ZLOČINI BEZ KAZNE

SAD: Pet izraelskih jedinica je odgovorno za teška kršenja ljudskih prava, ali i dalje ćemo im prodavati oružje

Odbio je dati pojedinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i što su kasnije poduzele u vezi s time.

Antony Blinken

 Evelyn Hockstein/Afp

Pet jedinica izraelske vojske odgovorno je za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se dogodili izvan Gaze i prije nego što je u listopadu izbio sukob Izraela i Hamasa, priopćio je State Department u ponedjeljak.

No, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama.

Odbio je dati pojedinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i što su kasnije poduzele u vezi s time.

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio "odluke" u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava.

Leahyjevi zakoni, koje je kasnih 1990-tih predložio američki senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama koje počine gruba kršenja ljudskih prava, a nisu izvedeni pred lice pravde.

Upućeni izvor rekao je Reutersu u petak da su Sjedinjene Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za navodno kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

U svjetlu novih informacija, Washington ispituje provode li se mjere za ispravljanje takvog postupanja, rekao je izvor.

Postrojba o kojoj je riječ, bataljun Netzah Yehuda, uspostavljena je 1999. i sastavljena je od ultraortodoksnih Židova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:48