RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi tvrde: ‘Ukrajinci su htjeli ubiti glavnu urednicu RT-a i još jednu poznatu novinarku‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Margarita Simonjan

 /Twtter

Ključni događaji:

  • Erdogan uvjeren u dogovor s Putinom o produljenju sporazuma o žitu

  • Rusija optužuje ukrajinskog državljanina za ubojstvo Ržitskog

17:04

FSB: Ukrajinci su planirali ubiti dvije novinarke

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u subotu da je spriječila navodni plan Ukrajine da ubiju dvije istaknute ruske novinarke, izvijestila je novinska agencija Interfax.

FSB je priopćio da je u petak priveo neodređeni broj ljudi koji su navodno motrili domove i radna mjesta Margarite Simonjan i Ksenije Sobčak, javlja Reuters.

Ukrajina zasad nije odgovorila na optužbe, ali ranije su negirali bilo kakve optužbe da su umiješani u ubojstva Rusa koji podržavaju rat u Ukrajini.

Interfax je prenio izjavu FSB-a koji tvrdi da su uhićeni priznali da su, u organizaciji Ukrajine, pripremali napad na dvije žene te da im je obećana nagrada u iznosu 1,5 milijuna rubalja za svaku.

Simonjan, inače voditeljica na Putinovoj državnoj televiziji i glasna zagovornica rata u Ukrajini, objavila je poruku na Telegramu u kojoj je pozvala sigurnosne službe da "nastave tako raditi".

Sobčak je poznata novinarka i TV voditeljica koja se također natjecala kao predsjednička kandidatkinja 2018. godine.

16:51

Najviši ukrajinski zapovjednik priznao napade na ruski teritorij

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužni je u intrevjuu za američki Washington Post priznao da je bilo ukrajinskih napada na ruski teritorij.

"To je naš problem, a na nama je da odlučimo kako uništiti ovoga neprijatelja. U ratu je moguće, a i potrebno ubijati na neprijateljevu teritoriju", rekao je.

Topničkom vatrom i vatrom iz bespilotnih letjelica iz Ukrajine najčešće se i opetovano gađaju ruska pogranična područja.

Novinar američkog lista primijetio je da dužnosnici Kijeva obično ne priznaju prekogranične napade.

Zalužni je rekao da se u čestim prekograničnim napadima koristi oružje proizvedeno u Ukrajini.

"Ako se naši partneri boje upotrijebiti svoje oružje, mi ćemo ubijati vlastitim", rekao je Žaluzni, aludirajući na uvjet koji su nametnuli zapadni saveznici, a taj je da se isporučeno savezničko oružje ne smije koristiti za napade na ruski teritorij.

"Zašto, da bih spasio svoj narod moram nekoga pitati za dopuštenje o tomu što da radim na neprijateljskom teritoriju?", upitao se Zalužni.

U tekstu objavljenom u Washington Postu piše i kako Žaluzni želi vratiti ukrajinskom teritoriju crnomorski poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"Čim budem imao sredstava, učinit ću nešto. Nije me briga - nitko me u tome neće zaustaviti", odlučno je kazao.

13:11

Ukrajina oborila 10 ruskih dronova

Ukrajinske su snage oborile 10 ruskih dronova diljem zemlje u petak i tijekom noći na subotu, objavile su njihove zračne snage.
Dodali su da je Moskva tijekom noći ispalila šest bespilotnih letjelica iranske proizvodnje 'Shahed' na jug i istok Ukrajine, od kojih su četiri oborene.

13:07

Raketni napadi diljem Ukrajine

Rusija je u posljednja 24 sata pokrenula napade minobacačima, topništvom, dronovima i raketnim bacačima.

U pokrajini Zaporižje na jugu Ukrajine bilo je 45 zračnih i topničkih napada u noći s petka na subotu, rekao je guverner Yuri Makashka.

Susjedna pokrajina Herson napadnuta je 70 puta u istom razdoblju, uz upotrebu minobacača, topništva, bespilotnih letjelica, tenkova, zrakoplovstva i bacača raketa, rekao je tamošnji guverner Oleksandr Prokudin.

