SNIMKA GOVORI SVE

Rusi tvrde da su našli rješenje za najveću ukrajinsku prijetnju, no istina je za njih sramotna: ‘Evo što se stvarno dogodilo!‘

Pojavila se nova snimka žestokih borbi na ukrajinskom bojištu

Snimka iz unutrašnjosti ruskog tenka T-90M

 Screenshot/X

Na internetu se pojavila nova snimka borbe na ukrajinskom bojištu, koja daje rijedak uvid u unutrašnjost ruskog tenka tijekom akcije. Prema tvrdnjama ruskih agresora, snimka prikazuje tenk T-90M na meti protuoklopnog projektila Javelin. Na snimci se čuje eksplozija, praćena snažnim plamenom, no, kako se hvale Rusi, posada tenka nastavlja svoju misiju dalje bez obzira na udar.

Ipak, u svojoj analizi David Hambling, viši suradnik Forbesa, navodi da taj ‘veliki uspjeh‘ onoga što ruski vođa Vladimir Putin naziva "najboljim tenkom na svijetu" možda i nije ono što se tvrdi.

Naime, kako ističe, vojni analitičari imaju vrlo različita tumačenja onoga što snimka prikazuje, a ona uglavnom naglasak stavljaju na neispravno streljivo, a ne na neprijateljsku akciju.

T-90M "Proboj" je najmoderniji i najnapredniji ruski borbeni tenk. Dok veliku većinu flote čine obnovljeni stari T-80, T-72 pa čak i T-62, od kojih neki potječu još iz 60-ih godina prošlog stoljeća, modernih T-90M ima jako malo. Ti su tenkovi opremljeni termalnim kamerama, laserskim daljinomjerima i balističkim računalom - sustavima usporedivim sa zapadnim modelima - ali i najboljim oklopom i topom od svih ostalih ruskih tenkova.

No, kako navodi autor, također imaju manu zbog koje se kupola nakon pogotka ponekad nekontrolirano okreće, vjerojatno zbog greške u novom mehanizmu rotacije velike brzine.

Besmislena objašnjenja

Pogled u unutrašnjost T-90M je rijetkost, tako da ova snimka, za koju se pretpostavlja da je nastala Go-Pro kamerom jednog od članova posade, pruža zanimljive detalje. Prema izvornoj objavi od 12. lipnja na Telegram kanalu U svjetlu događanja, snimka prikazuje tenk iz tenkovskog bataljuna Black Wing skupine Sjever. Na početku snimke može se čuti zvuk teške strojnice Kord od 12,7 mm postavljene na krov tenka, kojom se upravlja iznutra, kako udara na mete u udaljenoj zgradi, a pruža i pogled kroz zapovjednikovu termovizijsku kameru.

S desne strane promatrača snimke suklja plamen, a netko u tom trenutku kaže "Opa", nakon čega slijedi panično "Gasi, gasi". Plamen se gasi nakon nekoliko sekundi, bez ikakvih znakova aktiviranja aparata za gašenje požara.

"Momci su detektirali opaljenje FGM First Trust Germany AlphaDEX Fund 0.0%-148 Javelin iz stambene zgrade... Koristili su sustav ‘zavjesa‘ i uspješno detektirali paljbeni položaj. Sudeći prema snimci, projektil je eksplodirao u predjelu krova, ali nije izazvao veću štetu. Tenkisti su brzo ugasili požar i napustili borbu", izvijestile su ruske snage.

Neki aspekti rečenoga, navodi Hambling, donekle imaju smisla. T-90M opremljen je laserskim detektorom Štora (Zavjesa) koji upozorava kada je tenk na nišanu. Također ima sustav izbacivanja dimnih granata za zaštitu tenka, dok je Javelin projektil kojim se gađa krov borbenog vozila.

No, kada se sve to uzme u obzir, navodi autor, stvar nema nikakvog smisla. Američki Javelin je infracrveno navođena raketa s pametnim termalnim detektorom koji cilja metu. Projektil nije laserski navođen kao, primjerice, Hellfire, pa ne bi aktivirao detektorski sustav Zavjesa.

Kamuflažne granate tenka T-90M prekrivaju područje gustim, vrućim dimom kako bi blokirale vizualnu i toplinsku detekciju, no pogled kroz termovizijsku kameru je nepromijenjen, tako da nije jasno jesu li granate uopće ispaljene. Glavni dio snimke je trenutak kada krene paljba iz glavnog topa tenka. Vatra u kupoli pojavljuje se nekoliko sekundi kasnije, nakon što se otvori zatvarač topa.

