kazavši kako je uvjeren da vlasti do kraja veljače mogu donijeti sve zakone koji bi zemlji omogućilo otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Izrazio je zadovoljstvo potporom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednice komisije Ursule von der Leyen za nastavak europskog puta zemlje te najavio kako bi prigodom njihova posjeta Sarajevu sljedećeg tjedna čelnica Vijeća ministara Borjana Krišto mogla izvijestiti o prihvaćenim odlukama i zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:45