PODBADANJA IZ MOSKVE

Rusi se baš dobro zabavljaju na račun Zapada: ‘Ukrajinci, namjestite alarm da ne propustite invaziju‘

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova 15. veljače 2022. ući u povijest kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP; Profimedia

Rusija je ismijala tvrdnje zapadnih medija da će 'invazija' na Ukrajinu početi u 3 ujutro 16. veljače, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je neka Ukrajinci koji vjeruju u takve stvari slobodno ostanu budni.

- Bolje im je da namjeste alarm i sami se uvjere - rekao je Peskov za RIA Novosti u srijedu nešto poslije ponoći, upitan mogu li Ukrajinci mirno spavati ili se trebaju brinuti.

Peskov je komentirao izvješća brojnih zapadnih medija – posebice nekoliko britanskih tabloida – koji su naveli anonimne američke obavještajne službenike kao izvore za tvrdnju da će Rusija napasti Ukrajinu u 3 ujutro po lokalnom vremenu.

Peskov se ranije našalio da ga Vladimir Putin ponekad pita - isto tako u šali - je li u zapadnom tisku objavljeno točno vrijeme 'invazije'.

Ranije tijekom jučerašnjeg dana, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su zajedničke vježbe u Bjelorusiji završile prema rasporedu te je prikazalo snimke tenkova i druge opreme kako se vraćaju u Rusiju. U međuvremenu, ministar obrane Sergej Šojgu pojavio se u Siriji, obilazeći ruske trupe u zračnoj bazi Khmeimim koja se koristila za borbu protiv Islamske države i drugih terorista od 2015. godine.

U Kijevu, šef parlamentarne stranke predsjednika Vladimira Zelenskog, David Arakhamia, rekao je na ukrajinskoj televiziji da je uvjeren da se 16. veljače '99,9% ništa neće dogoditi'.

Komentirajući navodnu invaziju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je u utorak da će 15. veljače 2022. 'ući u povijest kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala', dodajući da je Zapad 'osramoćen i uništen bez pucanja'.

U međuvremenu u Washingtonu, američki predsjednik Joe Biden održao je kratko obraćanje u Bijeloj kući o Ukrajini. Rekavši da je invazija još moguća, priznao je da su se neke ruske trupe povukle s granice. Potvrdio je da je SAD pozvao svoje građane da napuste Ukrajinu i privremeno premjestio svoje veleposlanstvo iz Kijeva u zapadni grad Lavov, prije nego što je nastavio govoriti o jedinstvu i odlučnosti NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:44