OPERACIJA DRAGONFLY

Putin pretrpio najsnažniji udar do sada, informacije frapirale i Moskvu: ‘Oni su već s nama...‘

Zapadni mediji neslužbeno potvrđuju da je Washington Ukrajini poslao oružje od čije je isporuke dugo zazirao

Vladimir Putin

 Mikhael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Mikhael Klimentyev/sputnik/profimedia

Ukrajinske specijalne snage (SSO) izvele su, čini se, tijekom noći s ponedjeljka na utorak velike napade na dvije ruske zračne baze u okupiranim Berdjansku i Lugansku te im nanijele jedan od najtežih udaraca od početka ruske invazije u veljači prošle godine. U službenom priopćenju SSO-a navodi se da su u suradnji s Oružanim snagama uspješno izveli precizne udare na okupirane zračne luke u Berdjansku i Lugansku. Bilo je izvještaja da su u napadu ubijeni ili ranjeni deseci ruskih vojnika, no te informacije nisu potvrđene, kako je izvijestio BBC.

image

ATACMS/Arhivska fotografija

Handout/Afp/Profimedia

Prema izvorima iz ukrajinskog Zapovjedništva za specijalne operacije, koji su objavili pojedinosti o operaciji nazvanoj "Dragonfly" (Vilin konjic), koordinirana akcija je pokrenuta nakon što su zaprimljeni obavještajni podaci o protivnikovom korištenju dviju zračnih luka u privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijima Berdjanska i Luganska. SSO je izvijestio da je u raketnim napadima uništeno čak devet helikoptera različitih vrsta te su naglasili da je pogođen i jedan protuzračni raketni sustav Pancir, da je skladište streljiva znatno oštećeno, a piste zračnih luka su onesposobljene.

‘ATACMS je potajno poslan zadnjih dana‘

Ove informacije ukazuju na to da Ukrajina raspolaže novim značajnim zračnim sredstvima, specijaliziranom opremom i zalihama streljiva. Naime, ubrzo nakon što su uočeni razmjeni napada krenula su, ubrzo neslužbeno potvrđena, nagađanja da su u napadu korištene moćne američke rakete ATACMS dugog dometa.

Tome je u prvim reakcijama znatno pridonio i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je sugerirao da s radi upravo o tim projektilima. "Zahvalan sam onima koji učinkovito uništavaju logistiku i baze okupatora u našoj zemlji. Ima rezultata. Zahvalan sam nekima od naših partnera - oružje je učinkovito, kao što smo se i složili", rekao je Zelenski nakon posljednjeg napada, da bi kasnije tijekom dana i potvrdio da se radilo o udaru ATACMS-a, kako je javio Sky News.

Tijekom dana prijašnja su nagađanja dodatno ‘podgrijavana‘ neslužbenim potvrdama utjecajnih medija poput The Wall Street Journala, Politica, CNN-a i The New York Timesa - iako neslužbenim - da je SAD potajno isporučio ATACMS-e Ukrajini posljednjih dana.

Ove je projektile Kijev više od godinu dana tražio od SAD, ali je Washington oklijevao i odbijao ih isporučiti, strahujući da bi Ukrajine mogla koristiti projektile za gađanje ciljeva u Rusiji te tako izazvati veliku eskalaciju sukoba u koju bi bio izravno uključen i SAD.

Promjena američke računice

S vremenom se stav američkog predsjednika Joea Bidena ublažavao. U svibnju, dok su se pripreme za ukrajinsku protuofenzivu bližile kraju, Biden je rekao da je rasprava o ATACMS-ima još uvijek na stolu kada je upitan je li vrijeme da se oružje pošalje Ukrajini. Politico podsjeća da je Biden donio odluku o slanju projektila ATACMS tijekom sastanka u Bijeloj kući 21. rujna s ukrajinskim predsjednikom. Odluka o isporuci, kako ocjenjuju neki zapadni mediji, pokazuje da se računica administracije definitivno promijenila nakon sporog napredovanja ukrajinske protuofenzive.

