RAT U UKRAJINI

Rusi tvrde: Eksplozije odjekuju mostom na Krimu, Ukrajinci nas gađaju moćnim Storm Shadowima!

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo

Ruševine u Harkivu nakon ruskog napada

 Sergey Bobok/Afp

Ključni događaji:

- Rusija pogodila centar za transfuziju krvi u Ukrajini

- Glavni tajnik UN-a: 'Bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju'

- Gradonačelnik Moskve rekao da je protuzračna obrana oborila neprijateljski dron

18:25

Rusija: Ukrajinski su most Čongar na Krimu raketirali Storm Shadowima

Nakon što su ruski mediji izvjestili da su tri ili četiri eksplozije odjeknule na mostu Čongar na Krimu, Sergej Aksjonov, čelni čovjek ruskih vlasti na poluotoku Krimu, rekao je da su most raketirali Ukrajinci, piše Sky News.

Aksjonov je rekao da je većina raketa koje je Ukrajina navodno ispalila na most oborena, ali da je jedna ipak pogodila most. Dodao je da je kolnik na mostu oštećen, ali da ga se već popravlja.

Aksjonov tvrdi da su Ukrajinci most napali dalekometnim "stealth" raketama Storm Shadow.

18:24

U noćašnjem ruskom napadu na Ukrajinu poginulo šest osoba

Šest je osoba poginulo nakon što Rusi u noći sa subote na nedjelju na Ukrajinu ispalili 70 raketa i dronova, javlja Sky News.

Među poginulima su 80-godišnjakinja u Donjeckoj oblasti i dvije osobe u Harkivu.

Prema guverneru Donjecke oblasti Pavlu Kirilenku, dvije su osobe poginule kada su Rusi napali sela Torkske i Niu-Jork.

Drugdje u Harkivskoj oblasti,

U napadu na Harkivsku oblast stradala je i 58-godišnjakinja. Mediji su ranije izvijestili o još dvije osobe koje su stradale u toj oblasti.

U noćašnjim su napadima ozlijeđene četiri.

18:04

Za Ukrajinu pregovori u Džedi produktivni, za Rusiju osuđeni na propast

Visoki ukrajinski dužnosnik u nedjelju je rekao da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, no Moskva je sastanak nazvala neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjeluje u pregovorima u Džedi, koji bi trebali završiti u nedjelju, ali bez ikakve pisane završne izjave.

Ukrajina i njezini saveznici pojasnili su kako su pregovori u Džedi pokušaj da se zajamči široka međunarodna potpora u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju spomenutih načela održi kasnije tijekom godine.

No i osamnaest mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu svi izgledi za izravnim mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve čine se dalekima.

"Održali smo vrlo produktivne konzultacije o ključnim načelima na kojima bi se trebao graditi pravedan i trajan mir", rekao je na sastanku u Džedi šef Zelenskijeva kabineta Andrij Jermak.

Ruski državni mediji u nedjelju su prenijeli izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je sastanak "odraz nastojanja zapada da nastavi uzaludne, na propast osuđene napore" čiji je cilj mobilizirati globalni jug iza stajališta Volodimira Zelenskija.

Dok su zapadne zemlje podržale Ukrajinu, mnoge ostale države oklijevaju zauzeti stranu premda žele da se okonča sukob koji je globalno pogodio gospodarstva.

Sudjelovanje Kine, koja se dosad držala rezervirano i nije sudjelovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu, izbjegavajući pozive zapada da javno osudi rusku invaziju, nagovijestilo je moguću promjenu u njezinu stajalištu, ali ne i veliki zaokret, smatraju analitičari.

Zapadni diplomati istaknuli su ulogu Saudijske Arabije u nastojanju da se u Džedi okupi više zemalja, koristeći pritom svoj sve bolji odnos s Pekingom i kontinuirane veze s Moskvom i Kijevom.

Jermak je rekao da su se za vrijeme razgovora u Saudijskoj Arabiji mogla čuti različita stajališta te je pregovore nazvao "krajnje iskrenima i otvorenima".

Istaknuo je i da su sve prisutne zemlje iskazale sklonost načelima međunarodnoga prava, kao i sklonost poštivanju suvereniteta i nepovredivosti teritorijalne cjelovitosti država.

11:57

Gradonačelnik Moskve rekao da je protuzračna obrana oborila neprijateljski dron

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin je rekao da je protuzračna obrana uništila neprijateljsku bespilotnu letjelicu koja se približavala glavnom gradu u nedjelju, a jedna od zračnih luka u ruskoj prijestolnici je suspendirala letove.

Rusko ministarstvo obrane je zasebno reklo da je ukrajinski dron oboren iznad područja grada Podolska u Moskovskoj oblasti južno od glavnog grada.

Sobjanin je na komunikacijskoj platformi Telegram napisao da se bespilotna letjelica približila Moskvi oko 10 sati prijepodne.

Rusija je optužila Ukrajinu za dva napada dronom na njezin glavni grad prošlog tjedna, u kojima je oštećen neboder u poslovnom okrugu Moskva Citi.

