ENERGETSKO ZAMRAČENJE

‘Rusi točno znaju što trebaju gađati! Ako ne uspiju iz prve, vrate se sutra. Imaju smjernice...‘

Glavni cilj nisu dobro štićeni pogoni za proizvodnju električne energije, već točke na mreži ključne za njezino funkcioniranje

Rusija uništava ukrajinsku energetsku infrastrukturu

 Profimedia/

Dva tjedna ruskih neprekidnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stvorila su mišljenje među ukrajinskim i zapadnim dužnosnicima da ruskom navalom na ključnu infrastrukturu upravljaju stručnjaci za energetske mreže. Naime, čini se da ruska vojska zna točno gdje treba gađati za nanošenje najveće moguće štete ukrajinskom sustavu za opskrbu električnom energijom. Glavni cilj nisu dobro štićeni pogoni za proizvodnju električne energije, već točke na mreži ključne za njezino funkcioniranje i normalno odvijanje osnovnih usluga, piše Washington Post.

Američki dnevnik razgovarao je sa stručnjacima koji su potvrdili da je oštećena ili uništena najmanje trećina transmisijskih točaka koje će biti teško nadomjestiti. A temperature u Ukrajini zimi rijetko su iznad nule.

Mnogi ukrajinski gradovi griju se kombinacijom struje i plina pa se očekuje jedna od najtežih zima u povijesti zemlje.

"Svi dronovi koje koriste, rakete i sve ostalo, sve se koristi za gađanje energetske infrastrukture. Ako jedan dan ne uspiju, vrate se sutra. A izgleda da imaju nekakve smjernice stručnjaka", izjavio je za Washington Post ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

image

Trg neovisnosti u Kijevu u mraku

Sergei Supinsky/Afp

Za razliku od pješačkih napada, koji su često bili kaotični, u ovim akcijama ruska se vojska pokazuje izuzetno lukavom. "Cilj je stvoriti najveće moguće prepreke za brz popravak mreže. Svaki dan s novim granatiranjem problem postaje sve veći", objasnio je Galuščenko. Drugi cilj operacije očigledno je onesposobiti kapacitet za podršku ukrajinskim vojnicima na fronti.

Kada su ranije energetska postrojenja i kanali distribucije bili pod napadom, ukrajinski su energetski dužnosnici uspijevali preusmjeriti struju koristeći gustu mrežu još iz sovjetskog doba. Međutim, dužnosnici kažu da to sada postaje sve teže. Uostalom popravak infrastrukture je besmislen ako Rusija stalno iznova može izvoditi napade, a smanjuju se i zalihe potrebne za popravak. Problem je što većina podstanica i transformatora mora biti iznad zemlje, a oko nje ne smije biti barijera, što ih čini lakim metama, piše Washington Post. Njihova zamjena često traje mjesecima. Cilj je, slažu se sugovornici, posijati paniku među građanima.

image

Mrak u Kijevu

Sergei Supinsky/Afp

Zasad se struja vraća u devedeset posto Ukrajine u roku od jednog dana od dana napada, ali to postaje sve teže. Zato vlasti provode planska isključenja struje u Kijevu i drugim gradovima. Više ne voze električni tramvaji, od građana se traži da ne koriste uređaje koji troše puno struje. "Po mom mišljenju, oni ne mogu izazvati zamračenja u cijeloj zemlji. Ali će stvoriti situaciju u kojoj imamo dulja razdoblja bez struje u gradovima", rekla je Olena Pavlenko, predsjednica DiXi grupe, konzultantske tvrtke iz Kijeva.

Do prije dva tjedna Ukrajina je čak izvozila svoje viškove. "Glavni cilj je stvoriti situaciju u kojoj ukrajinski sustav više ne može raditi kao cjelina", smatra Oleksandr Harčenko, direktor think tanka Centar za energetska istraživanja, sa sjedištem u Kijevu. "Žele zemlju rascijepiti na dva dijela. Jasno je vidljiv taj plan", smatra Harčenko.

Građani sa zebnjom razmišljaju o zimi. Mnogi koji su se vratili na istok zemlje iz inozemstva i sa zapada Ukrajine, već razmišljaju o novom egzodusu. Drugdje se pripremaju. Jedan nedavni novinski članak savjetovao je građanima da u dizala stambenih zgrada stave vrećice za slučaj izvanredne situacije. U jednoj zgradi to su već napravili. Stavili su vrećicu sa svjetiljkom, vodom, keksima, dvije pelene za odrasle i tabletama za smirenje. Na vrećici je natpis: "Molim, koristite samo ako morate i potom nadomjestite sadržaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:23