BIJES U BUKUREŠTU

Rusi udarili ukrajinsku luku na granici s Rumunjskom, pljušte reakcije: ‘Prekršili su pravila!‘

Reni leži na najzapadnijoj točki Ukrajine, na granici s Rumunjskom i Moldavijom

Luka Reni na rijeci Dunav 

 Sergii Kharchenko/Nurphoto Via AFP

Rumunjska je osudila napad ruske bespilotne letjelice na ukrajinsku luku Reni u blizini njezine granice koja je postala vitalna na ruti Kijeva za izvoz žitarica kroz deltu Dunava. Iz Bukurešta kažu kako je napad na Reni, na suprotnoj istočnoj obali Dunava, prekršio "međunarodno humanitarno pravo", ali nije ugrozio Rumunjsku.

"Ovi napadi na civilne ciljeve i infrastrukturu u Ukrajini su neopravdani", priopćili su, a prenosi The Telegraph.

Dužnosnici u Odesi rekli su da je 25 ruskih dronova iranske proizvodnje napalo luku tijekom noći. Tri bespilotne letjelice probile su ukrajinske sustave protuzračne obrane, pogodile luku i ranile dvije osobe.

Napad na Reni bio je dio šireg napada ruskih bespilotnih letjelica na ukrajinske izvozne objekte uoči sastanka Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sočiju, na kojem će se razgovarati o ponovnom uspostavljanju prekinutog crnomorskog sporazuma o žitaricama.

Inače, Reni leži na najzapadnijoj točki Ukrajine, na granici s Rumunjskom i Moldavijom. Prije rata praktički se nije koristio za izvoz žitarica, ali obnovljen je jer je Ukrajina tražila alternativne izvozne rute prema Crnom moru.

Moldavija, koja je svojedobno bila pod vlašću Moskve, također je kritizirala napad. Tamošnja vlada, koja je stala na ukrajinsku stranu, optužuje Kremlj za pokušaj destabilizacije zemlje.

"Rusija se mora smatrati odgovornom za svaki uništeni dio infrastrukture", izjavila je Maia Sandu, moldavska predsjednica.

Kremlj od srpnja, kad je poništen sporazum koji je Ukrajini dopuštao izvoz žita iz svojih crnomorskih luka, napada ukrajinsku žitnu infrastrukturu. Bilo je rečeno kako se Rusija povukla iz spomenutog sporazuma jer je Ukrajina odbila ponovno otvoriti cjevovod za amonijak koji ide od središnje Rusije do Crnog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:18