ZIMA JE SVE BLIŽE

I Ukrajincima i Rusima ‘minusi‘ donose iste teškoće: ‘Tri su glavna problema, a Rusi su tanji‘

Zima će predstavljati prepreku i za ukrajinske i za ruske snage, a hladno vrijeme ne znači samo niske temperature, već i druge teškoće

Ukrajinska vojska/Arhivska fotografija

 Sergey Bobok/AFP

Rusija na ukrajinskim bojišnicama planira iskoristiti nadolazeće hladno, zimsko vrijeme u svoju korist, a ruski stručnjaci na državnoj televiziji zagovaraju taktiku smrzavanja Ukrajinaca napadima na električnu mrežu zemlje. Ako Ukrajinci ne bi imali grijanja, ruski stručnjaci očekuju da bi to bio čimbenik koji bi pomogao udaru na ukrajinski moral.

Međutim, niže temperature i kraći dani utjecat će također i na ruske snage, a i ukrajinske i ruske trupe suočit će se s istim problemima, poput manjka dnevnog svjetla, manje vremena za pomoć ranjenim vojnicima te kvarova i zatajenja oružja zbog hladnog vremena, kako prenosi Newsweek.

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je u ponedjeljak ujutro na Twitteru informacije o nadolazećoj zimi, opisujući potencijalne izazove s kojima bi se obje strane mogle suočiti.

Manjak dnevnog svjetla

"Zima će donijeti promjene u uvjetima sukoba i za ruske i za ukrajinske snage. Promjene dnevnog svjetla, temperature i vremena predstavljat će jedinstvene izazove za vojnike koji se bore. Sve odluke koje ruski glavni stožer donese djelomično će biti pod utjecajem početka zime", stoji u priopćenju britanskog ministarstva.

Kako će zima ovladavati Europom, prosječna dnevna svjetlost smanjit će se na manje od devet sati dnevno u usporedbi s 15 ili 16 sati tijekom ljetne sezone na kontinentu. Ministarstvo je priopćilo da će ograničeno danje svjetlo vjerojatno utjecati na promjenu strategija obiju strana, što će rezultirati s više obrambenih linija bojišnice umjesto ofenzivnih napada. Međutim, viši savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Cancian smatra da borbe neće prestati zato što će vojnicima biti hladno.

"Rat je počeo 24. veljače aktivnim operacijama unatoč hladnom vremenu. U Drugom svjetskom ratu Sovjeti su rutinski provodili zimske ofenzive", rekao je Cancian za Newsweek. "Hladno vrijeme znači da se borbe obično koncentriraju oko sela kako bi si trupe osigurale toplinu. Borbe se također obično odvijaju tijekom dnevnih sati, iako naočale za noćno promatranje sada olakšavaju noćne operacije. Ipak, snage s obje strane nisu dobro obučene (za to), a noćne operacije zahtijevaju visoku razinu vještina".

Manje vremena za pomoć ranjenim vojnicima

Britansko ministarstvo obrane također navodi da je mogućnost noćnog vida "dragocjeni resurs" koja bi mogao povećati nespremnost dviju strana strane da se bore noću.

Prosječne temperature mogle bi pasti do nule ili i niže kroz nekoliko mjeseci, počevši od prosinca. Uz ozljede povezane s borbama, ozljede uzrokovane hladnoćom kao što su ozebline i hipotermija sada su itekako razlog za brigu.

image

Ukrajinska vojska/Arhivska fotografija

Sergey Bobok/AFP

Također, ‘zlatni sat‘,vremenski period u kojem je potrebno spasiti teško ranjenog vojnika, smanjuje se otprilike za pola, čime rizik kontakta s neprijateljem postaje znatno veći, navode u ministarstvu.

Zbog hladnoće se oružje može brže kvariti, navodi se dalje. Promjena temperature, uzrokovana primjerice sklanjanjem vojnika s hladnog vanjskog vremena u sklonište gdje su temperature više, mogu dovesti do stvaranje kondenzacije na oružju.

Zatajenje oružja

Kada se oružje vrati u hladno okruženje, kondenzacija može dovesti do smrzavanja unutarnjih mehanizama oružja, što bi moglo uzrokovati blokiranje i zatajenje oružja, kako se navodi na specijaliziranoj internetskoj stranici Military.com i u priopćenju američke vojske.

Iako će obje strane u sukobu biti suočene s jedinstvenim izazovima koje sa sobom donosi zima, jedna od njih mogla bi u tim uvjetima proći bolje od druge.

"Zima vjerojatno ide u prilog Ukrajincima jer je njihov sustav opskrbe bolji, a SAD i NATO osiguravaju opremu za hladno vrijeme", ističe Cancion. "Rusi imaju puno iskustva s operacijama po hladnom vremenu, ali slabo stanje njihove logistike otežava im prenošenje vještina i doktrine u prednost na bojnom polju".

Michael Kimmage, voditelj Odsjeka za povijest Katoličkog sveučilišta u Americi, slaže da je Ukrajina možda bolje opremljena za borbu protiv hladnoće od Rusije. Iako borbe tijekom zime neće prestati, Kimmage očekuje da će usporiti. Budući da su ukrajinske snage već pokrenule svoje protuofenzivne napade, Kremlj je sada u defenzivi, a Kijev će možda morati ponovno procjenjivati koju iduću strategiju pokrenuti.

"‘Plodovi‘ ljeta su prošlost, a to može usporiti Ukrajinu (u poduzimanju ofenzivnijih napada)", rekao je Kimamge za Newsweek. "Rusija se potrošila. Iscrpljeni su, nemaju dovoljno ljudskih resursa", zaključio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:07