Rusko granatiranje ubilo je jednog civila u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck, izvijestio je guverner Pavlo Kirilenko.

Dodatnih 10 napada bespilotnim letjelicama bilo je usmjereno na jug i istok, priopćile su ukrajinske zračne snage.

13:03

Južnokorejski predsjednik Yoon sastaje se sa Zelenskim u Ukrajini

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol je u subotu u Ukrajini radi sastanka s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, objavio je njegov ured.

Do iznenadnog posjeta je došlo nakon što je Yoon ovog tjedna prisustvovao samitu NATO saveza u Litvi i boravio u Poljskoj, gdje je izrazio solidarnost s Ukrajinom i razmatrao načine na koje bi joj pomogao u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Yoon je posjetio mjesto masovnih ubojstava u Buči blizu glavnog grada Kijeva prije nego što je otišao u Irpin, stambeno područje koje je bilo meta velikih raketnih napada. Očekuje se da će se kasnije sastati sa Zelenskim, rekli su iz njegovog ureda.

Južna Koreja, američka saveznica i rastuća izvoznica oružja, suočila se s pritiscima da osigura oružje za Ukrajinu, čemu se Yoonova administracija protivila u korist humanitarne i financijske pomoći s obzirom na zabrinutost zbog ruskog utjecaja u Sjevernoj Koreji.

Yoon je ovog tjedna rekao da njegova administracija priprema slanje opreme za razminiravanje i vozila hitne pomoći, nakon što je Kijev to zatražio, te da će se priključiti NATO-ovoj zakladi za Ukrajinu.

08:47

Kijevske trupe tjeraju Ruse s južnih položaja

Visoki ukrajinski general izvijestio je o novom napretku na ratnoj južnoj bojišnici rekavši da njegove trupe 'sustavno pomiču neprijatelja s njihovih položaja'.

Reuters izvještava da je general Oleksander Tarnavski, zapovjednik ukrajinskih snaga na jugu, na Telegramu objavio da su neprijateljski gubici u posljednja 24 sata 'najmanje 200'.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što su ukrajinski vojni analitičari sugerirali da ukrajinskim snagama nije baš lako u napredovanju prema jugu.

Kijev se usredotočio na zauzimanje sela na jugoistoku te područja u blizini Bahmuta. Ruski izvještaji govore da su njihove snage odbile ukrajinske napade u istočnoj regiji Donjecka, kao i oko Bahmuta.

07:00

Smjena Popova stvara bijes protiv ruskog vojnog zapovjedništva

Smjena bivšeg zapovjednika 58. kombinirane vojske Ivana Popova nastavlja generirati bijes protiv ruskog vojnog zapovjedništva i ruskog civilnog vodstva. Ruski vojni blogeri su tvrdili da smjena Popova pokazuje da rusko vojno zapovjedništvo potiskuje mišljenja zapovjednika o situaciji na fronti i da su zaboravili da im je glavni prioritet čuvanje osoblja.

Jedan je ruski vojni dopisnik ustvrdio da smjena Popova pokazuje veliki problem s ruskim vojnim, ali i civilnim vodstvom. Taj je vojni dopisnik optužio civilno vodstvo za rutinsko zataškavanje i ignoriranje izvještaja s prve crte bojišnice, kao i za neuspjeh u pravilnom mobiliziranju za ratne napore.

Vojni dopisnik tvrdi i da ruske elite i poslovnjaci imaju sporazume s ruskim vojnim zapovjedništvom koji ograničavaju rusku vojnu akciju na terenu kako bi se izbjeglo nanošenje štete ekonomskim interesima. Hipotetski primjer je, piše ISW, taj da je ruskim snagama uskraćeno dopuštenje za napad na grad kako bi se očuvalo industrijsko postrojenje u vlasništvu ruskog biznismena.

Otpuštanje Popova je razotkrilo novu razinu zabrinutosti oko struktura u ruskoj vojsci.

06:50

ISW: Putin želi zadržati Wagnerove snage, a otjerati Prigožina

Ruski predsjednik Vladimir Putin nada se zadržati Wagnerove plaćeničke snage na okupu pod novim zapovjednikom, a prekinuti sve veze s Jevgenijem Prigožinom, napisao je jučer Institut za proučavanje rata u svom izvješću.

