RUSI SE SPRDAJU

‘Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu! Invazija? Objavite naš raspored za cijelu godinu da možemo planirati godišnji‘

Dok SAD i druge članice NATO-a upozoravaju na mogući rat, Rusija ne uzvraća ni bombama ni maslinovim grančicama nego sarkazmom

Sergej Lavrov

 Shamil Zhumatov/POOL/AFP

- Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu.

Tim riječima je jedan od vodećih ruskih diplomata odbacio spekulacije sa Zapada da bi Rusija mogla napasti susjednu Ukrajinu već u srijedu, 16. veljače, piše APnews.

Dok Sjedinjene Države i druge članice NATO-a upozoravaju na potencijal koji postoji za veliki rat, Rusija ne uzvraća ni bombama ni maslinovim grančicama nego sarkazmom.

To je oruđe koje diplomati u Moskvi dugo koriste kako bi ponizile svoje rivale i odvratile pažnju od akcija koje bi mogle biti opasne za Zapad ili ruske susjede. Lakonske igre riječima se spajaju s kremaljskom agendom za domaću upotrebu koja cilja na to da se Rusija i njezin svemoćni predsjednik čine hladnokrvnijima i pametnijima od zemalja na panikom zahvaćenom demokratskom Zapadu.

Kako je rasla zabrinutost da bi srijeda mogla biti dan kad će Vladimir Putin pokrenuti invaziju na Ukrajinu, ruski dužnosnici su takve najave sve više ismijavali.

image

Maria Zaharova

AFP

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na Facebooku upitala 'masovne medije za dezinformacije' na Zapadu da otkriju raspored naše 'invazije' koja slijedi dogodine, "kako bi mogla isplanirati godišnji odmor".

- Uz žaljenje velikog broja zapadnih medija, rat opet nije započeo, kazala je Zaharova u srijedu. - Na njihovim stranicama su borbe već krenule, ali to nema veze sa stvarnošću - dodala je.

U međuvremenu Ukrajinci već nekoliko tjedana žive s naznakama moguće invazije, u trenutku kad je njihova zemlja okružena s oko 150.000 ruskih vojnika koji se nalaze na vojnim vježbama. Rusija je ovaj tjedan objavila da počinje povlačiti neke jedinice, ali zapadni vojni dužnosnici kažu da nema dokaza o ozbiljnom povlačenju.

Ruski veleposlanik u Europskoj uniji Vladimir Čižov je optužio zapadnjake za 'klevete' zbog tvrdnji da se sprema invazija. U intervjuu za njemački dnevni list Welt je inzistirao na tome da u srijedu neće biti napada.

Čižov je dodao. - Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu.

Ova izjava je u većoj mjeri neozbiljna nego povijesno istinita, navodi AP. Prvi svjetski rat je započeo u utorak, a Drugi svjetski rat u Europi je započeo u petak, ali povijest europskih sukoba kroz stoljeća uključuje sukobe koji su počinjali na različite dane u tjednu.

image

Vladimir Putin

Pavel Bednyakov/AFP

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je također rastuće strahove Zapada olako shvatio. Kad su ga u srijedu pitali je li ruska predsjednička administracija drugačije djelovala preko noći, novinarima je rekao da su svi mirno spavali i ujutro uobičajeno nastavili s poslom.

- Zapadna histerija je još uvijek daleko od svog vrhunca, kazao je Peskov. - Moramo imati strpljenja, jer do popuštanja neće tako lako doći.

AP podsjeća kako je majstor ruskog diplomatskog sarkazma ipak je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Svjetski je poznat po svojim dosjetkama, koje često izgovara na engleskom, a već 18 godina je glavni ruski diplomat.

Lavrov je u srijedu ismijao Zapad zbog 'nedostatka elementarnog odgoja' jer pokušava nametati ili predvidjeti ruske planove.

Zaklonjena sarkazmom Rusija je upravljala krizom u Ukrajini od početka. Najprije je pomaknula trupe prema Ukrajini, onda je privremeno onemogućivala diplomatsko rješenje, držeći istodobno strane diplomate i svjetsko tržište na samom rubu.

Iako je Putin ovaj tjedan ponudio dodatne razgovore, njegove namjere u Ukrajini ostaju nejasne. Zapadni obavještajni izvori smatraju da bi se neka vrsta invazije još uvijek mogla dogoditi, na neku drugu srijedu ili neki drugi dan u tjednu, piše APnews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:31