NAKON 3 GODINE

SAD i Iran pokazali dobru volju da se vrate nuklearnom sporazumu: ‘Ne očekujemo trenutni uspjeh‘

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price nazvao je nastavak pregovora, zakazan za utorak u Austriji, zdravim korakom naprijed
Online sastanak iranskog zamjenika ministra Abbasa Araghchija s komisijom zaduženom za iranski nuklearni program
 AFP

Sjedinjene Američke Države i Iran potvrdili su u petak da će započeti neizravne razgovore s drugim velikim svjetskim silama kako bi se pokušali vratiti u sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program, gotovo tri godine nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price nazvao je nastavak pregovora, zakazan za utorak u Austriji, "zdravim korakom naprijed". No Price je i dodao: - Ovo su još rani dani i ne očekujemo trenutni uspjeh jer će biti teških rasprava.

Dogovor o početku novih razgovora, tijekom kojih bi se pokušale premostiti razlike u američkim i iranskim stavovima i vratiti spomenute sile u sporazum, pao je nakon sastanka u četvrtak kojem su posredovale druge zemlje.

Podsjetimo, Trump je povukao SAD iz sporazuma 2018. godine, dok je novi predsjednik Joe Biden rekao kako je povratak zemlje u sporazum prioritet njegove administracije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odmah je naglasio da nije planiran sastanak dužnosnika iz Irana i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:30