SUPARNIČKE FRAKCIJE

Kina tvrdi da su Hamas i Fatah rekli da su spremni pomiriti se: ‘Nastavit će razgovore‘

Izrael čeka da Hamas odgovori na prijedloge o prekidu borbi u Gazi i povratku izraelskih talaca prije nego pošalje tim u Kairo na nastavak pregovora

Lin je rekao da su obje strane zahvalile Pekingu na naporima da ”promiče palestinsko unutarnje jedinstvo” te da su ”postigle dogovor o daljnjem dijalogu”

 Jaafar ASHTIYEH/AFP

Suparničke palestinske skupine Hamas i Fatah izrazile su volju da traže pomirenje kroz dijalog na pregovorima o jedinstvu u Pekingu, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvije frakcije nisu uspjele riješiti političke sporove otkako su Hamasovi borci protjerali Fatah iz Pojasa Gaze u kratkom ratu 2007. godine, a njihovi su se razgovori odvijali u pozadini izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

"Predstavnici Palestinskog nacionalnog oslobodilačkog pokreta i Islamskog pokreta otpora stigli su u Peking prije nekoliko dana na dubinski i iskreni dijalog", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian.

Lin je rekao da su obje strane zahvalile Pekingu na naporima da "promiče palestinsko unutarnje jedinstvo" te da su "postigle dogovor o daljnjem dijalogu".

"Složili su se da će nastaviti razgovore kako bi se što prije postigla realizacija palestinskog jedinstva", dodao je.

Izrael čeka da Hamas odgovori na prijedloge o prekidu borbi u Gazi i povratku izraelskih talaca prije nego pošalje tim u Kairo na nastavak pregovora, rekla je u utorak osoba bliska premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Sjedinjene Države pozdravljaju sve kineske napore koji vode stabilnosti i sigurnosti u regiji ili osiguravaju dogovor o oslobađanju talaca, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Ako Kina može pomoći u uvjeravanju Hamasa da prihvati ovaj dogovor i vrati taoce kući, onda bi to, naravno, bilo dobro", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:57