Putin je 13. srpnja rekao ruskoj novinskoj kući Kommersant da je vojnicima Wagnera ponudio priliku da se bore pod drugim zapovjednikom na sastanku održanom 29. lipnja. Putin je tvrdio da je na tom sastanku sudjelovao i Prigožin, kao i još 35 drugih Wagnerovih zapovjednika.

Putin je navodno dao Wagneru na izbor da služi pod zapovjednikom koji je vodio njihove trupe posljednjih 16 mjeseci i zove se 'Seda'. Prema Putinovom izvješću, 35 zapovjednika je kimnulo glavom u znak slaganja s tom ponudom, dok se Prigožin nije složio.

ISW procjenjuje da Kremlj želi zadržati Wagnerove snage i jednostavno otjerati Prigožina.

06:44

Bjelorusija potvrdila da Wagner obučava njihove trupe

Čini se da su fotografije i videozapisi vojnika u Bjelorusiji koji su na obuci sada potvrđeni. Minsk je rekao da je postigao dogovor s ruskom skupinom Wagner da obučavaju njihove trupe u bliskoj budućnosti.

06:43

Rusija optužuje ukrajinskog državljanina za ubojstvo zapovjednika podmornice

Sergej Denisenko optužen je za ubojstvo s predumišljanjem Stanislava Ržitskog i ilegalnu trgovinu oružjen, priopćio je jučer ruski istražni odbor.

Denisenko, ukrajinski državljanin, priveden je ranije ovog tjedna u vezi s ubojstvom Ržitskog, bivšeg zapovjednika podmornice ruske Crnomorske flote.

Podsjetimo, Ržitski je ubijen u ponedjeljak rano ujutro dok je trčao parkom u Krasnodaru.

Ruski istražni odbor je prethodno objavio snimku na kojoj se vidi kako osumnjičeni prolazi istim mjestom na kojem se dogodilo ubojstvo.

06:38

Erdogan uvjeren u dogovor s Putinom o produljenju sporazuma o žitu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je izrazio optimizam glede izvoza ukrajinskog žita rekavši da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin na istoj strani kada je riječ o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Spomenuti sporazum ističe u ponedjeljak navečer i Erdogan se nada će dogovor biti produžen nakon 17. srpnja, kao rezultat napora Ujedinjenih naroda i Turske.

UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažilo globalnu prehrambenu krizu zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

"Spremamo se ugostiti predsjednika Putina u kolovozu. Putin i ja se slažemo oko produžetka tog sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora", rekao je Erdogan ispred džamije, nakon molitve petkom.

On je rekao da je o tome razgovarao s Putinom, ali nije rekao kada.

Sporazum je prošle godine omogućio da se iz ukrajinskih luka na Crnom moru izveze skoro 33 milijuna tona žita, usprkos ratu koji traje.

U srijedu, na margini samita NATO-a u Vilniusu, Erdogan je rekao da su "razgovori u tijeku"

"Ukrajinski predsjednik Zelenski to želi, a Putin je dao prijedloge. Radimo na rješenju koje bi uzelo u obzir te prijedloge", rekao je Erdogan.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je od Putina zatražio da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT.

Putin je u četvrtak rekao da do sada niti jedan ruski zahtjev nije uzet obzir te da će dobro razmisliti što će učiniti.

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo.

Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU-a rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

No, prema izvorima, EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom.

Guterres je predložio Putinu da produlji sporazum o žitu za nekoliko mjeseci, što bi dalo EU-u dovoljno vremena da spoji podružnicu Rosselkhozbanka na SWIFT.

"Cilj je da se uklone prepreke za financijske transakcije preko Ruske poljoprivredne banke, što je velik razlog za zabrinutost Ruske Federacije, i da se istodobno omogući nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora", rekao je glasnogovornik UN-a Stefan Dujarric.

Kako bi se uvjerilo Rusiju da pristane, dogovoren je trogodišnji memorandum po kojem su UN-ovi dužnosnici pristali pomoći Rusiji da izvozi svoju hranu i gnojivo na strana tržišta.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:54