Iako još nema službene potvrde da su u napadu doista korišteni projektili ATACMS dugog dometa - koji mogu gađati mete na udaljenosti od 160 i više kilometara, odnosno dalje od svih projektila koje je do sada isporučio Washington Ukrajini - video snimke jasno pokazuju kontinuiranu paljbu i seriju eksplozija u zračnoj bazi koja ukazuje na uporabu ovih projektila. Lokalni izvori potvrdili su napade i kazali kako je pričinjena velika materijalna šteta na objektima.

image

Napad na Berdjansk

/Screenshot/twitter

Javili su se ubrzo i zabrinuti ruski proratni vojni blogeri, smatrajući da su ruske snage pretrpjele jedan od najsnažnijih udaraca od početka rata. Ruski propagandist Ilja Tumanov je na svojem utjecajnom Telegram kanalu Fighterbomber ustvrdio da su Ukrajinci, koristeći američke projektile ATACMS, izvršili veliki udar na bazu ruskog zrakoplovstva nedaleko grada Berdjanska. "Veliki su gubici i u ljudstvu i u opremi", naveo je on. "To je jedan od najozbiljnijih napada u cijelom trajanju SMO (Specijalne vojne operacije)", dodao je.

The Washington Post, ali i Politico, izvijestili su da je manji broj ovih projektila potajno poslan u Ukrajinu posljednjih dana, što će povećati sposobnost Kijeva da izvede udare dugog dometa na ruske snage tijekom važne faze njegove protuofenzive.

‘Radi se o ATACMS-u s kazetnim streljivom‘

The Washington Post izvijestio je da je ukrajinska vojska koristila projektil ATACMS u napadu na Berdjansk, pozivajući se na visokog ukrajinskog vojnog dužnosnika i ističući da se radi o prvom korištenju ovog sustava u ratu, barem koliko je poznato. Washington Post također tvrdi da je varijanta koju je Ukrajina koristila za gađanje ciljeva u Berdjansku, bila naoružana kazetnim streljivom, a ne jednom konvencionalnom bojevom glavom.

Američki dužnosnik upoznat s varijantom ATACMS-a koja je isporučena Ukrajini kaže da je domet bio oko 160 kilometara. Neke druge varijante ovog projektila, inače, pogađaju mete na udaljenosti većoj od 460 kilometara. Značajno je i da se ovaj projektil može ispaliti iz sustava HIMARS ili lanserima topničkih raketnih sustava visoke pokretljivosti, koje Ukrajina već dulje vrijeme ima na raspolaganju.

Politico ocjenjuje da se radi o velikom pojačanju za ukrajinske snage, koje sada po prvi puta imaju mogućnost udara na ruske mete daleko iza prvih linija bojišnice. Također, ocjenjuje kao je do odluke o isporuci ATACMS-a došlo i zato što je američka administracija zabrinuta zbog ruskog gomilanja snaga i opreme za jesenju ofenzivu, što bi mogli biti najveći ruski manevri u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ruske snage pokrenule su niz uglavnom neuspješnih napada na ukrajinske položaje u Avdiivki u istočnoj regiji Donecka tijekom prošlog tjedna, ali su odbijeni uz velike gubitke. Rusi su pribjegli relativno gruboj taktici svojih najranijih napada u veljači prošle godine, slanjem slabo opremljenih snaga na ukrajinske linije u napadima koje su ukrajinski branitelji odbili.

‘ATACMS je već s nama‘

U nadolazećim tjednima očekuju se novi ruski napadi duž stotina kilometara ukrajinskih linija bojišnice, zbog čega je zaključeno kako je ključno da Ukrajina ima ATACMS-e, projektile većeg dometa za gađanje zračnih luka i skladišta streljiva, kako bi se otupile sve ruske logističke prednosti, zaključuje Politico.

CNN se pozvao na dvojicu neimenovanih američki dužnosnika, koji kažu da su projektili isporučeni tajno, a to je potvrđeno upravo nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti snimke noćašnjih napada. Oni su također potvrđeni da su ATACMS-i korišteni u tim napadima. Ostaje nepoznato, pak, kada su rakete isporučene, no kasnije poslijepodne i s ukrajinske strane došlo je do neslužbenih potvrda da se Kijevu napokon ostvarena velika želja.

"ATACMS je već s nama", napisao je u utorak ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko na X-u, ranije poznatom kao Twitter. On je naveo da su "oni pogodili zračnu luku u gradu Berdjansku koji je pod kontrolom Rusije". "Hvala našim partnerima!", dodao je on, kako izvještava The New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:29