Povratni plamen

Komentatori na društvenim mrežama, kako se navodi, odmah su shvatili što se zapravo dogodilo. "Tenk nije pogođen, vatru je uzrokovao povratni plamen", naveo je jedan komentator na X profilu CopiusPrime.

U članku o povratnom plamenu u časopisu Armor američke vojske, instruktor Will Darnell objašnjava: "Povratni plamen je jednostavno rečeno, nepotrošeno gorivo iz streljiva koje se miješa s kisikom, stvarajući vatrenu kuglu nakon ispaljivanja streljiva", objasnio je stručnjak Will Darnell u članku o povratnom plamenu u časopisu Armor američke vojske.

Kada tenkovski top opali, sve gorivo trebalo bi izgorjeti u eksploziji koja gura projektil iz topovske cijevi prema naprijed. Međutim, ako samo djelomično izgori, ostat će nešto vrlo vrućeg goriva kojem treba samo kisik da počne gorjeti. Plamen može doći u prostor za posadu kada se zatvarač otvori zbog ubacivanja novog streljiva, sa spektakularnim, ali ne nužno i katastrofalnim učincima.

"Ovi požari su dijelovi pogonskog goriva koji su ostali u zatvaraču od starih pogonskih goriva ili loše skladištenih pogonskih goriva", rekao je za Forbes analitičar OSINT-a, platforme za prikupljanje informacija iz otvorenih izvora, pod nadimkom Trost. K tome, sam plamen ili vatra koju uzrokuje nisu tako opasni kao plinovi. "Velika količina plina može ući u odjeljak za posadu, što je može otrovati", kaže Trost. "Točnije, radi se o ugljičnom monoksidu".

Ovaj problem nije neuobičajen. Godine 2020. kineska tenkovska posada navodno se onesvijestila zbog trovanja ugljičnim monoksidom uslijed ispaljivanja neispravnog streljiva. Manje ozbiljan primjer povratnog plamena zabilježen je i u američkom tenku Abrams.

A kada je postalo očito da nitko ne vjeruje izvornoj priči, Rusi su je počeli prepravljati. Dan nakon objave originalne priče, Telegram kanal U svjetlu događanja dao je novo ‘objašnjenje‘. "Javelin je izgubio navođenje i udario tamo gdje se nalazio dim. Od eksplozije dim je odbačen natrag u vozilo, jedan dio je proletio kroz top u kupolu".

Ruska propaganda

U međuvremenu, ruski bloger Tavria iz Hersona ponudio je drugu verziju, koja se fokusira na poseban Nakidka (Plašt) kamuflažni pokrov koji bi trebao zbuniti sustave toplinske slike poput onih koji se koriste na Javelinu. Tavria kaže da je "dio gorućeg ‘plašta‘ uvučen u otvor cijevi" što je zapravo vatra koja se vidjela kada je otvoren zatvarač.

Ne pomažu ni proturječne verzije. Niti jedna od njih nema smisla u usporedbi s očitim i uobičajenim objašnjenjem povratnog plamena.

Međutim, čini se kako je sve to dio šireg trenda u Rusiji u kojem se greške tenka T-90M interpretiraju kao priče o uspjehu. "T-90M se vraća nakon što ga je pogodio FPV dron", tekst je objavljen uz jednu video snimku tenka s vatrom koja bukti iza jednog od kotača, dok se u jednoj drugoj objavi navodi kako je "tenk navodno izdržao tri pogotka FPV drona".

Čini se da je uspjeh u posljednje vrijeme svaka akcija u kojoj je tenk samo oštećen, a ne i uništen u udaru malih dronova, ili kada posada izbjegne gušenje zbog neispravnog streljiva. Čini se da nema nikakvih video snimaka T-90M kako uništavaju mete ili pobjeđuju u borbama, odnosno bilo čega što bi moglo kontrirati poznatoj video snimci T-90M kojeg pogađa borbeno vozilo Bradley, pa Rusi koriste sve čime raspolažu, navodi autor.

U međuvremenu, Ukrajinci nastavljaju objavljivati ​​brojne video snimke uništenja T-90M, uglavnom malim dronovima, navodi David Hambling u analizi za Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 20:27