OBLJETNICA HIROŠIME

Glavni tajnik UN-a poslao alarmantno upozorenje: ‘Bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju‘

Istaknuo je da eliminacija nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet Ujedinjenih naroda u razoružanju

Antonio Guterres

 Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Japan je u nedjelju obilježio 78. godišnjicu američkog atomskog bombardiranja Hirošime, prilikom čega je gradonačelnik pozvao na ukidanje nuklearnog oružja te je nazvao ideju čelnika G7 o nuklearnom zastrašivanju "ludošću".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je podršku. Sjena nuklearnog rata ponovno se pojavila sada kada neke zemlje prijete uporabom nuklearnog oružja, rekao je u svojoj poruci.

"Svjetski čelnici posjetili su ovaj grad, vidjeli njegove spomenike, razgovarali s njegovim hrabrim preživjelima te su se potom ohrabrili zauzeti za nuklearno razoružanje. Više bi ih to trebalo učiniti, budući da bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju", rekao je.

Istaknuo je da "eliminacija nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet Ujedinjenih naroda u razoružanju". "Jedini način da se eliminira nuklearni rizik je da se eliminira nuklearno oružje", istaknuo je visoki dužnosnik UN-a. "Nećemo stati dok nuklearna sjena jednom zauvijek ne bude uklonjena", zaključio je.

Ipak, nikada nije spomenuo SAD kao zemlju odgovornu za bombaški napad. "Prije gotovo osam desetljeća nuklearno oružje spalilo je Hirošimu. Ipak, kao što svatko tko ju je posjetio zna, sjećanja nikada ne blijede. Ujedinjeni narodi s ponosom stoje uz ljude Hirošime i hibakushe (izraz koji općenito označava ljude pogođene atomskim bombardiranjem Hirošime i Nagasakija na kraju Drugog svjetskog rata) kako bismo očuvali sjećanje na ono što se ovdje dogodilo i lekcije koje čovječanstvo mora naučiti ako želimo osigurati mirniju budućnost. Radujemo se suradnji s narodom Japana u ovom bitnom nastojanju," zaključio je šef UN-a bez spominjanja SAD-a, piše TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:22