OPERACIJA ‘AZAMAT‘

Putinu nedostaje vojnika, u St. Peterburgu na ulicama love migrante: ‘Od sad ste - dobrovoljci!‘

Putinov režim izbjegava mobilizirati stanovnike Moskve i Sankt Peterburga, već na front uglavnom šalje muškarce iz provincije
 Olga MALTSEVA/AFP/Profimedia

Tradicionalno ljubazne ruske vlasti smislile su kako riješiti problem ilegalnih migracija. Neprijavljenim strancima dali su dvije mogućnosti: protjerivanje iz Rusije ili pristupanje vojsci i slanje na ukrajinsko ratište, uz solidnu plaću, dakako, pod uvjetom da ostanu živi. Budući da je odaziv slab, policija Sankt Peterburga izvela je masovna pritvaranja migranata u večernjim satima 31. prosinca i u noći na 1. siječnja, izvijestila je Novaya Gazeta Europe, pozivajući se na izvor u Sanktpeterburškom E centru.

Uhićenja su izvedena u sklopu operacije koja je nazvana "Azamat". Migranti su hvatani na ulicama Sankt Peterburga te u stanovima i spavaonicama u kojima žive. Tijekom akcije, policija je ogradila područja na kojima je vršila racije, a svjedoci su uočili i grupu od 30-ak migranata koji su pokušali proći kroz policijski kordon, odjevene u Djedove Mrazove i Snježne kraljice.

Prema peterburškoj publikaciji Fontanka, policija je privela oko tri tisuće ljudi. Novaya Gazeta Europe piše da je zatočenika "mnogo više": uz muškarce privedene su i žene i djeca. Privedeni muškarci smješteni su u policijske uprave, a žene i djeca u poseban pritvor u Krasnom Selu.

Predstavnici vojnog ureda mnoge su zatočenike posjetili 1. siječnja u jutarnjim satima i pozvali ih da se upišu kao "dobrovoljci" u rusku vojsku. Ljudima se prijetilo da će njihove obitelji biti protjerane iz Rusije, a s druge strane, onima koji nemaju rusko državljanstvo ponuđeno je da ga dobiju po ubrzanom postupku.

Prema informacijama novinara Novaye Gazete, najmanje tisuću i pol ulovljenih migranata pristalo je potpisati ugovor s ruskim Ministarstvom obrane. Ovaj podatak nije službeno potvrđen, međutim posljednjih mjeseci ruske vlasti sve češće imigrantima iz zemalja srednje Azije nude brzo dobivanje državljanstva u zamjenu za potpisivanje ugovora s Ministarstvom obrane.

Osim toga, tijekom racija policija zadržava migrante koji su već ranije dobili rusko državljanstvo i odvodi ih u vojne urede za registraciju i novačenje.

Slanje migranata na ukrajinsko ratište započelo je prošlo ljeto. Putinov režim izbjegava mobilizirati stanovnike Moskve i Sankt Peterburga, već na front uglavnom šalje muškarce iz provincije, po mogućnosti pripadnike manjina poput Inguša, Čečena i sibirskih naroda. No, od sredine kolovoza policija provodi racije diljem zemlje, pritvarajući stotine radnika migranata. Mete tih akcija najčešće su muškarci koji su nedavno dobili rusko državljanstvo, ali se nisu prijavili u vojsku.

Prema medijskim izvješćima, policija je na licu mjesta izdavala pozive ili ih je prisilno odvodila u vojne urede. Ondje su se suočili s prijetnjom da se pridruže mnoštvu drugih srednjoazijskih migranata koji već rade u okupiranim dijelovima Ukrajine ili da se prijave u vojsku i odu boriti na fronti.

O novogodišnjem lovu na migrante izvijestila je i zajednička tiskovna služba sudova Sankt Peterburga, a prenijele kremaljske RIA Novosti. Objavljeno je da su Okružni sudovi Sankt Peterburga proglasili 40 osoba krivima za kršenje migracijskih zakona; oni će biti protjerani iz Rusije. "Svi su osuđeni na novčanu kaznu (pet ili sedam tisuća rubalja) i prisiljeni na samostalan ili kontrolirani odlazak iz Rusije.", stoji u priopćenju. Ne navodi se jesu li na listi protjeranih Djed Mraz i Snježna kraljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:30