PREGOVORI U BEČU

SAD neizravne razgovore s Iranom o nuklearnom programu ocijenio konstruktivnim

Bidenova administracija ne predviđa promjene politike spram Irana tijekom pregovora o obnovi nuklearnog dogovora iz 2015.
Pregovori u Beču
 AFP PHOTO

Sjedinjene Države su u utorak opisale konstruktivnim i potencijalno korisnim neizravne razgovore s Iranom u Beču, koji predstavljaju korak naprijed u obnovi pristanka na sporazum o iranskom nuklearnom programu od 2015. koji je Washington napustio prije tri godine.

"Te rasprave u Beču, iako se izravno ne sastajemo s Irancima, su, kako smo rekli, dobro došao korak. To je konstruktivan korak, to je potencijalno koristan korak u nastojanju da se utvrdi što su Iranci spremni učiniti kako bi se vratili dogovoru, a, kao rezultat, što bi mi možda trebali mi učiniti da se vratimo dogovoru", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima na dnevnoj konferenciji.

Bidenova administracija ne predviđa promjene politike spram Irana tijekom pregovora o obnovi nuklearnog dogovora iz 2015. koji je raskinuo bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Paski u utorak.

SAD i Iran ovoga tjedna vode neizravne pregovore u Beču o povratku sporazumu.

"Jasno smo rekli da ne poduzimamo i ne predviđamo bilo kakve korake u ovom trenutku. Dopustit ćemo da se pregovori nastave", rekla je Psaki.

Iranski glavni pregoavarač o nuklearnom programu u utorak je državnoj televiziji rekao da će Iran i međunarodne sile nastaviti razgovore o oživljavanju sporazuma.

"Razgovori u Beču su bili konstruktivni... naš će idući sastanak biti u petak", rekao je Abbas Araqchi.

Dodao je da Teheran neće zaustaviti svoje obogaćivanje uranija do 20-postotne čistoće u zamjenu za deblokiranje milijarde dolara koja mu je blokirana u drugim zemljama zbog sankcija SAD-a protiv Irana ponovno uvedenih 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:08