ŠTO JE REKAO ZALUŽNI

‘Rusi nas žele iscrpiti. Imaju jednu očitu prednost, a naše institucije tu su nesposobne...‘

General Zalužni smatra da ukrajinski vojni čelnici moraju u obzir uzeti i niz razočaranja i ometanja izvan bojnog polja

Valerij Zalužni

 Handout/Afp

Zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, kaže da se Ukrajina mora prilagoditi smanjenju vojne pomoći od svojih ključnih saveznika i snažnije se usredotočiti na tehnologiju ako želi dobiti rat s Rusijom.

U ekskluzivnom eseju za CNN, Zalužni je govorio i o izazovu masovne mobilizacije, što je izvor napetosti između njega i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ipak, generalov članak ne spominje njegov odnos s predsjednikom, niti izvješća da je Zelenski spreman objaviti njegovu smjenu, a spekuliralo se da bi do toga moglo doći za nekoliko dana.

U svom prvom eseju objavljenom prošle jeseni u Economistu, Zalužni je istaknuo važnost bespilotnih letjelica i sposobnosti elektroničkog ratovanja kao prioriteta za Ukrajinu, a zatim je zaključio da ‘novi inovativni pristupi mogu pozicijski rat pretvoriti u manevarski rat‘.

Okarakterizirao je situaciju na fronti kao pozicijski rat koji je definiran iscrpljenošću i nedostatkom kretanja na bojnom polju, a to je dovelo do priznanja da je ukrajinska protuofenziva, pokrenuta 2023. nakon velike pompe, zapravo gotova.

Očekivanja su bila usmjerena prema tome da bi Ukrajina mogla krenuti u napad i voditi manevarski rat kako bi povratila značajne količine teritorija koje je Rusija zauzela 2022. godine. No, ruska minska polja, obrambene linije i teška artiljerijska vatra pokazali su se preteškim za savladati.

Na jugu su ukrajinske snage napredovale oko 20 kilometara, a nadali su se da bi mogli stići do obale udaljene oko 70 kilometara. Kada je Zalužni situaciju nazvao ‘slijepom ulicom‘, iz ureda Zelenskog je oštro poručeno da njegova retorika ‘samo pomaže Rusiji‘.

U svom članku za CNN Zalužni stanje ni sada ne gleda drugačije. Smatra da ukrajinski vojni čelnici moraju u obzir uzeti i niz razočaranja i ometanja izvan bojnog polja. Neizravno, Zalužni se poziva na neuspjeh SAD-a da dogovore novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, kao i na činjenicu da su događaji na Bliskom istoku od listopada privukli međunarodnu pozornost.

Osim toga, ‘slabost režima međunarodnih sankcija znači da je Rusija još uvijek u stanju razmjestiti svoj vojno-industrijski kompleks kako bi nas iscrpila‘, kaže Zalužni. Čini se da njegov članak sugerira da je sudbina Ukrajine u njezinim vlastitim rukama.

Zalužni spominje i očiglednu nevoljkost političara u Kijevu da u potpunosti stanu iza njegovog poziva na veću mobilizaciju do pola milijuna regruta te priznaje da su ruske trupe brojčano znatno nadmoćnije.

- Moramo priznati značajnu prednost koju ima Rusija u mobilizaciji ljudskih resursa, a to se može usporediti s nesposobnošću državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju raspoloživost ljudstva u našim oružanim snagama bez korištenja nepopularnih mjera, piše Zalužni.

Dodaje i da bespilotne letjelice pružaju prihvatljiviju vrstu borbenih operacija u društvu koje nije spremno izravno izložiti opasnosti velik broj mladih muškaraca i žena. Tehnologija tako ima nedvojbenu moć nad tradicijom, piše Zalužni i iznosi svoje uvjerenje da su bespilotne letjelice s drugim visokotehnološkim sposobnostima uvele revoluciju ne samo u borbene operacije, već i u cjelokupni pristup strategiji.

- Samo kraj zastarjelih, stereotipnih razmišljanja može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu, piše Zalužni u svom eseju za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:06