ZAR OPET...

Novi Putinov video uzburkao mreže, o njemu piše i Newsweek: ‘To nije on, nego njegov AI dvojnik. Pogledajte ovaj detalj...‘

Sve je više spekulacija da je Putinovu novogodišnju čestitku ustvari generirala umjetna inteligencija

Snimka na kojoj su neki korisnici društvenih mreža primijetili nešto navodno sporno na Putinovom licu

 Screenshot/Twitter

Kao glavni dio blagdanskih proslava u Rusiji, novogodišnji govor ruskog vođe Vladimira Putina gleda se diljem zemlje. Tako je bilo i s posljednjim. Televizijski novogodišnji govor predsjednika je tradicija koju je započeo još bivši sovjetski čelnik Leonid Brežnjev i emitira se prije ponoći u svakoj od 11 vremenskih zona Rusije.

Putin je u nedjeljnom obraćanju poručio kako Rusija može riješiti najteže probleme te da "ne postoji sila koja nas može razdvojiti". No, umjesto tumačenja njegovih poruka, koje često zvuče isto kao one koje je odašiljao ranije, ubrzo nakon govora društvene su mreže preplavila nagađanja da je navodno nešto čudno i nestvarno u izgledu njegova lica na snimci.

"Očito je Putinovu novogodišnju čestitku generirala umjetna inteligencija", objavio je tako Mihajlo Golub na X-u, bivšem Twitteru, gdje ga prati 30.000 ljudi. Svojem komentaru je pridodao snimku Putina s vratom zaokruženim plavom bojom, što je sugeriralo da je nešto čudno s njegovom glavom, odnosno vratom u odnosu na ostatak njegova tijela.

Inače, Golub je i ranije znao komentirati Putinov izgled, ukazujući na navodne čudne pojave u njegovom izgledu.

"Pogledajte mu vrat, nije čak ni u odijelu, što je ovo? Previše je lijen da nosi odijelo? Ili je neuronska mreža?" napisao je korisnik RASSEL na objavi koju je podijelila proukrajinska estonska korisnica Regina Bauer.

Komentari su ipak vjerojatno tek očito ‘trolanje‘ Putina i zasad nema dokaza, kako ističe Newsweek, da ruski predsjednik nije sam održao govor.

S druge strane, u jednom od začudnih trenutaka tijekom njegove velike godišnje konferencije za novinare i odgovaranje na pitanja građana u prosincu, ruski se čelnik obratio AI verziji samog sebe koju je stvorio student iz St Petersburga.

Generirana slika i glas Putina pitali su pravog ruskog vođu ima li puno dvojnika te kakav je njegov odnos prema razvoju umjetne inteligencije. "Možete razgovarati sa mnom i koristiti moj glas, moj ton, ali mislim da samo jedna osoba može govoriti kao ja", odgovorio je pravi Putin. "A to ću biti ja", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:48