Zračna luka Vnukovo je u nedjelju objavila da je suspendirala letove "zbog razloga van naše kontrole".

10:46

Ukrajinsko zrakoplovstvo: Niz ruskih zračnih napada tijekom noći

Rusija je preko noći izvršila zračne napade na Ukrajinu u više valova sa 70 komada oružja, uključujući krstareće i nadzvučne projektile te bespilotne letjelice iranske proizvodnje, objavilo je ratno zrakoplovstvo u Kijevu u nedjelju, a čini se da je najmanje 10 raketa probilo protuzračnu obranu.

Ukrajinska protuzračna obrana je uništila 30 od 40 krstarećih projektila i svih 27 dronova "Shahed" koje je Rusija lansirala preko noći, napisalo je na komunikacijskoj platformi Telegram ratno zrakoplovstvo, koje u nedjelju slavi svoj praznik.

Zrakoplovstvo je također reklo da je Rusija lansirala tri nadzvučne rakete Kinžal, no nije pružila nikakve daljnje pojedinosti o njima.

"Sveukupno, u nekoliko valova napada, od večeri 5. kolovoza do jutra 6. kolovoza 2023., neprijatelj je iskoristio 70 sredstava naoružanja za zračne napade", objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješće, a Rusija ga nije odmah komentirala.

Nije objavljeno je li prekonoćnim napadom prouzročena šteta, odnosno što se zbilo s 10 krstarećih raketa koje nisu oborene.

Zamjenik guvernera Hmeljničke oblasti na zapadu zemlje Sergij Tjurin kazao je da je vojni aerodrom u gradu Starokostjantinivu bio jedan od ciljeva napada.

"Aerodrom u Starokonstjantinivu je bio na umu neprijatelja. Došlo je do niza eksplozija u Starokonstjantinivu i hmeljničkim zajednicama", rekao je na Telegramu.

"Većinu raketa su oborile snage protuzračne obrane", dodao je.

Tjurin je kazao da su eksplozije oštetile nekoliko privatnih kuća, javnu kulturnu instituciju i autobusnu postaju te da je izbio požar u silosu za žito.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva Jurij Ignat je za ukrajinski medij rekao da je jedna od ključnih meta tog ruskog napada bila Hmeljnička oblast.

"Sada aerodrom u Starokostjantinivu progoni neprijatelja", kazao je Ignat.

Rusija je vojni aerodrom već gađala krajem srpnja.

06:21

Glavni tajnik UN-a: 'Bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju'

Japan je u nedjelju obilježio 78. godišnjicu američkog atomskog bombardiranja Hirošime, prilikom čega je gradonačelnik pozvao na ukidanje nuklearnog oružja te je nazvao ideju čelnika G7 o nuklearnom zastrašivanju "ludošću".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je podršku. Sjena nuklearnog rata ponovno se pojavila sada kada neke zemlje prijete uporabom nuklearnog oružja, rekao je u svojoj poruci .

"Svjetski čelnici posjetili su ovaj grad, vidjeli njegove spomenike, razgovarali s njegovim hrabrim preživjelima te su se potom ohrabrili zauzeti za nuklearno razoružanje. Više bi ih to trebalo učiniti, budući da bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju", rekao je.

Istaknuo je da "eliminacija nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet Ujedinjenih naroda u razoružanju". "Jedini način da se eliminira nuklearni rizik je da se eliminira nuklearno oružje", istaknuo je visoki dužnosnik UN-a. "Nećemo stati dok nuklearna sjena jednom zauvijek ne bude uklonjena", zaključio je.

06:18

Zelenski: Rusija pogodila centar za transfuziju krvi na sjeveroistoku Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska navođena raketa pogodila centar za transfuziju krvi u gradu Kupjansku u istočnoj regiji Harkiv kasno u subotu.

"Ima mrtvih i ranjenih", rekao je na svome Telegram kanalu. Reuters nije odmah uspio potvrditi te navode.

"Ovaj ratni zločin govori sve o ruskoj agresiji. Zvijeri koje uništavaju sve što nam omogućuje život", naglasio je.

Zelenski je dodao da službe pokušavaju ugasiti vatru na mjestu napada. Nije rekao koliko je mrtvih ili ranjenih.

Ukrajinski je predsjednik ranije tijekom dana objavio da je Rusija ponovno u subotu gađala Ukrajinu raketama.

Zračne uzbune odjeknule su diljem zemlje, a Rusi su gađali tvornicu Motor Sich u Zaporižji, kazao je Zelenski. Nije rekao je li tvornica koja proizvodi dijelove za zrakoplove i helikoptere oštećena.

Rekao je da je pogođena i regija Hmelnicki, ali nije dao više pojedinosti.

"Neki od projektila su srušeni. Zahvaljujući našim borcima protuzračne obrane", kazao je.

Broj napada se povećao s obje strane otkako je Moskva sredinom srpnja izašla iz sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a koji je dopuštao izvoz ukrajinskog žita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:18